După ce a fost achitat pe fond / Fostul primar din Cârna – 2 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu

0
130

Judecătorii Curţii de Apel Craiova l-au condamnat, luni, pe fostul primar al comunei Cârna, Andrei Cornel, la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Asta după ce, pe fond, la Judecătoria Segarcea, Andrei Cornel, acuzat de abuz în serviciu, fusese achitat. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă. Fostul edil al comunei Cârna, care a fost arestat preventiv în perioda 22 iunie 2011 – 21 noiembrie 2011, trebuie să plătească Primăriei Cârna, conform deciziei instanţei, despăgubiri civile în valoare de 44.000 lei.

Reamintim că, Andrei Cornel, primar al comunei Cârna la momentul respectiv, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, în luna iunie 2011, pe 24 iunie dosarul înregistrându-se pe rolul Judecătoriei Segarcea, în sarcina lui fiind reţinute infracţiunile de abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, uz de fals şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, care au instrumentat dosarul, în sarcina lui Cornel Andrei s-a reţinut că, în calitate de primar al comunei Cârna şi ordonator principal de credite, a încheiat  contracte de executare a unor lucrări publice cu nerespectarea procedurii legale privind achiziţiile publice şi organizarea de licitaţii. Contractele au vizat reparaţii de drumuri comunale, întreţinerea unor drumuri comunale, reabilitare-construcţie garaj, reabilitare magazie lemne, demolare şcoală generală, colectarea deşeurilor de pe raza comunei Cârna, achiziţionarea de ornamente electrice pentru sărbătorile de iarnă, bază sportivă, alimentare cu apă în sistem centralizat. Potrivit anchetatorilor, în scopul eludării prevederilor legale privind organizarea de licitaţii, primarul a dispus scindarea forţată a unei lucrări de pietruire a drumurilor în două lucrări distincte pentru a le putea încredinţa direct unei anumite firme, determinându-l prin presiuni psihice pe consilierul principal din cadrul Compartimentului Achiziţii Publice, Toma Atanasie, să întocmească în fals documentaţia necesară încheierii contractelor. În plus, primarul a determinat-o şi pe secretară, Aurelia Petrescu, să falsifice registrul de corespondenţă al Primăriei, dar şi pe membrii comisiilor de recepţie să semneze procesele verbale de recepţie, fără verificarea pe teren a lucrărilor. De asemenea, s-a reţinut că, inculpatul a dispus angajaţilor primăriei să modifice actele aferente consumului de carburant alocat utilizării autovehiculelor instituţiei, prejudiciul cauzat bugetului local ajungând la 367.000 lei. Nu mai puţin de 26 de persoane au fost audiate în calitate de martori în acest proces, majoritatea fiind angajaţi ai Primăriei Cârna, dar şi experţi contabili şi ingineri.

Pe 25 iulie 2014, după trei ani de proces, Judecătoria Segarcea a pronunţat sentinţa în acest dosar în care Andrei Cornel a stat după gratii cinci luni, mai exact în perioada 22 iunie 2011 – 21 noiembrie 2011. Instanţa de fond l-a achitat pe inculpat pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina sa. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au declarat apel, soluţionat acum de Curtea de Apel Craiova. Astfel, luni, 21 martie a.c., judecătorii craioveni au admis apelul Parchetului şi l-au condamnat pe fostul primar, în baza legii mai favorabile, respectiv vechiul cod penal, la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani: “Inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare. Deduce detenţia preventivă de la 22.06.2011 la 21.11.2011. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Admite în parte acţiunea civilă. Obligă pe inculpat către partea civilă comuna Cârna la 44.014,43 lei despăgubiri civile”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Craiova. În plus, Andrei Cornel are de achitat şi 10.000 lei cheltuieli judiciare. Sentinţa Curţii de Apel Craiova este definitivă.