Mari evenimente ale unui secol în România – istorice, economice, culturale – sau legate de numele unor personalităţi pot fi descoperite de public prin intermediul medaliilor apărute cu prilejul desfăşurării lor sau la jubileu. Propunerea o face Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, prin expoziţia „Medalii rare din colecţia Muzeului Olteniei”, vernisată ieri şi care va putea fi vizitate până la sfârşitul lunii aprilie 2017. Instituţia expune nu numai piese valoroase – inclusiv unicat în ţară, precum Medalia Revoluţiei de la 1848 – , ci şi foarte frumoase din punct de vedere estetic, opere ale unor celebri gravori din epocă. Expoziţia cu rarităţi medalistice a fost ultima din agenda de evenimente a acestui an. Potrivit managerului Florin Ridiche, muzeul îşi propune ca, în 2017, să aducă în faţa publicului şi mai multe piese de patrimoniu din bogatele colecţii pe care le deţine.
Din una dintre cele mai importante colecţii pe care le deţine, cea de medalii, Muzeul Olteniei a selectat pentru această expoziţie aproape 100 de piese, „cele mai rare şi cele mai frumoase”, după cum a precizat, ieri, la vernisaj, dr. Radu Dumitrescu, şeful Secţiei de Istorie-Arheologie. Este pentru prima dată când sunt aduse în faţa publicului, în cadrul unui eveniment expoziţional, toate aceste medalii preţioase, unele din ele realizate de artişti de talie europeană precum Wilhelm Kullrich, Anton Scharff, Tony Szirmai sau Frederick Storck.
„Aceste medalii sunt rezultatul a 100 de ani de istorie şi de tezaurizare la Muzeul Olteniei, pentru că ele provin din remarcabile colecţii publice şi private care au ajuns, în tot acest timp, la instituţia noastră”, a adăugat Dumitrescu. Aşa sunt, spre exemplu, Colecţiile „Alexandru şi Aristia Aman”, „Corneliu Bălăcescu”, „Marius Metzulescu” şi „Constantin Argetoianu”.
Medalia Revoluţiei de la 1848 – piesă unicat
Medaliile expuse au fost emise între anii 1838 şi 1937, cea mai veche fiind Medalia Inaugurării Academiei Mihăilene. „Publicul va putea admira şi Medalia Revoluţiei de la 1848, o piesă unicat în România. În prezent, din cunoştinţele noastre, nu se mai găseşte într-o colecţie publică. La un moment dat, la începutul secolului al XX-lea, a fost consemnat un exemplar în arhiva Academiei Române, dar tot tezaurul, inclusiv această medalie, a plecat la Moscova în timpul Primului Război Mondial şi nu se mai ştie nimic despre ea. Prin urmare, această medalie expusă rămâne una dintre cele mai importante pe care Muzeul Olteniei o deţine”, a menţionat Radu Dumitrescu.
Casa Regală a României, prezentă prin numeroase exponate
Un loc important în cadrul expoziţiei îl ocupă medaliile care fac referire la Casa Regală a României, alegerea istoricilor şi arheologilor craioveni nefiind întâmplătoare: anul acesta se împlinesc 150 de ani de la fondarea Dinastiei Regale în România. „Craiovenii pot vedea, în jumătate din vitrinele din expoziţie, piese care au legătură cu Casa Regală şi cu Carol I, sub toate aspectele – şi aici mă refer la venirea în România, Războiul de Independenţă, procesul de modernizare a ţării la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. De asemenea, avem o vitrină dedicată membrilor Familiei Regale, inclusiv cu piese care fac referire la Regina Elisabeta, Regina Maria şi Regele Carol II”, a adăugat şeful Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei.
Între exponate se regăsesc Medalia căsătoriei lui Carol I cu Principesa Elisabeta de Wied (1869), Medalia Comemorativă a Războiului de Independenţă (1881), Medalia Proclamării Regatului – Coroana Regală (1881), Medalia proclamării Reginei Elisabeta ca membru de onoare al Academiei Regale (1881), Mărturie de Botez – Principele Nicolae al României (1903) ş.a.
De la momente istorice la personalităţi şi evenimente culturale
Pe lângă marcarea momentelor istorice, un număr însemnat de medalii este dedicat unor personalităţi, precum Matei Basarab (1907), Vasile Lupu (1907), Mircea cel Bătrân (1909), Vlad Țepeş (1909), Neagoe Basarab (1909), Șerban Cantacuzino (1912), cărora lise alătură Medalia Centenarului naşterii lui Ion Heliade-Rădulescu (1902), Medalia Centenarului naşterii lui Carol Davila (1928) ş.a.
Alte evenimente, din sfera vieţii culturale, sunt celebrate prin realizarea Medaliei vizitei lui Franz Liszt la Iaşi (1847), Medaliei inaugurării Teatrului Naţional din Iaşi (1896), Medaliei Jubileului de 40 de ani ai Ateneului Român (1905), Medaliei edificării Castelului Peleş (1883), Medaliei acordate de Academia Română lui Dimitrie A. Sturdza (1913) ş.a.
***
Expoziţia „Medalii rare din colecţia Muzeului Olteniei” va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii aprilie 2017, zilnic, de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 17.00. „Avem intenţia ca, la începutul anului viitor, să venim în întâmpinarea publicului cu şi mai multe expoziţii în care să prezentăm piese de patrimoniu. Asta şi pentru că, oricât de generoase ar fi spaţiile în expoziţiile noastre permanente, multe piese de patrimoniu rămân în depozite în conservare, iar publicul nu are acces la ele”, a precizat, ieri, managerul Muzeului Olteniei, arheolog dr. Florin Ridiche.