Liderul PNL Dolj, reevaluat de Crin Antonescu, la Craiova

0
147
Crin Antonescu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a venit ieri la Craiova, pentru a lua parte la şedinţa biroului judeţean şi pentru a transmite un mesaj de pace liberalilor doljeni. Şedinţa a început cu scântei, iar discursurile nu au fost din acelea foarte dulci, măgulitoare la adresa liderului PNL Dolj, Mihai Voicu, ci din contră, acestuia i s-au reproşat destule şi chiar demisia… La rândul său, şeful liberalilor doljeni a cerut public, demisia prefectului de Dolj, Marius Deca pe motiv de ingerinţă în viaţa politică.

De exemplu, tânărul deputat Ionuţ Stroe, după ce şi-a făcut propria culpă, a trecut şi la atacuri punctuale şi l-a numit cu subiect şi predicat, pe Mihai Voicu, principalul vinovat de dezertarea verbală a primarilor liberali către segmentul social-democrat. „Toţi suntem vinovaţi, pot să încep cu mine, dar totuşi cel mai vinovat e liderul organizaţiei…Mihai Voicu”, a spus Ionuţ Stroe, susţinut din capul mesei de colega de formaţiune politică, Cristina Calangiu.

Conflict îngheţat…

          Şedinţa de ieri de la PNL este de fapt o radiografie a politicii româneşti actuale, adică, „mizerie mare”. Deşi nu este de neglijat situaţia de la Dolj, Crin Antonescu se face că e bine şi că merge şi aşa. Bun. Îngheaţă conflictul, cum spune domnia sa. Dar totuşi…. Când se vorbeşte despre situaţia liberalilor de la Dolj, se deschide o cutie a Pandorei. Un fost primar de localitate, condamnat la 7 ani de puşcărie, cu un dosar plin de „bube”, cu firme şi contracte controversate, care se pare că încă dă de lucru procurorilor DNA, iţele conducând şi către alţi lideri liberali. Un fost director al ADS, Dan Mogoş, de asemenea suspectat de DNA de fapte de corupţie, care ieri, zburda prin holul Filarmonicii, dar nu să intre la vreun concert, ci să vadă lumea că s-a autosuspendat şi nu prea din PNL şi că mai are încă putere şi influenţă în acest partid, de bani nu poate fi vorba…are suficienţi. Şi la această listă mai adaugăm un deputat declarat incompatibil, dezertor la PSD, vreo 10-12 primari lăsaţi şi ei baltă de conducerea PNL, primari harnici de altfel, cu proiecte în derulare, dar care nu mai găsesc susţinerea de altădată.

„Ponta, un Boc mult  mai înalt…”

Păi ca să spui că totul este în regulă şi că îl susţii în continuare pe Mihai Voicu, e destul de riscant….  „Am venit pentru a-mi afirma încrederea şi susţinerea pentru Mihai Voicu, pentru actualul birou, pentru a afirma, de asemenea, că sunt coleg şi sunt prieten şi cu cei care au nemulţumiri sau neînţelegeri. I-am rugat pe toţi colegii mei din Dolj, şi pe cei din conducerea judeţeană, şi pe primari, şi pe viceprimari, consilieri şi pe toţi membrii în general să facă din PNL Dolj un conflict îngheţat cum se spune acum în diplomaţie, să fie solidari, să-şi dea mâna şi să lucreze împreună pentru PNL. Nu s-au întâmplat astfel de plecări doar la Dolj, doar acum şi doar în această perioadă. Este un obicei în România pe care l-am văzut la ceea ce an numit regimul Băsescu, în timpul guvernelor conduse de Traian Băsescu, aceeaşi încercare de a influenţa, de a lua primari, a determina primari să dea voturi pentru formaţiunea la guvernare. Împreună cu PSD-ul la vremea aceea am denunţat aceste obiceiuri şi noi le denunţăm şi astăzi. Nu se opreşte lumea în plecare unor parlamentari sau a unor primari, avem şi parlamentari şi primari hotărâţi să apere onest ideile, culorile Partidului Naţional Liberal şi mai ales votul pe care cetăţenii l-au dat pentru ca asemenea gesturi să nu se mai întâmple. Astfel de lucruri s-au mai întâmpla de aceea am spus la un moment dat că domnul Ponta începe sub anumite aspecte să un Emil Boc mult mai înalt”, a spus Crin Antonescu, la şedinţa PNL.

Se cere demisia prefectului de Dolj

Nici prefectul de Dolj, fostul liberal, Marius Deca nu a scăpat de acuzaţiile  colegilor, mai mult, Mihai Voicu i-a cerut chiar demisia pe motiv de ingerinţă în viaţa politică. Voicu susţine că Deca ar fi contactat nişte consilieri locali PNL spre a-i convinge să nu participe la lucrările delegaţiei permanente de duminică, la care a fost prezent şi preşedintele PNL, Crin Antonescu. Prefectul Marius Deca nu a dorit să comenteze declaraţiile lui Voicu. Dar înclinăm să dăm crezare de data aceasta senatorului Voicu, prefectul de Dolj mai având la activul domniei sale, astfel de practici, pe care şi le-a pus în valoare şi când s-a schimbat conducerea la PSD Dolj. Adică, la dat telefoane, Marius Deca e bun…parcă prea bun. „Noi am promis cot la cot cu domnul Ponta, cot la cot cu PSD-ul cot la cot cu doamna Vasilescu depolitizarea. Or depolitizarea începe cu prefecţii care sunt funcţionari publici. Ei pot veni dintr-un partid politic, dar în calitate de prefect nu au voie, prin lege, să facă politică partizană, să facă politică pentru partid. Mai avem se pare de aşteptat până când aceste lucruri să se întâmple în România. Chiar dacă s-ar mai putea întâmpla să ne mai plece primari, parlamentari, pentru că avem 900 de primari, peste 150 de parlamentari, pe noi ne interesează şi să rămână primari, pentru că i-am susţinut, pentru că sunt puncte de sprijin electorale, dar mai ales ne interesează să vină cetăţenii”, a mai spus .

Primarii liberali : şi cu dreapta ….şi cu stânga

               Mihai Voicu nu este supărat pe primarii care l-au lăsat cum se spune în popor „cu ochii-n soare”, acum, înainte de alegerile europarlamentare, când însuşi partenera de viaţă candidează pentru un post la Bruxelles. Mai mult le transmite putere de muncă. O ştie el ceva…comicăria era ieri în floare. De exemplu, primarul de la Radovan, Aurică Cârstianu, şi-a făcut ieri poze cu liderul liberalilor, Crin Antonescu. Întrebat fiind dacă s-a răzgândit, edilul Radovanului făcând parte din „lotul primarilor” supăraţi pe Mihai Voicu şi susţinători până la stele a Guvernului Ponta, acesta a negat, a spus că aşa ceva niciodată. „Nu…nu, eu sunt cu domnul Antonescu, nu am plecat nicăieri, sunt cu PNL-ul până la moarte”, a precizat Aurică Cârstianu, de gât cu domnul Antonescu. Şi telenovela continuă. Viceprimarului Calafatului, Dorel Mituleţu nu şi-a lăsat partidul la greu, asta deşi face parte din aceeaşi formaţiune politică, nu ştim dacă şi doctrinară cu primarul Mircea Guţă, care de săptămâna trecută nici nu mai vrea să audă de liberalism, e profund de stânga. Şi inspectoarea Luminiţa Popescu şi-a făcut ieri simţită prezenţa, alături de alte cadre de nădejde, îngrijorate că ar putea să-şi piardă funcţiile de pe la ISJ Dolj sau de la conducerile unităţilor de învăţământ, deşi teoretic se spune de fiecare dată că trebuie să depolitizăm învăţământul, să punem nu mai profesionişti. Pe naiba. Mizerie, cum v-am spus.