Despre nori, cu meteorologii Centrului Regional Oltenia

0
409

Norii – pe cât de frumoşi sau ameninţători uneori, pe atât de importanţi pentru oameni şi viaţă, în general. Meteorologii din întreaga lume au dedicat Ziua Internaţională a Meteorologiei, din acest an, cunoaşterii lor. Sub umbrela „Să înţelegem norii”, şi specialiştii Centrului Regional Oltenia au acceptat această provocare şi le-au oferit cunoscătorilor ocazia să ia contact şi cu alţi specialişti, iar celor străini de acest fenomen, să aibă parte de o incursiune extrem de interesantă în universul atât de vast şi de fascinant al norilor.  

meteoZiua Internaţională a Meteorologiei a fost marcată, ieri, şi la Craiova, unde funcţionează unul dintre centrele meteorologice respectate în ţară datorită profesionalismului meteorologilor care lucrează aici.

Cum manifestările din acest an au fost dedicate norilor, directorul Centrului Meteorologic Regional Oltenia, Cristiana Burada, nu a omis să remarce în deschidere, pe un ton spiritual, cerul perfect senin cu care a început ziua de ieri. „Avem un cod de vreme frumoasă: cerul este senin, nu este nici un nor, dar totuşi noi vom vorbi despre cum să înţelegem norii”. Scurta prognoză meteo i-a făcut pe specialiştii din Sala Prefecturii Dolj, unde a avut loc această manifestare, să-şi întoarcă instinctiv privirile spre ferestrele inundate de soare.

„Din 23 martie 1961, sărbătorim Ziua Internaţională a Meteorologiei. A ajuns o tradiţie ca, în fiecare an, Organizaţia Mondială a Meteorologiei să propună spre dezbatere o temă de interes universal pentru toate cele 191 de state membre. Tema propusă în acest an este «Să înţelegem norii» şi subliniază importanţa crucială a norilor pentru vreme, climă şi resursele de apă”, a explicat contextul acestei manifestări Cristiana Burada. „În centrul observaţiilor şi prognozelor meteorologice, norii sunt una dintre cele mai mari necunoscute ale studiilor privind schimbările climatice. Trebuie să înţelegem mai bine influenţa lor asupra climei, precum şi impactul schimbărilor climatice asupra norilor. Aceştia joacă un rol-cheie în circuitul apei şi în distribuirea resurselor de apă de pe tot globul”, a subliniat Cristiana Burada, directorul Centrului Meteorologic Oltenia.

Meteorologii Centrului Regional Oltenia, felicitaţi de autorităţi

meteo (1)Subprefect de Dolj, Simona Moise, a felicitat specialiştii Centrului Regional Oltenia, subliniind ajutorul preţios pe care aceştia îl dau autorităţilor în gestionarea situaţiilor de urgenţă. „Informaţiile preţioase furnizate în timp real de specialiştii Centrului Meteorologic Regional Oltenia, avertizările şi prognozele lor au sprijinit autorităţile în salvarea bunurilor şi vieţilor omeneşti, ceea ce reprezintă, de fapt, obiectivul nostru prioritar în materie de managementul situaţiilor de urgenţă. Vă urez succes în activitatea dumneavoastră şi vă asigur de întregul sprijin al Instituţiei Prefectului judeţului Dolj”, a declarat subprefectul Moise.

În acest an, Ziua Internaţională a Meteorologiei este marcată prin lansarea unei noi ediţii a Atlasului Internaţional al norilor, cea mai cuprinzătoare şi ambiţioasă revizuire a acestei publicaţii prestigioase, de o vârstă venerabilă. Pentru prima dată, acest atlas este disponibil şi în format digital.

Ce pot face norii

meteo 2În sală s-au aflat foarte mulţi meteorologi, unii dintre aceştia deja pensionari, dar cărora specialiştii în activitate le recunosc meritele – unul dintre aceştia fiind meteorologul Ion Mărinică.

Fiind toţi oameni îndrăgostiţi de spaţiu şi evenimentele meteorologice, organizatorii i-au provocat pe toţi la un schimb interesant de informaţii, pe aceeaşi temă, cu specialişti din alte domenii.

Doi studenţi de la Facultatea de Agronomie, Întorsureanu Jeni şi Viorel Cosmin, au arătat cum norii influenţează întotdeauna plantele. Mai exact lipsa norilor, care conduce la instalarea secetei şi arşiţei. Caz în care culturile agricole suferă şi chiar mor dacă nu sunt ajutate. „Condiţiile meteorologice sunt cele mai importante şi singurul factor pe care fermierii nu îl pot controla”, au concluzionat aceştia.

meteo 3Prof. univ. dr. Gheorghe Manolea a vorbit apoi despre sistemele antigrindină, dezvoltate printr-un proiect de cercetare al Centrului de Inovare şi Transfer Tehnologic în dezvoltarea sistemului antigrindină din România, departament în cadrul Universităţii din Craiova. „Încercăm să înfiinţăm un centru de comandă antigrindină şi la Craiova. Va fi amplasat lângă observatorul radar de lângă Hanul Doctorului şi va avea două particularităţi: stimularea precipitaţiilor şi utilizarea aviaţiei”, a declarat acesta.

Lect. univ. dr. Nicolae Pometescu, de la Facultatea de Fizică a Universităţii din Craiova, le-a prezentat meteorologilor modul cum interpretează fizicienii formarea norilor şi a recunoscut că, în spatele tuturor previziunilor meteo, se află şi multă matematică.

***

Cei care nu au o legătură specială cu meteorologia au fost provocaţi la o incursiune extrem de interesantă în universul norilor. Aşa au putut afla de câte feluri sunt norii, detalii de culise despre cum reuşesc meteorologii să le surprindă mişcările pe cer, dar şi să vizioneze imagini deosebite, spectaculoase, surprinse din satelit sau de pe radare: răsăritul frumos al soarelui sau o vijelie care s-a comportat ca un… ciclon tropical din Pacific. Acestea fiind câteva din lucrurile frumoase, speciale, de care se bucură numai meteorologii.