“Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română!”, la Craiova

0
524

Astăzi, chiar dacă frigul a fost pătrunzător, câteva sute de craioveni au ştiut să celebreze cei 164 de ani de la Mica Unire. Au asistat la întregul ceremonial, iar, la final , s-au prins în Hora Unirii, apoi au asistat la un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul folcloric “Maria Tănase” din Craiova. Cetatea Băniei a retrăit, acum, evenimentele de la 24 ianuarie 1859. Motto-ul sub care s-a desfăşurat întreaga manifestare a fost “Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română!”

În urmă cu 164 de ani, românii de pe ambele maluri ale Milcovului sărbătoreau unirea celor două Principate româneşti – Moldova şi Ţara Românească, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca Domnitor. Anterior, pe 5 ianuarie, acesta fusese ales în Moldova, iar, pe 24 ianuarie, în Ţara Românească. A fost un strălucit moment al clasei politice din acele vremuri, care a ştiut să profite de conjunctura politică internaţională şi a desăvârşit Mica Unire. Craiova nu a lipsit din acele clipe, Theodor Aman realizând celebrul tablou – “Hora Unirii la Craiova”. Astăzi, câteva sute de craioveni au înfruntat frigul şi au celebrat cum se cuvine evenimentele de acum 164 de ani.

Un ceremonial amplu

Ceremonialul a debutat cu prezentarea onorului de către Garda Militară a Garnizoanei Craiova prefectului judeţului Dolj şi comandantului Garnizoanei Craiova. Apoi, s-a intonat Imnul Naţional al României, după care a urmat serviciul religios. A venit rândul alocuţiunilor. Primul care a luat cuvântul a fost prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu, care a prezentat mesajul premierului României, Nicolae Ionel Ciucă. Mesajul Primăriei Craiova şi al Consiliului Local Municipal a fost rostit de viceprimarul Aurelia Filip: “Mica Unire a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale istoriei noastre. Le datorăm înaintaşilor noştri o adâncă recunoştiinţă. Să fim mândri că suntem români, putem fi o naţiune puternică. Craiova a fost, atunci, unul dintre simbolurile Unirii. De aceea, “Hai să dăm mână cu mână!” şi să artăm că suntem români”. Din partea Consiliului Judeţean Dolj a vorbit vicepreşedintele Antonie Solomon: “În urmă cu câţiva ani, declaram că îmi pare rău că nu pot să acord titlul de Cetăţean de Onoare al Craiovei Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Spuna acum, acelaşi lucru şi “Să trăieşti Măria – Ta!”. În acei ani, erau minţi luminate ale politicii româneşti. Din păcate, acum, trăim, parcă, într-o dezbinare. Se pare că fiecare român înceracă să-l păcălească pe altul, folosind ocaua mică. A dispărut înţelepciunea ţăranului român, arătată  foarte bine de Moş Ion Roată, se distrug satele, începe să dispară tradiţia. Unirea de atunci trebuie să ne pună pe gânduri, să vedem cât de uniţi mai suntem. Craiova a fost, ca şi Doljul, la 1859, în primele rânduri, amintind numai de celebrul tablou al lui Theodor Aman, aşa cum ne dorim să fim şi acum în unirea tuturor speranţelor românilor. La Mulţi Ani! , România “. Odată rostite alocuţiunile, a urmat ceremonia de depunere a jerbelor de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, din partea reprezentanţilor Administraţiilor Publice locale şi judeţene, ai partidelor politice, ai instituţiilor neguvernamentale, ai revoluţionarilor. Unul dintre reprezentanţii acestora din urmă, Marian Trandafirescu, preşedinte executiv naţional al “Mişcării Unităţii Revoluţionarilor  Liberi – 1989”, a precizat că “este o onoare pentru noi să venim în aceste momente, să ne celebrăm înaintaşii”. Întreaga manifestare s-a încheiat cu o Hora Unirii, în care s-au prins sutele de craioveni, care , apoi, au asistat la spectacolul susţinut de Ansamblul Folcloric “Maria Tănase”.