Primăria Craiova îşi face mea culpa în cazul Cantonamentului din Luncă

0
378

Cantonamentul din Lunca Jiului s-a împiedicat de o construcţie de a cărei existenţă Primăria Craiova nu avea cunoştinţă. Acesta a fost explicaţia pe care autorităţile locale au oferit-o consilierilor care au fost convocaţi, ieri, într-o şedinţă de îndată pentru a revoca o hotărâre pe care, în necunoştinţă de cauză, tocamai ce o votaseră cu o zi în urmă.

Viceprimarul Craiovei, Mihai Genoiu, a fost cel care şi-a asumat greşeala şi şi-a cerut scuze în numele Primăriei Craiova. Acesta a povestit că, ieri, după şedinţa de consiliu, a constatat o reţinere din partea consilierilor liberali, care s-au abţinut de la vot şi au cerut să se consemneze în scris acest lucru. „Sincer să fiu, faptul că domnul consilier Badea a solicitat în mod special să se consemneze că sunt abţineri, m-a pus pe gânduri şi imediat după şedinţă, am chemat directorul Poliţiei Locale şi pe cel al Direcţiei Disciplina în construcţii solicitându-le să facă rapid o verificare în teren. Era singurul lucru care putea să fie în neregulă pentru că documentele au fost verificate”, spus Genoiu.

Amendă maximă şi demolare în 60 de zile

 Când Poliţia Locală a făcut descinderea în teren a constatat că acolo există deja o construcţie la care se lucra în acel moment. „De urgenţă, în regim de maximă urgenţă, am decis anularea acestui PUD (n.r. – Plan Urbanistic de Detaliu). Disciplina în Construcţii a încheiat un proces-verbal cu o amendă consistentă, de 100 milioane de lei şi un termen de demolare a clădirii de 60 de zile. Am vrut să vă expun cronologic cum s-au întâmplat lucrurile, să îmi cer scuze în numele Primăriei şi al Direcţiei de Urbanism pentru neglijenţă”, a spus viceprimarul Craiovei, care i-a asigurat apoi pe consilieri că procedura de verificare va fi foarte dură de acum încolo.

Liberalii au cerut comisie de anchetă

Consilierul liberal, Pavel Badea, a atacat municipalitatea şi a cerut o comisie de anchetă a celor care au făcut această greşeală.

„Este pentru prima dată după revoluţie când revocăm o hotărâre la nici 24 de ore după ce am dat-o. Este o situaţie jenantă. Doamna primar, ar trebui să vă puneţi un semn de întrebare vizavi de echipa pe care aţi format-o şi care vă expune la riscuri majore. Când se construieşte o clădire cu trei etaje, de 1.000 de metri pătraţi, aproape de centrul Craiovei, atunci Direcţia Juridică dă o viză de legalitate pentru o situaţie gravă. Gândiţi-vă că predecesorul dumneavoastră are dosar penal pentru lucruri de zece ori mai mici decât cele la care v-au expus. Noi,cei de la PNL, cerem să se constituie o comisie de investigare a cazului pentru că avem o problemă majoră pe compartimentele care sunt în subordinea dumneavoastră”, a spus Badea, care a menţionat că aleşii PNL nu doresc să fie traşi la răspundere din cauza incompetenţei funcţionarilor din subordinea primarului.

S-a cerut demisia funcţionarilor

Consilierul independent, Ionel Pană, a fost şi mai dur şi a cerut ca toţi funcţionarii care s-au ocupat de acest proiect de hotărâre să fie daţi afară.

„Este o situaţie care ne face pe noi, consilierii, să nu mai am încredere şi să verific toate aceste lucruri de o mie de ori toate hotărârile şi mai ales documentele. Eu am lucrat într-o echipă multi-naţională, dacă s-ar fi întâmplat un asemenea caz, în secunda următoare, ori îşi dădea demisia, ori erau demişi. Cer executivului să ia măsuri chiar dacă suntem în campanie electorală pentru că este în joc încredere pe care noi, consilierii, trerbuie să o avem în funcţionari. De ce trebuia să fim puşi în această situaţie. La o asemenea grativitate, ar trebui să îşi dea demisia sau să fie demişi”. Viceprimarul Genoiu a explicat că toţi funcţionarii, împreună cu arhitectul-şef, vor fi cercetaţi de comisia de disciplină a Primăriei Craiova, care va decide ce se va întâmpla cu aceştia.

„Perfecţiunea e atributul zeilor”

Consilierul PSD, Bianca Predescu, a salutat faptul că greşeala a fost, totuşi, îndreptată, executivul intrând în legalitate într-un termen foarte scurt, de nici o zi.

„Eu salut faptul că este pentru prima dată când se procedează astfel, de îndată, cu maximă urgenţă, se intră în legalitatre, dat fiind faptul că, prin culpa unor persoane, neglijenţa unora, reaua voinţa a altora. E cazul să fie pentru ultima dată când se întâmplă astfel de situaţii în executivul local şi cred că că nu este o chestiune de partid, ci o problemă de conştiinţă individuală şi publică a celor care facem parte din CLM”, a spus consilierul Bianca Predescu.

Social-democratul Marin Nicoli a recunoscut că şi el ar fi votat proiectul de hotărâre. „Cine munceşte, mai şi greşeşte. Perfecţiunea e atributul zeilor, nu al nostru”, a fost de părere Nicoli.

„Nu am ştiut nici unii că se construieşte”

După vot – consilierii votând pentru revocarea proiectului – primarul Lia Olguţa Vasilescu a luat cuvântul şi le-a spus consilierilor că nu a ştiut de această construcţie, cu toate că merge săptămânal în acea zonă.

„Evident că nu am ştiut nici unii de faptul că se construieşte un astfel de edificiu. Eu merg săptămâmnal la stadion, dar stadionul, cât este de ridicat, acoperă acea construcţie, deci nu se putea vedea. Cert este că imediat ce mi-am dat seama că e o greşeala am cerut imediat şedinţă de îndată ca să anulăm această hotărâre. Mi se pare normal să facem asta, nu trebuie să persistăm într-o greşeală”, a spus primarul. Lia Olguţa Vasilescu a mai spus că obişnuia, în primele sale luni de mandat, să verifice personal situaţia în teren, apoi a cerut planşe fotografice pentru a se putea ghida ce documente semnează. Și în acest caz, a mers pe buna credinţă a funcţionarilor, dar fotografiile au fost greşite. „Nici un funcţionar nu are dreptul să greşească. Nu e o echipă pe care mi-am format-o eu, dar legislaţia nu ne permie să curăţăm această echipă”, a mărturisit primarul Craiovei, care i-a încredinţat pe consilieri că va merge şi mai departe cu pedepsirea vinovaţilor.