Clasa pregătitoare, obligatorie din septembrie

0
211

Şcolile primesc broşuri cu informaţii destinate părinţilor

Din luna septembrie se va introduce clasa pregătitoare la şcoală, în care prezenţa elevilor este obligatorie. Aceştia vor învaţă jucându-se, fără a primi note sau calificative. Înscrierile vor începe pe 5 martie, a anunţat, ieri, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. În această clasă vor învăţa copiii care până la 31 august 2012 vor avea 6 ani împliniţi sau, în cazuri speciale, cei care vor împlini această vârstă până la 31 decembrie 2012.

Clasa pregătitoare va fi organizată numai în cadrul şcolilor. Părinţii vor primi informaţii detaliate despre înscrierea copiilor de la unităţile şcolare. Au la dispoziţie însă şi o linie directă de telefonie la care răspund inspectorii şcolari judeţeni de specialitate.

„În fiecare şcoală vor fi distribuite mai multe broşuri în care părinţii vor găsi răspunsurile la toate întrebările pe care şi le pun referitoare la înscrierea şi organizarea clasei pregătitoare pentru anul şcolar următor. Înscrierile vor începe pe 5 martie şi se vor desfăşura după acelaşi calendar de înscriere în clasa I. Asigur părinţii că în septembrie nu vom avea nici o problemă pentru introducerea clasei pregătitoare. Unităţile de învăţământ dispun de suficient spaţiu pentru organizarea aceste clase, deoarece a scăzut numărul de elevi”, a precizat inspectorul şcolar general, Mihaela Moţăţeanu.

Mihaela Moţăţeanu

Cine va preda copiilor?

La clasa pregătitoare vor putea preda toate cadrele didactice autorizate în mod legal de a preda la învăţământul primar. Mai exact, în faţa copiilor vor fi învăţători, profesori pentru învăţământul primar sau profesorii pentru învăţământul preşcolar cu dublă specializare. Înainte de a lua în primire o clasă pregătitoare, cadrele didactice vor frecvente cursuri speciale pentru a lucra cu aceşti copii.

„ Este o clasă obligatorie la care se vor pune absenţe, dar nu se vor da nici note şi nici calificative. Elevul va fi evaluat la sfârşitul clasei pregătitoare, iar rezultatul va scris într-un raport al profesorului”, a subliniat inspectorul şcolar general.

3.900 de copii aşteptaţi în şcoli

Din evaluările inspectorilor şcolari, la clasa pregătitoare în judeţul Dolj se vor înscrie aproximativ 3.900 de copii. Înscrierile se vor face informatizat, la nivelul fiecărei unităţi şcolare. În plus, părintele îşi poate înscrie copilul unde doreşte, atât la unitatea la care este arondată strada pe care locuieşte, dar şi la altă unitare şcolară. Fiecare unitate îşi poate elabora criterii după care vor primi elevii care nu sunt arondaţi. Aceste criterii vor fi afişate în fiecare unitate şcolară, după ce vor primi avizul Inspectoratului Şcolar.

 

Telverde pentru informaţii despre clasa pregătitoare

De ieri, Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţia părinţilor linii telefonice pentru fiecare judeţ la care pot apela zilnic, în intervalul orar 9.00-17.00, pentru a primi informaţii suplimentare despre clasa pregătitoare. Pentru judeţul Dolj numărul de telefon disponibil este 0800.816.251. La capătul firului vor răspunde inspectorii şcolari de specialitate.

“Fiecare părinte este important pentru noi şi fiecare copil este important pentru noi. Fiecare are problema lui, individuală, cazul unuia nu seamănă cu al altuia, de aceea îi invit pe părinţi să sune cu încredere la Telverde din judeţul lor, astfel încât să le dăm părinţilor o informaţie relevantă pentru cazul lor concret. Informaţiile pe care părinţii le primesc pe această cale, precum şi informaţiile pe care le va primi fiecare în parte, în scris, sunt informaţiile corecte, orice altă informaţie este zvonistică dacă nu este confirmată astfel”, a spus ministrul Daniel Funeriu.

Inspectorii generali vor fi evaluaţi în funcţie de modul în care vor comunica cu părinţii, astfel încât aceştia să fie bine informaţi cu privire la clasa pregătitoare şi la clasa I.

„Elemente importante ale evaluării inspectorilor generali vizează dialogul cu părinţii şi modul în care soluţionează problemele concrete ale acestora. Este datoria fiecăruia să fie proactiv şi permanent în ascultarea nevoilor părinţilor”, a mai spus ministrul.

 

Se vor derula înscrieri şi pentru clasa I

Din martie vor începe şi înscrierile în clasa I. În această clasă vor fi înmatriculaţi însă copiii care împlinesc 7 ani până la 31 august 2012, născuţi înainte de 2005, indiferent dacă au fost sau nu la grădiniţă. De asemenea, tot în clasa I se pot înscrie şi copiii care au 6 ani împliniţi până la 31 august, născuţi între 1 septembrie 2005 şi 31 august 2006. Înmatricularea se va face la solicitarea strictă a părintelui, dar numai dacă copilul a frecventat în anul şcolar 2011-2012 grupa mare sau pregătitoare pentru şcoală sau dacă a fost evaluat de experţi care atestă pregătirea acestuia pentru parcurgerea cu succes a clasei I.