Putin acuză Kievul de lansarea unei operaţiuni militare de anvergură în estul Ucrainei

0
116

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat ieri autorităţile ucrainene de lansarea unei operaţiuni militare de anvergură împotriva rebelilor proruşi şi că sunt responsabile de zecile de morţi din ultimele zile din estul Ucrainei, relatează AFP şi Reuters. „Autorităţile de la Kiev au dat ordin oficial de lansare a unei operaţiuni militare de anvergură, practic pe toată linia de contact” dintre trupele regulate ucrainene şi forţele separatiste proruse, folosind artileria şi aviaţia împotriva unor sectoare „foarte populate”, a afirmat Putin în cadrul unei reuniuni a Consiliului Securităţii Rusiei. Acesta le-a spus participanţilor la reuniune, potrivit Reuters, că Ucraina n-a răspuns la o propunere pe care el a făcut-o într-o scrisoare transmisă preşedintelui Petro Poroşenko, de retragere a armamentului greu al Kievului de la linia de demarcaţie, ca măsură în direcţia aplicării armistiţiului. Biroul ONU pentru drepturile omului a afirmat ieri că 262 de persoane au fost ucise în luptele din estul Ucrainei în ultimele nouă zile, estimând că a fost „cea mai sângeroasă perioadă” de la obţinerea încetării focului, în septembrie 2014. La rândul său, Ucraina a afirmat că „grupuri teroriste ruse” trec la ofensivă în estul separatist al ţării, la o zi după abandonarea de către armata ucraineană a aeroportului din Doneţk, după mai multe luni de luptă, relatează AFP. „Grupuri teroriste ruse au încălcat toate acordurile (…) Ele trec la ofensivă pe toată linia frontului”, a declarat secretarul general al Consiliului ucrainean de securitate naţională şi de apărare, Olexandr Turcinov, în cadrul unei reuniuni a guvernului.

Liderul separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, Alexandr Zaharcenko, a respins ieri orice nou armistiţiu cu Kievul, afirmând că rebelii intenţionează să lanseze o ofensivă în întreaga regiune, din care o parte se află în prezent sub controlul armatei ucrainene, relatează AFP şi Reuters. „Nu vor mai fi din partea voastră tentative de a vorbi despre un armistiţiu” cu autorităţile ucrainene, a declarat „preşedintele” autoproclamatei republici Doneţk, citat de agenţiile ruse de presă Interfax şi RIA Novosti. „Vom lansa o ofensivă în toată regiunea Doneţk”, a adăugat Zaharcenko. Ucraina îşi pregătea ieri riposta, după abandonarea, joi, a aeroportului din Doneţk, aflat acum sub controlul separatiştilor, după o zi sângeroasă, marcată de lupte şi bombardamente care s-au soldat cu peste 40 de morţi în estul separatist.

La rândul său, Uniunea Europeană a cerut, ieri, o „anchetă imparţială” după bombardamentul soldat cu 13 morţi care a vizat, joi, un troleibuz la Doneţk, în estul Ucrainei, şi pentru care autorităţile de la Kiev şi rebelii proruşi s-au acuzat reciproc. „Facem apel la o anchetă imparţială, pentru a determina circumstanţele acestei tragedii”, a declarat Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a serviciului diplomatic al UE. Ea a denunţat „escaladarea luptelor şi încălcările recente şi semnificative ale armistiţiului, rezultând din acţiunile grupărilor armate ilegale din estul Ucrainei, care s-au soldat cu numeroase victime civile şi militare”. Întrebată despre o eventuală consolidare a sancţiunilor împotriva Rusiei, Kocijancic a amintit poziţia UE, care este „pregătită să sporească sau să reducă” sancţiunile în funcţie de evoluţia situaţiei pe teren.