Câştigătoarea play-out-ului va juca în Europa League

0
115

Dinamo nu are dreptul de a evolua în Europa, iar ASA intră în insolvenţă, aşa încât ocupanta locului 7 va juca în cupele europene

Goana după puncte necesare evitării retrogradării poate aduce în aceşaşi timp şi participarea în cupele europene pentru echipa care câştigă play-out-ul. În acest moment, Universitatea Craiova ocupă locul 7 în grupa echipelor implicate în play-out, la egalitate cu CSMS Iaşi. În condiţiile în care două dintre echipele din play-off nu vor putea evolua în cupele europene, prima poziţie din play-out va deveni una de Europa League. Anul trecut, FC Botoşani s-a clasat pe locul 8 şi a participat în preliminariile Europa League, deoarece trei dintre echipele care au devansat-o, Craiova, Petrolul şi Dinamo, nu au avut dreptul de a juca în cupele europene. Formaţia lui Mircea Rednic are şi anul acesta interdicţie de participare în Europa, deoarece ieşirea din insolvenţă s-a produs după startul campionatului, iar ocupanta ultimului loc din play-off, ASA Târgu Mureş, are datorii şi va intra în insolvenţă, deoarece s-au acumulat datorii din momentul în care Primăria a încetat să mai finanţeze echipa, din cauza unei anchete DNA. Astfel, alături de patru echipe din play-off, Astra, Steaua, Viitorul şi Pandurii, în cupele europene ar putea participa şi câştigătoarea play-out-ului.

Preşedintele Iaşiului, Florin Prunea, spune că sunt şanse mari ca primele două locuri din play-out, să joace în preliminariile Europa League. Conform oficialul ieşean, după ASA Tg. Mureş, sunt şanse mari ca şi un alt club din play-off să rămână fără licenţă de cupă europeană, făcând referire la Pandurii Târgu Jiu, care a rămas fără finanţarea CEO. „Eu am spus-o mai demult, în mod normal, locul 7 va juca în cupele europene şi sunt şanse mari ca şi locul 8 să aibă drept de joc în Europa League. Foarte probabil, pe lângă ASA Tg. Mureş, un alt club din play-off va rămâne fără licenţă pentru cupele europene. Astfel, două echipe din play-out ar putea juca în Europa. În aceste condiţii, locul 7 devine o ţintă pentru noi. Trebuie să strângem rândurile, să ne punem pe treaba şi să facem tot posibilul să încheiem campionatul pe locul 7. La Iaşi este linişte din punct de vedere financiar, nu ne comparăm cu alte echipe. Domnul primar Chirica şi-a respectat promisiunea, iar Fundaţia Sportului Ieşean a virat o sumă de bani în contul clubului. Suntem la zi cu salariile şi cu datoriile la stat. În momentul de faţă, CSMS are licenţă pentru cupele europene. Îmi doresc acest lucru, ar fi o încununare a muncii noastre din ultimii ani”, a declarat Prunea.

Cârţu e sceptic: „Dacă se dorea performanţă, se investea acum un an”

Fostul director tehnic al Universităţii Craiova, Sorin Cârţu, nu este optimist în privinţa intenţiilor de performanţă ale finanţatorilor clubului din Bănie, socotind că un moment oportun pentru a forţa participarea în play-off şi implicit în cupele europene este în vara trecută. „Se poate orice în România, cu aceste probleme, dar nu văd la Craiova să se dorească performanţă. Dacă se voia acest lucru, se investea atunci când era momentul, echipa chiar putea să prindă play-off-ul cu anumite întăriri. Acum lotul este şi mai slăbit” a declarat “Sorinaccio” la digisport. Dacă va termina pe locul 7 şi va participa în Europa League, Universitatea Craiova ar juca în preliminarii cel mai probabil la Severin, iar dacă va trece de acestea va avea de ales între “Cluj Arena”, stadionul din Giurgiu şi “Naţional Arena”.

Echipele din Liga I, obligate să folosească un sub 21 de ani

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a anunţat, ieri menţinerea regulii conform căreia fiecare dintre echipele din Liga 1 va trebui din sezonul viitor să aibă câte un jucător sub 21 de ani în teren pe toată durata partidelor. Liga Profesionistă de Fotbal solicitase anterior eliminarea acestei prevederi. Echipele din Liga 1 au susţinut că nu au fost notificate din timp în privinţa acestei intenţii.