Orchestra Filarmonicii „Oltenia”, în băncile CLM Craiova

0
295

Organigrama Filarmonicii „Oltenia”, care vine cu mai multe modificări în 2017, a fost retrasă de Executivul Primăriei Craiova de pe ordinea de zi. Pentru că în instituţia de cultură mocneşte un conflict de personal, mai mulţi angajaţi s-au aflat în sală pentru a asista la dezbaterile pe proiect.

sedinta clmTrei rânduri de scaune din sala de şedinţe a Primăriei Craiova au fost ocupate, ieri, când s-a discutat organigrama Filarmonicii „Oltenia”, de membrii Orchestrei Simfonice, aceştia venind să ia parte la discutarea proiectului. În cele din urmă, dezbaterile nu au mai avut loc deoarece Executivul a retras proiectul de pe ordinea de zi.

Problemă de legalitate, ridicată de comisia juridică

Consilierul municipal av. Bianca Predescu, care este şi reprezentantul CLM Craiova la Filarmonica „Oltenia”, a explicat că proiectul de hotărâre a trebuit să fie retras deoarece a fost sesizată o problemă de legalitate de către Comisia juridică. „La Comisia juridică s-a observat că subordonarea unuia dintre serviciile nou-înfiinţate direct contabilului-şef nu era permisă în raport cu disciplina contabilă, iar normele metodologice ale Ministerului de Finanţe erau şi ele în acest sens. Punându-se în discuţie, această problemă de legalitate a fost recunoscută ca fiind o eroare strecurată în organigramă chiar de contabilul-şef al Filarmonicii, care a fost prezent la Comisie”, a precizat, ulterior, avocatul Bianca Predescu.

Executivul a retras proiectul

Potrivit alesului local, reprezentanţii comisiei juridice a CLM Craiova au formulat un amendament în acest sens, care urma să fie susţinut în plen, însă Executivul a preferat să retragă proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi.

«Văzând că proiectul privind organigrama şi statutul de funcţii la Filarmonica „Oltenia” necesită a fi rediscutat în Consiliul de Administraţie, înainte de a se intra în votarea ordinii de zi, s-a adus acest lucru la cunoştinţa Consiliului Local, iar Executivul l-a retras de pe ordinea de zi. Fiind membru şi în Comisia de Urbanism, am participat la şedinţa Comisiei juridice în ziua de marţi, când au fost prezenţi şi doi consilieri PNL. Discutând proiectul, ei au afirmat că nu au de reclamat nici o problemă de legalitate, ci numai de oportunitate. Ca atare, aceştia nu pot pretinde nici o clipă faptul că, la retragerea de pe ordinea de zi, ar avea vreo contribuţie, atâta timp cât retragerea s-a făcut din proprie iniţiativă de către executiv pentru lămurirea problemei de legalitate, sesizată de comisia juridică», a mai arătat consilierul municipal, Bianca Predescu.

În consecinţă, organigrama, cu toate modificările propuse, se întoarce la Consiliul de Administraţie al Filarmonicii „Oltenia”, care trebuie să decidă asupra proiectului. Abia după aceea, propunerile privind reorganizarea câtorva servicii vor ajunge pe ordinea de zi a CLM Craiova pentru a fi votate şi de aleşii locali.

De câteva luni, în instituţia de cultură există o stare de tensiune, după ce membrii Orchestrei Simfonice au acuzat faptul că există persoane care se comportă discreţionar şi abuzează de atribuţiile date de funcţii. Din această cauză, în decembrie 2016, muzicienii au organizat chiar un protest cu scandări şi pancarte în foaierul Filarmonicii.