430 de copii l-au întâlnit la Călăraşi pe Moş Crăciun!

0
429

Atmosferă de sărbătoare la Călăraşi: toţi copiii de la grădiniţe şi şcoli l-au întâlnit, ieri, pe la prânz, pe Moş Crăciun. Momentul special a fost întâmpinat cu aplauze de cei mai mici, care au rămas fără cuvinte atunci când bătrânul Moş, sprijinindu-se de un baston, a intrat pe uşă. Colindele şi atmosfera magică creată de spiriduşii lui Moş Crăciun au adus fericire pe chipurile tuturor, inclusiv pe cele ale părinţilor şi bunicilor care s-au aflat în sală. Surpriza pe care primarul Vergică Şovăilă şi consilierii locali au pregătit-o localnicilor a fost prezenţa grupului „Steaua Sudului”, întruchipând spiriduşii şi o Crăciuniţă, care, de câţiva ani încoace, îi bucură de Crăciun pe toţi, de la mic la mare.

Obişnuiţi să respecte tradiţiile cu sfinţenie, iar ca dovadă stă ziua comunei când se organizează o paradă a portului popular, elevii din Călăraşi s-au îmbrăcat în costume tradiţionale şi au plecat cu colindul încă de dimineaţă. S-au oprit şi la sediul Primăriei, acolo unde mai multe alaiuri s-au întrecut în a oferi un spectacol de colinde şi mici scenete cu tematică de Crăciun. Printre colindători s-au aflat elevi de la Şcoala Gimnazială Călăraşi, Şcoala Gimnazială Sărata şi Liceul „Petre Baniţă”, însoţiţi de profesori şi de directorul Florin Onete. Cetele de colindători au fost întâmpinate de primarul comunei, Vergică Şovăilă, alături de consilierii locali şi angajaţii Primăriei. Nici unul dintre colindători nu a fost uitat, primind câte o plăsuţă cu fructe şi dulciuri.

Un frumos pom de Crăciun i-a aşteptat pe copii

Întâlnirea cu Moş Crăciun a avut loc, ieri, în sala de festivităţi de la Sărata, care a fost plină de copii şi părinţi. Organizatorii – Primăria şi Consiliul Local Călăraşi – au fost nevoiţi să mai aşeze câteva rânduri de scaune pentru a-i primi pe toţi invitaţii care le-au trecut pragul. Un pom de iarnă, frumos împodobit, a fost aşezat aproape de scenă, spre încântarea copiilor. Pentru că micuţii au devenit nerăbdători, primarul localităţii, Vergică Şovăilă, a trebuit să anunţe deschiderea spectacolului, mulţumindu-le tuturor că au acceptat invitaţia. „Iniţiativa de a ne întâlni astăzi (n.r. – vineri) a fost a mea şi a consilierilor locali şi am aranjat totul pentru că îmi sunteţi, cu toţii, foarte dragi. Ştiţi că îmi sunt dragi două lucruri: copiii şi florile. Iar tot ce am pregătit aici, la sala de festivităţi, dar şi toate investiţiile din comună sunt pentru generaţia viitoare, lucruri care vor dăinui. Sunt convins că tot ceea ce v-am pregătit o să vă placă, este Moş Crăciun şi toate ajutoarele lui. Vă urez multă sănătate şi un sincer La mulţi ani pentru anul care vine!”, le-a urat primarul Vergică Şovăilă tuturor localnicilor din sală.

Spiriduşii de la „Steaua Sudului” au încântat publicul

În aplauzele tuturor, spiriduşii, îmbrăcaţi în roşu şi verde, şi Crăciuniţa de la grupul de artişti profesionişti „Steaua Sudului” au urcat apoi pe scenă. Şi-au acordat instrumentele şi au început să cânte, moment în care toţi copiii au intrat în joc, bătând din palme şi fredonând colindele pe care le cunosc atât de bine. Încurajaţi de profesori şi chiar de părinţi, toată sala a cântat „O, ce veste minunată!”. Veselia a fost şi mare când a fost anunţată sosirea lui Moş Crăciun. În haină roşie, cu barbă lungă şi sprijinindu-se de toiag, Moşul s-a aşezat lângă scenă, foarte aproape de bradul de Crăciun. Emoţia a fost mare, iar pentru mulţi dintre copii a fost chiar prima întâlnire cu Moş Crăciun. Şi de această dată, Moşul a venit cu sacul încărcat de daruri şi le-a împărţit fiecărui copil. La propunerea lui Moş Crăciun, cei mai curajoşi au urcat pe scenă şi au recitat, cu glas tare şi hotărât, câte o poezie. Recitalul lor a fost răsplătit cu aplauze din partea publicului.

Colindătorii din Călăraşi, premiaţi la concursul „Glas de înger”

Colindătorii din Călăraşi au fost, recent, răsplătiţi cu premii şi la un important concurs al cântecelor de Crăciun, „Glas de înger”, care are o lungă de tradiţie în judeţul Dolj. Copiii de la şcoala din Călăraşi au impresionat chiar juriul care le-a decernat chiar premiul I pentru interpretare şi costumul popular foarte frumos pe care l-au purtat în concurs. Şi elevii de la Şcoala din Sărata s-au întors cu premiul II, de la acelaşi concurs, fiind aplaudaţi şi încurajaţi să continue promovarea folclorului autentic din zona Dunării. Solistele de la Ansamblul Folcloric „Bordeiaşul” au fost şi ele premiate la concursul „Glas de înger”. Alina Bîrzăneanu s-a clasat pe locul I, iar Alina Roşca, pe locul al II-lea. Mădălina Călin, din satul Sărata, a obţinut şi ea locul I la interpretarea colindelor. Coordonatorul Ansamblului Folcloric „Bordeiaşul”, Olimpia Şovăilă s-a arătat mulţumită de performanţele copiilor, pe care îi încurajează şi îi ajută să îşi descopere talentul. „Sunt multe ore de muncă în spatele premiilor pe care le-au obţinut aceşti copii. Mă bucur pentru ei şi sper ca şi anul viitor, cât mai mulţi copii şi tineri din Călăraşi, dar şi din Sărata, să vină alături de noi pentru a face cunoscută frumuseţea portului, a cântecului şi a jocului popular”, ne-a mărturisit Olimpia Şovăilă.

***

Cea mai mare petrecere, însă, este aşteptată în noaptea dintre ani. La salonul de nunţi vor fi organizate nu una, ci două petreceri de Revelion: una pentru tineri la care vor participa 80 de persoane, şi alta pentru familii – 120 de persoane. Distracţia începe la ora 20.00 şi se va termina, aşa cum este obiceiul, a doua zi din noul an. Pentru a marca trecerea dintre ani, vor fi organizate două focuri de artificii, unul la Călăraşi şi altul la Sărata.

RADU ILICEANU şi LAURA MOŢÎRLICHE