În Coşoveni, administraţia locală persistă în blocaj

0
418

La mică distanţă de Craiova, comuna Coşoveni – care are puţin peste 3.000 de locuitori – continuă să se afunde într-o dispută dintre decidenţii aleşi, profund neproductivă. Investiţiile sunt blocate, acuză primarul actual, din cauza opoziţiei manifestate în şedinţele de Consiliul Local. O majoritate de decizie care îi este ostilă, conform spuselor edilului, şi care ar impieta la dezvoltarea comunei. Măsuri eligibile din fonduri europene sunt ratate, pentru că lipsesc hotărârile de Consiliu Local cerute de legislaţie, cea mai stringentă fiind adoptarea P.U.G.-ului, fără de care nu se pot emite autorizaţii de construire.

pagina unuAlegerile locale au făcut ca structura Consiliului Local Coşoveni să arate în maniera următoare: 2 consilieri ALDE, 4 PNL, 6 PSD şi 1 PMP. Aşadar, edilul Nicu Coandă, ales sub sigla PSD, nu are sprijinul majorităţii consilierilor. Dacă am fi trăit într-o lume cât de cât îngrijorată de soarta colectivităţii locale, al cărei mandat l-au şi primit, consilierii din opoziţie ar fi trebuit să dea dovadă de maturitate, dacă nu, de cel mai elementar bun simţ, şi să respecte votul celor din Coşoveni pentru un primar ce şi-a asumat un program bine definit. Şi, în linii mari, foarte firesc: creşterea gradului de modernizare a comunei.

La ce folos că există fonduri disponibile?

cosoveni 1 „A apărut o măsură la Ministerul Dezvoltării pentru investiţii în iluminatul public, în sistem economic, pe leduri. Noi avem deja, anual, cheltuieli de sute de milioane de lei vechi pentru întreţinerea actualului sistem de iluminat, lămpile fiind foarte vechi. Dar, pentru că nu am o majoritate în Consiliul Local, nu am putut iniţia demersurile pentru a accesa astfel de fonduri. Sunt născut în Coşoveni, tot aici am învăţat, dar îmi este foarte greu să accept că nu pot să fac mare lucru pentru oamenii care m-au votat. Suntem singura comună din Dolj care nu are Căminul Cultural reabilitat. Puteam să-l cuprindem pe o măsură AFIR, cu o finanţare de până la 500.000 de euro eligibili, dar nu a vrut Consiliul Local. Mai grav, avem o casă foarte veche, pe care am dorit să o modernizăm şi să o transformăm în sediu de învăţământ after-school. Am consultat atât părinţii, cât şi cadrele didactice, şi au fost de acord. Nici pentru acest proiect Consiliul Local nu şi-a dat acordul”, ne-a precizat Nicu Coandă, primarul comunei Coşoveni.

Nicu Coanda - primar CosoveniDespre edil se poate spune că a văzut multe la viaţa lui. Înainte de a face pasul în munca de administraţie publică locală, a lucrat în mediul privat, mai exact în navigaţia comercială. Vorbitor fluent de limbă engleză, obişnuit cu rigoarea şi având, în opinia sa, aşteptări fireşti de la colaboratori, dar prea ridicate în viziunea angajaţilor din subordine, Nicu Coandă trebuie să mai depresurizeze atmosfera de lucru, pentru a ţine pas cu un aparat birocratic prea puţin racordat la noile provocări administrative. Ce să-i faci, mai trebuie să tragi şi frâna! Chiar dacă nevoile comunităţii sunt urgente!

Fără aprobarea P.U.G.-ului, investiţiile nu există

Dintre toate neajunsurile acestui blocaj instituţional, cel mai grav pare să fie neadoptarea Planului Urbanistic General al localităţii, în baza căruia se pot întreprinde solicitările de finanţare pentru diverse proiecte edilitare. „Am pierdut două investiţii pentru Coşoveni, pentru că nu pot emite autorizaţie de construire fără un P.U.G. aprobat în Consiliul Local. Am cerut să mergem pe vechiul P.U.G., dar nu s-a acceptat”, a mai punctat primarul din Coşoveni.

Ca şi cum asta nu era suficient, Primăria se mai confruntă şi cu un deficit de personal. Mai ales că salariile nu sunt atât de atractive, iar responsabilitatea este foarte mare.

Canalizarea nu poate fi extinsă

cosoveni teren sintetic „Avem sistem de canalizare în localitate, încă de pe vremea fostului primar, Ilie Dumitru. Dar nu pot continua lucrările. Acum trebuie făcute modificări, pentru că se va trece prin proprietăţi private. Am făcut o expertiză tehnică pe care o voi prezenta Consiliului Local. Acesta trebuie să dea o hotărâre de proiectare şi asistenţă în execuţie a lucrărilor, ca să pot să merge la Ministerul Dezvoltării şi să lansez apoi licitaţia. Întârzierile la canalizare sunt reale. Ni se cereau suplimentar cu 25% mai mult decât am stabilit cheltuielile pe acest segment. Firma executantă a cerut rezilierea contractului cu noi. Au şi tras în bancă garanţia de bună executare şi acum lucrează, dacă mai ai cu cine!”, a menţionat Nicu Coandă.

Nici cu salubrizarea comuna nu stă prea bine. Edilul arată că este în tratative cu o societate de profil din Dolj, însă nu există o decizie fermă a acesteia de a bate palma. Motivaţia este cât se poate de banală: multe din drumurile comunale din Coşoveni nu sunt asfaltate şi niciun operator privat de salubritate nu se expune la riscuri inutile, încât să-şi vadă autovehiculele împotmolite pe te miri ce uliţe. Până la urmă, fiecare partener de afaceri îşi estimează un potenţial câştig şi nu o pierdere. „Avem bani alocaţi pentru salubritate şi pot duce acum 10 tone de deşeuri”, a mai spus Nicu Coandă. Aşadar, canalizarea, salubritatea şi legile fondului funciar sunt cele trei mari pietre de moară în activitatea oricărui edil local.

Încăpăţânarea unora, în defavoarea celor mulţi

Există şi veşti bune. Extinderea şcolii continuă în acest an. Apa curentă va fi în gospodăriile mult mai multor localnici. La fel şi extinderea reţelei de gaze naturale. De remarcat că 300 ml de conductă de gaz costă circa 900 milioane de lei vechi. O sumă impresionantă. Dar şi încălzirea cu combustibili fosili, în ultimii ani, cu temperaturi reci timp de aproape 5-6 luni din ani, face ca locuitorii să scoată din buzunar peste 2.500 de lei lunar. Şi iată cum o comunitate aflată la „buza” Craiovei se încăpăţânează, prin aleşii săi locali, să nu facă paşii spre normalitate.