Comandantul NATO în Europa: Este posibil ca Rusia să trimită talibani în Afganistan

0
62

rsz_army_gen_curtis_m_scaparrottiEste posibil ca talibanii care luptă împotriva forţelor afgane şi ale NATO să fie trimişi în Afganistan de Rusia, a declarat joi generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul forţelor din Europa ale Alianţei Nord-Atlantice, audiat în Congresul Statelor Unite, relatează Agerpres.

Din mărturia sa, AFP citează opinia că Rusia este pe cale să redevină un “actor mondial”, extinzându-şi influenţa în mai multe locuri din lume, nu doar în Afganistan.

Comandantul forţelor americane din Afganistan, generalul John Nicholson, arătase deja în februarie că Rusia se numără printe ţările care contribuie la influenţa talibanilor şi le conferă legitimitate, împotriva eforturilor NATO de stabilizare a Afganistanului.

Joi, generalul Scaparrotti a insistat asupra rolului diplomaţiei americane, domeniu în care administraţia preşedintelui Donald Trump intenţionează să reducă bugetul cu 28%. Comandantul a afirmat că tăierile de fonduri i-ar îngreuna munca.

În ceea ce priveşte combaterea reţelelor extremiste, el a arătat că în prima linie împotriva acestora nu se află militarii, ci agenţii Fiscului şi ai Departamentului de Stat — punct de vedere susţinut cu o zi înainte şi de şeful Statului-Major interarme, generalul Joe Dunford.