„Scorpionii Negri”, o nouă misiune în Afganistan

0
94

Peste 500 de militari craioveni din cadrul Batalionului 20 Infanterie au fost prezenţi, ieri, în faţa Primăriei Craiova, la apelul solemn, în doar câteva zile aceştia urmând să plece în teatrul de operaţiuni din Afganistan. La ceremonialul militar-religios, o desfăşurare impresionantă de forţe, au participat autorităţile locale şi judeţene, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Nicolae Ciucă, dar şi familiile ostaşilor. Timp de şase luni, „Scorpionii Negri” vor executa misiuni de menţinere a păcii în provincia Zabul.

Începând cu data de 2 februarie a.c. militarii Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negrii” vor fi dislocaţi în teatrul de operaţiuni din Afganistan pentru o perioadă de şase luni în vederea participării la operaţiuni ISAF. Batalionul de manevră execută misiuni de pace sub comanda NATO, în cooperare cu celelalte forţe aparţinând ISAF. În provincia Zabul, militarii craioveni vor contribui la sprijinirea guvernului Republicii Islamice Afganistan în procesul de menţinere a securităţii, stabilităţii şi extindere a autorităţii guvernamentale, precum şi în susţinerea efortului de reconstrucţie.

Scopul acestei misiuni este participarea alături de aliaţi la operaţiile de asistenţă şi sprijin pentru guvernul afgan în creşterea influenţei, exercitarea şi menţinerea autorităţii, cât şi în dezvoltarea capacităţii instituţiilor guvernamentale locale şi regionale. Concomitent, eforturile se vor concentra şi asupra normalizării vieţii cotidiene. Prin obiectivele acestei operaţiuni se numără menţinerea libertăţii de mişcare pe autostrada A1, reducerea infiltrărilor insurgente pe rutele de acces, descoperirea şi distrugerea ascunzătorilor cu armament ale insurgenţilor, influenţarea pozitivă a populaţiei civile şi participarea la acţiuni de sprijin umanitar.

550 de militari craioveni vor fi prezenţi în provincia Zabul

Prezentă la ceremonia de plecare a militarilor în Afganistan, Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a subliniat încă o dată curajul de care au dat dovadă de atâtea ori „Scorpionii Negri” craioveni, capabili să acţioneze în cele mai dificile teatre de operaţii din întreaga lume.

„Peste câteva zile, 550 de militari îşi lasă acasă soţiile, copiii şi părinţii şi merg într-unul din cele mai periculoase locuri din lume. Mergeţi acolo şi vă faceţi datoria de bravi ostaşi, de craioveni curajoşi, de români care îşi apără cu mândrie steagul ţării lor. Îndepliniţi-vă cu succes misiunea şi faceţi-ne mândri de voi. Dorul de casă, de ţară să vă ţină vigilenţi şi să vă ţină departe de pericolele care vă pândesc la tot pasul. În cei zece ani de când România a intrat în NATO, ţara noastră a avut o contribuţie importantă în menţinerea unui mediu de securitate stabil. Vă asigur de respectul meu, dar şi de faptul că familiile dumneavoastră se vor bucura de sprijinul meu şi cel al autorităţilor locale”, le-a transmis primarul Lia Olguţa Vasilescu militarilor din cadrul Batalionului 20 Infanterie.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a vorbit despre rolul pe care Batalionul 20 Infanterie l-a avut şi îl are în consolidarea prestigiului armatei române în rândul aliaţilor.

„Sunt profund onorat să mă adresez domniilor voastre cu prilejul plecării în Afganistan a militarilor care servesc patria sub drapelul de luptă al Batalionului 20 Infanterie. De-a lungul timpului, militarii craioveni au contribuit decisiv la consolidarea prestigiului de partener consecvent şi de încredere, pe care armata română îl are în rândul aliaţilor. Reprezentaţi o unitate de elită a Armatei Române, cu o carte de vizită onorantă care şi-a clădit un renume în teatrele de operaţiuni. Sunt repere care vorbesc în cel mai bun fel posibil despre curajul, devotamentul şi responsabilitatea cadrelor militare”, a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Pregătiţi pentru unul dintre cele mai dificile teatre de operaţii din lume

Pe lângă misiunea de menţinere a păcii, militarii craioveni au şi sarcina de a repatria în bune condiţii materialele şi echipamentele militare utilizate în teatrul de operaţiuni din provincia Zabul. „Militarii Batalionului 20 Infanterie sunt foarte bine pregătiţi pentru îndeplinirea misiunii în Afganistan. Avem toată încrederea că pe parcursul etapelor de pregătire au desfăşurat toate activităţile cuprinse în planul de instrucţie. Au desfăşurat atât acţiuni de simulare, cât şi reale care au replicat scenariile cât mai apropiate de mediul operaţional din teatrul de operaţii din Afganistan. Motiv pentru care, ţinând cont de experienţa şi de profesionalismul lor, de dedicaţia profesională, suntem convinşi că îşi vor îndeplini misiunea în condiţiile în care ei sunt cei care vor încheia ciclul misiunilor de rotaţie a batalioanelor în teatrul de operaţiuni din Afganistan. Este o misiune care are continuitate. Ei trebuie repatrieze tot materialele şi echipamentele militare din teatru”, a declarat generalul-maior Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre.