Tânăra generaţie este cea mai vulnerabilă în faţa informaţiilor false şi asta pentru că tinerii îşi petrec mai tot timpul pe reţelele sociale. Cotidianul regional “Cuvântul Libertăţii” din Craiova, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, desfăşoară în zece licee craiovene campania de conştientizare: “Impactul fake news şi al dezinformării asupra adolescenţilor”. Întâlnirile cu elevii se doresc a fi interactive şi sunt bazate pe dialogurile constructive cu aceştia. Săptămâna trecută s-a discutat despre acest fenomen îngrijorător cu elevii Colegiului Naţional “Ştefan Velovan” din Craiova. S-au alăturat proiectului nostru, directorul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman”, Lucian Dindirică şi Ana Constantin, inspector, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.
Iniţiativa noastră a fost bine primită de către conducerea Colegiului Naţional “Ştefan Velovan”, managerul unităţii de învăţământ, profesorul Vasile Voinescu, răspunzând cu maximă promptitudine. Gazdele au fost elevii unei clase de a XI-a, coordonaţi de consilierul pentru activităţi educative, prof.Cornelia Gheorghe, un cadru didactic implicat şi apreciat de elevii domniei sale. “Este o clasă de Mate-Info, dar o clasă extrem de activă şi de dornică să cunoască lucruri noi. Elevii au dorit să participle la o astfel de activitate pentru că sunt interesaţi de amploarea fenomenului fake news. O să-i vedeţi şi o să vă convingeţi. Sunt copii foarte buni”, a explicatul consilierul educativ, prof. Cornelia Gheorghe.
Există diferenţă între fake news şi false news?!
Elevii au fost întrebaţi dacă ştiu care este diferenţa între fake news şi false news. Spre surprinderea noastră un elev a explicat ca la manual această diferenţă.„Dacă eşti adolescent, eşti mai predispus să te confrunţi cu dezinformarea, iar fake news-ul îţi poate influenţa viaţa mai mult decât crezi. Asta şi pentru că voi staţi mai mult pe online decât adulţii. Dezinformarea este tot mai frecventă şi greu de combătut. 65% dintre tineri cred că ştirile false apar doar în domenii de interes pentru adulţi precum politica. Fake news este un fenomen periculos pentru că el este un mix de minciună cu adevăr, lansat cu scopul de a genera confuzie, îndoială şi în cele din urmă să-ţi influenţeze într-un fel decizia. Crezând ştiri false devii mai puţin imun, îţi scade imunitatea, devii mult mai vulnerabil. Dacă te duci spre ştiri adevărate devii un om mult mai puternic, capabil să iei decizii în cunoştiinţă de cauză. O ştire falsă te poate determina să iei o decizie proastă”, le-am explicat tinerilor. Elevilor li s-au dat exemplu de câteva fake news care au circulat în media online şi care au fost combătute şi raportate.
“Povestea” despre Maria-Magdalena este un fake news
Directorul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman”, Lucian Dindirică, a făcut o pledoarie pentru citit, pentru studiul la bibliotecă, recomandându-le tinerilor anumite cărţi, dar şi anumite evenimente care vor urma să se desfăşoare în instituţia de cultură pe care o conduce. Lucian Dindirică şi-a adus aminte şi de perioada în care a fost jurnalist şi le-a recomandat tinerilor să verifice informaţiile din trei surse. Acesta a spus că din păcate, astăzi, nu numai că nu se mai verifică informaţi, sunt şi site-uri despre care nu se ştie nimic, sunt articole neasumate şi aşa apare şi noţiunea de fake news. “De fapt, fake news ne agită, ne divizează. Scopul este de a crea emoţie. Pentru că suntem la ora de Religie şi eu sunt absolvent de Teologie, v-aş da un exemplu de fake news din zona aceasta. Este vorba de povestea care s-a rostogolit în jurul Mariei-Magdalena. Aţi auzit cu toţii despre ea şi ştiţi şi ce se spune…?! E fake news. În sec VII, marele Papa Grigorie, într-o predică pe care a făcut-o în Roma, încercând să sugereze că Dumnezeu este iubire, a făcut o alăturare nefericită în două propoziţii. Dar nu despre Maria-Magdalena este vorba, ci despre altă persoană. Însă şi la 1500 de ani, acest fake news se propagă cu aceeaşi intensitate. Şi ca să trec puţin şi spre zona de dezinformare. Aşa cum bine ştiti, în războaie, dezinformarea te ajută să câştigi. Adică, există tratate de dezinformare. Aşa au reuşit să câştige francezii, Magrebul. Este şi o carte interesantă pe subiectul acesta şi v-o recomand, o avem şi la Bibliotecă, aşa că vă aştept să o împrumutaţi şi să o citiţi”, a explicat managerul Bibliotecii Judeţene.
“Vă recomand prudenţă”
Inspectorul de Poliţie Ana Constnatin, de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, a făcut o serie de recomandări interesante şi folositoare tinerilor în ceea ce priveşte utilizarea cu responsabilitatea a online-ului. „Este o oportunitate şi pentru noi să prevenim victimizarea voastră, a tinerilor. În ultimii ani, Poliţia Română a avut ca prioritate prevenirea victimizării minorilor şi a delicvenţei juvenile. Unul dintre domeniile pe care le abordăm în aceste activităţi este şi utilizarea online-ului. De cele mai mai multe ori mergem la unităţile şcolare, stăm de vorbă atât cu cadrele didactice, cât şi cu elevii, prezentăm filmuleţe şi apoi analizăm situaţiile concrete. Aş vrea să vă întreb unde vă simţiţi mai în siguranţă: acasă sau în on line. Ştiţi că după 14 ani vă supuneţi Codului Penal. Există mai multe infracţiuni şi în spaţiul on line…este vorba de furt de identitate, infracţiunea de înşelăciune, etc. Vă recomand prudenţă, pentru că o mică glumă se poate transforma într-o faptă penală. Avem un caz cu două adolescente. Este în lucru. Manifestăm tendinţa de a ne prezenta viaţa personală în online.??” a întrebat omul legii.