O mie de doljeni au ajuns la Urgenţă în zilele de Paşte

0
111


Aproape  1.000 de doljeni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au mâncat şi au băut prea mult în zilele de Paşte. Din noaptea de Înviere şi până ieri, în Urgenţa Spitalului Judeţean din Craiova medicii au lucrat continuu îngrijind pacienţi care au căzut victime ale exceselor alimentare sau bahice.

S-a păstrat, aşadar, tradiţia anilor din urmă ca, de sărbători, mesele bogate, stropite din plin cu alcool, să aglomereze până la refuz camerele de gardă ale spitalelor. Nici de data aceasta nu s-a făcut excepţie de la regulă şi, în zilele de Paşte – drobul, ouăle roşii, friptura de miel, dar mai ales alcoolul consumat fără măsură le-au dat bătăi de cap gurmanzilor. Desigur, din peisaj nu au lipsit nici pacienţii transportaţi la spital în urma unor agresiuni ce s-au petrecut, în mare parte, pe fondul consumului de alcool. Din fericire, spre deosebire de anii trecuţi, procentul de urgenţe majore a fost sub 25%, în spital fiind internaţi 150 de pacienţi.

În plus, aşa cum era de aşteptat, consumul exagerat de alcool a provocat evenimente neplăcute, din meniul zilelor de sărbătoare fiind nelipsite agresiunile. Mai mulţi doljeni au ajuns în departamentul traumatologie al Urgenţei, după ce au căzut victime ale unor altercaţii sau au suferit accidente casnice.

Au fost şi câteva cazuri care au avut nevoie să fie transportate de urgenţă pe calea aerului. Şase pacienţi au fost transferaţi între spitale cu ajutorul elicopterului SMURD, fie de la Caracal spre Craiova, fie din Bănie către unităţile sanitare din Bucureşti.

Excesele alimentare, din nou pe primul loc

O categorie aparte au reprezentat-o craiovenii care s-au prezentat la Urgenţă cu afecţiuni digestive după ce au exagerat cu bucatele tradiţionale. Cap de afiş au fost şi de această dată colicile biliare, indigestiile şi pancreatitele. „În general au ajuns la noi pacienţi cu tulburări digestive care au abuzat de mâncare şi alcool. Au fost şi destul de multe persoane tratate la traumatologie în urma unor accidente şi agresiuni”, a declarat dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Bolnavii cronic au avut însă cel mai mult de suferit. Medicii de la Urgenţa Spitalului Judeţean din Craiova s-au confruntat şi anul acesta, în zilele de sărbătoare, cu un aflux de pacienţi care figurau deja cu diferite boli. Masa de Paşte le-a pus probleme în condiţiile în care ar fi trebuit să ţină cont de regimul alimentar. Au ignorat însă tratamentul prescris de medici şi au dat medicamentele şi restricţiile de orice fel pe meniul de sărbătoare. Iar ospăţul nu a fost tocmai uşor de digerat. Tentaţi de mesele îmbelşugate, unii dintre ei nu şi-au luat tratamentul la timp sau, şi mai grav, au renunţat complet la el. Urmarea firească a acestui fapt, dar şi a consumului excesiv de preparate culinare specifice sărbătorilor pascale, foarte mulţi pacienţi, fie cu suferinţe digestive, fie cu suferinţe cardiovasculare şi-au petrecut sărbătorile pe patul de spital.

15 nou-născuţi şi o solicitare de abandon

În prima zi de Paşte s-au născut 15 copii: zece fetiţe şi cinci băieţi. Din păcate, în unul dintre cazuri, mama şi-a exprimat dorinţa de a abandona copilul motivând că nu are suficiente resurse financiare să-l crească. „Doamna mai are două antecedente de abandon. Femeia a născut şi a declarat că vrea să abandoneze copilul. Probabil fiind şi zilele de Paşte s-a mai gândit şi deocamdată se află în spital lângă copil. A fost deja anunţată Protecţia Copilului şi Poliţia”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.