Concert pentru pian și orchestră, sub bagheta dirijorului Radu Popa

0
126

Orchestra  Simfonică  a  Filarmonicii  „Oltenia” condusă de dirijorul Radu Popa susține astă-seară, de la ora 19.00, un concert simfonic, cu participarea pianistului Vlad Dimulescu. În program sunt incluse Concertul nr. 4 în Sol major pentru pian şi orchestră, op. 58 de Ludwig van Beethoven și Simfonia în Re minor de César Franck. Preţul unui bilet este 20 lei, iar pentru elevi, studenţi și pensionari, 15 lei.

De opt ani Radu Popa este dirijor al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara și consideră că dirijatul este cel care l-a ales. La Conservatorul bucureştean a avut profesori extraordinari în toate domeniile de studiu. Inițial a optat pentru compoziție, dar în anul al IV-lea a dirijat o formație de muzică studențească și așa a început povestea baghetei… A urmat facultate de profil, o contribuţie esenţială în formarea ca dirijor având-o profesorii Ludovic Bacs şi Erich Bergel. Între realizările sale se află apariţiile la pupitrul dirijoral în cadrul Festivalului „George Enescu”, turneele efectuate în Coreea de Sud, concerte în aer liber și în spații neconvenționale cum este Peştera „Româneşti” din apropierea Timișoarei. De asemenea, în urmă cu doi ani a condus  premiera operei „Meşterul Manole”, o operă rock simfonică scrisă de Ioji Kappl.

Născut la Braşov în anul 1962, Vlad Dimulescu a început studiul pianului la Liceul de Muzică din localitate. A continuat studiile la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. La vârsta de 14 ani a debutat în cariera de pianist, ca solist al Orchestrei Simfonice din Braşov, sub bagheta dirijorului Ilarion Ionescu-Galaţi. A urmat o susţinută activitate artistică în majoritatea centrelor muzicale ale ţării. A colaborat cu numeroşi dirijori români, între care Cristian Mandeal și Horia Andreescu. Din 2012 conduce Departamentul Instrumente cu Claviatură şi Muzică de cameră din cadrul Facultății de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Vlad Dimulescu a editat un CD cu muzică de Enescu, Chopin şi Brahms şi a publicat cartea „Belcanto în pianistica chopiniană”.

***

Aseară, cei doi invitați ai concertului, Radu Popa și Vlad Dimulescu, au participat la întâlnirea desfășurată sub genericul „Muzicienii se prezintă”, organizată în Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii „Oltenia”. Astăzi, melomanii craioveni au ocazia să întâlnească a altă personalitate în domeniu: muzicologul Constantin Secară. La ora 17.30, acesta va susține  prelegerea „Zorii cei noi, Enescu-Bartok”. Ambele evenimente fac parte din cel mai recent proiect al Filarmonicii „Oltenia”, intitulat  „Filarmonica Plus”. Intrarea publicului este liberă.