În mijlocul comunităţii afgane

0
380

Măcinat de mai bine de un sfert de veac de războaie, Afganistanul sprijinit de coaliția internațională, încearcă să revină la o stare de normalitate. La efortul coaliției internaționale, participă și militarii Batalionului 20 Infanterie “Scorpionii Negri”, dislocați în provincia Zabul, Afganistan.

Ca orice fel de misiune pe care ești desemnat să o îndeplinești, nici acțiunile de cooperare civil – militare (CIMIC) nu sunt deloc ușoare. Te pregătești până la amănunt, încerci să îți controlezi emoțiile, stabilești orice detaliu înainte de a pleca într-o zonă pe care o cunoști doar din informaţiile primite sau din hărțile de lucru care nu îți pot stabili decât informații de principiu, cum ar fi poziționarea geografică sau căile de comunicație. Dar felul oamenilor pe care îi vei întâlni, modul lor de percepție a prezenței tale acolo este o enigmă…Și atunci te întrebi cum să faci ceva pentru ei, care să îi ajute sau să îi bucure, să le mai descrețească frunțile lor aspre și bătătorite de clima dură și neprietenoasă care stăpânește aceste ținuturi parcă rupte de civilizație. Pe tot cuprinsul acestei țări oamenii par învinși de prezent, de situația lor nesigură, cu pericole ce pândesc la tot pasul, dar cu toate acestea când privești mai atent în adâncul privirii lor îți dai seama că totuși ei iubesc viața la fel ca noi toți.

Pături, aparate de radio și îmbrăcăminte de iarnă pentru populaţia afgană

Se spune că mai mult decât zâmbetul unui copil, nimic nu este mai valoros pe lume. Și înclin să cred aceste cuvinte. Probabil că nici echipa CIMIC a Scorpionilor Negri, condusă de locotenentul Viorel Călin, nu a crezut aceste cuvinte, dar felul cum au fost ei întâmpinați de localnicii din localitatea Rabat-E Jaldak, districtul Tarnak Wa Jaldak din provincia Zabul, și mai ales de copii, le-au schimbat cu totul opiniile despre aceste locuri aride și sărace cum mai greu îți poți închipui.n Aceștia au desfășurat acțiunea în cooperare cu membrii poliției naționale afgane, comandați de locotenentul Matiullah. Militarii au purtat mai multe discuții cu liderul local Abdul Daud, problema cea mai urgentă pentru ei fiind situația podurilor distruse de pe râul Tarnak. Acest aspect îngreunează deplasarea copiilor din localitățile Kajbay, Haji Tarim Kalay, Meltanay și Haji Sayed Habib către școala din localitatea Rabat-E Jaldak. Șeful echipei românești l-a asigurat pe liderul local că va prezenta această situație guvernatorului de district pentru a fi reparate cât mai urgent. De asemenea, liderul local a făcut și o solicitare către militarii români de a veni în sprijinul elevilor, dacă este posibil, cu  rechizite școlare necesare pentru desfășurarea în bune condițiuni a a orelor de curs. Un alt subiect al discuțiilor, a fost acela de a conștientiza participarea localnicilor la procesul electoral din data de 5 aprilie a.c., alegeri ce vor desemna noul președinte al Republicii Islamice a Afganistanului și a membrilor consiliilor districtuale și provinciale. Militarii români au prezentat localnicilor și rolul important pe care îl ocupă înrolarea lor în forțelor de securitate naționale afgane, deoarece ei vor fi cei care vor participa direct la securitatea și stabilitea Afganistanului după anul 2014, anul încheierii misiunii ISAF în această țară. La finalul acțiunii, militarii români și afgani au oferit comunității locale, materiale constând în pături, aparate de radio și îmbrăcăminte de iarnă, urmând ca la viitoarele acțiuni în această localitate să ofere și rechizite școlare pentru elevi.

Problemele economice şi sociale din localitatea Azatak au fost identificate

O a doua acțiune desfășurată de Scorpionii Negri în sprijinul populației locale afgane s-a petrecut în localitatea Azatak. Aici comandantul Companiei 2 Infanterie, căpitanul Cosmin Ștefan, alături de echipa de angajare a femeilor – FET, echipă condusă de locotenentul Marcela Dumitrașcu și o echipă PSYOPS, comandată de plutonierul Iulian Mocanu, au angajat comunitatea locală pentru identificarea problemelor sociale și economice cu care aceasta se confruntă. Sosirea militarilor români în acest mic sat a fost o surpriză plăcută pentru localnici. Aceștia au fost întâmpinați cu o bucurie nedisimulată de bătrânii satului, care în filozofia de viață a poporului afgan, alături de copii reprezintă bunul cel mai de preț al comunităților. La un ceai tradițional oferit de bătrâni, aceștia au avut răgazul să le spună ce greutăți întâmpină în a-și duce traiul și a le oferi copiilor cele de trebuință, dorind să le mulțumească în felul lor pentru ceea ce au făcut pentru ei. S-au purtat discuții privind securitatea din regiune, bătrânii declarându-se mulțumiți de activitatea forțelor românești în regiune. Liderii locali au transmis militarilor că situația de securitate s-a îmbunătățit în ultimii ani, acest lucru ducând la o creștere a numărului de copii care frecventează școala prin faptul că aceștia se pot deplasa în siguranță de acasă către școală, un lucru îmbucurător pentru orice comunitate.

„Fetele noastre au fost primite cu bucurie și căldură”

          În timpul acestei acțiuni, echipa de angajare a femeilor – FET, a primit acceptul liderului local Haji Lalgean, de a se întâlni cu femeile din comunitate. Este binecunoscut faptul că prezența feminină afgană la orice activitate din cadrul comunității este foarte strictă. Fetele noastre au fost primite cu bucurie și căldură atât de femeile afgane, cât și de o mulțime de copii din sat. Deschiderea de care dau dovadă localnicele în fața militarilor femei din structura românească favorizeză înțelegerea mult mai în detaliu a problemelor cu care se confruntă comunitatea respectivă. Și aici au fost prezentate avantajele posibilităților de înrolare a femeilor în instituțiile de apărare și siguranță națională afgane, un pas important spre dezvoltarea unei societăți libere și democrate.

Se poate negocia” soarta activităților insurgente

          În astfel de misiuni se duce o o altfel de luptă, o luptă pentru câștigarea încrederii fiecărui membru al comunității, iar pentru ai convinge despre bunele tale intenții că ești în sprijinul lor, ai nevoie de diplomație și de mult tactîntr-o lume cu obieciuri și cutume diferite. Aici, în mijlocul populației civile, se poate câștiga acest conflict dur, la nivelul omului de rând greu încercat de-a lungul timpului (să nu uităm că pe aceste meleaguri se duc războaie de aproape 30 de ani). Aici se poate “negocia” soarta activităților insurgente în interiorul comunităților locale, unde militarii din forțele coaliției internaționale desfășoară acțiuni militare. Prin acțiunile pe care militarii români le desfășoară în comun cu membrii forțelor de securitate naționale afgane, se contribuie la creșterea pozitivă a încrederii populației locale în acțiunile desfășurate de forțele coaliției și de asemenea, crește și legitimitatea acțiunilor reprezentanților  Guvernului Republicii Islamice a Afganistanului, asigurând astfel tranziția de la o societate măcinată de conflicte la o societate liberă și democrată.

Lt.col. Oliver Anghel

     Foto : Lt. Alexandru Afrem