Admiterea în învăţământul tehnic profesional, decalată cu o săptămână

0
83

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, prin Ordinul nr. 3676/08.04.2015, emis de deţinătorul portofoliului, modifică datele de înscriere şi de examinare, în cea din urmă parte numai unde este cazul, pentru învăţământul profesional de trei ani, accesbil elevilor absolvenţi de opt clase. Practic, perioadele sunt decalate, în avans, cu o săptămână, dar, cel puţin la Dolj,  nu se îtrezăresc probleme dificile.

Simona Ciulu

Conform noului program, emis de către minstrul Sorin Câmpeanu.  prin Ordinul nr.3676/08.04.2015, modalitatea de înscriere a elevilor de clasa a VIII-a la învăţământul profesional cu durata de trei ani se modifică, perioada fiind decalată cu o săptămână în avans, faţă de ceea ce era prevăzut anterior. Pe 30 aprilie 2015, toate şcolile gimnaziale şi unităţile de învăţământ tehnic şi tehnologic trebuie să afişeze domeniile şi calificările şcolarizate. În intervalul 11-29 mai, atât elevii, cât şi părinţii acestora vor discuta cu cadrele didactice, fiind consiliaţi în ceea ce priveşte oferta prezentată. După aceasta, va urma, efectiv, prima etapă de înscriere.

Nu vor fi probleme

Practic, prima fază se va desfăşura între 8-12 iunie, în această perioadă urmând ca screteriatele şcolilor să afişeze fişele de înscriere şi anexele acestora, cu rezultatele la proba de limbă maternă. „Cei care vor să studieze în limba maternă, dar care nu au învăţat în acest sistem, trebuie să se înscrie pentru susţinerea unui examen de recunoaştere a cunoştiinţelor avute, în perioda 25-26 mai. În intervalul 27-30 mai, vor susţine examinarea, apoi vor fi afişate rezultatele. Va urma o preselecţie, în urma căreia, dacă cei care au fost acceptaţi, la cererea agenţilor economici, depăşesc numărul de louri aprobate, vor trece printr-un examen de admitere, care se va susţine la finele lunii iunie. Vom aplica normele legislative în vigoare şi nu credem că vor fi probleme dificile ”, a declarat prof. Simona Ciulu, inspector învăţământ tehnologic şi profesional în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Demn de menţionat este şi faptul că, având în vedere statutul special, comunitatea rromilor va avea parte de locuri separate, dar care trebuie afişate pe 15 mai, termenul de depunere al dosarelor fiind pe 19 iunie, iar repartizarea acestora pe locuri fiind între 6-8iulie.