După 27 ani, Craiova şi-a omagiat eroii

0
442

revolutieÎn urmă cu 27 de ani, România a ieşit în stradă şi a dat jos un regim care s-a perpetuat 45 de ani. A fost, până la urmă, o Revoluţie, cu toate necunoscutele sale. Au fost morţi, răniţi, s-a schimbat o întreagă societate, iar ceea ce trăim în prezent este rezultatul acelor zile fierbinţi. Craiova, oraş martir, a trăit la cote înalte acele momente şi şi-a plătit cutezanţa – morţi şi răniţi. Ieri,  toţi eroii acelor vremuri au fost omagiaţi, într-un cadru festiv, aşa cum se întâmplă, de atunci, la fiecare 22 Decembrie. 

 revolutie (2)Ieri, vremea aducea, puţin, cu cea din urmă cu 27 de ani. Numai oamenii erau cu totul alţii. Se vedea inclusiv prin îmbrăcămintea lor – atunci, fiecare purta  haine cenuşii sau închise la culoare, aşa cum de fapt era şi societatea. Acum, culorile vii sunt preponderente. Ca în fiecare an, mulţi din cei care au fost, atunci, în stradă au urmat traseul acelor zile, de la „Fabrica de Avioane”, via „Electroputere”, până în faţa Palatului Administrativ, actuala Prefectură. În faţa Primăriei din Craiova, a fost organizată manifestaţia de celebrare a Revoluţiei Române. S-a ţinut o slujbă religioasă şi s-au depus coroane de flori la troiţa ridicată în memoria martirilor.

„A fost semnalul unei adevărate redeşteptări naţionale”

revolutie (3)Atât oficialităţi, cât şi reprezentanţi ai revoluţionarilor au ţinut să aducă omagiu celor care atunci au luptat, unii dintre ei pierzându-şi viaţa, alţii rămânând infirmi. Redăm câteva din alocuţiunile prezentate. „Astăzi, rememorăm cea mai importantă filă a istoriei noastre recente, care ne vorbeşte despre curaj şi abnegaţie, fiind sursa transformărilor profunde ce definesc România prezentului. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, permiteţi-mi să adresez sincere gânduri de compasiune tuturor celor care au suferit dureroase pierderi în decembrie 1989, precum şi să exprim ăntreaga noastră consideraţie pentru cei care au făcut posibilă victoria Revoluţiei Române” –  Ion Prioteasa, preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj; „Momentul de astăzi reprezintă prilejul de a ne arăta recunoştinţa pentru cei care au luptat atunci. A fost semnalul unei adevărate redeşteptări naţionale şi nu trebuie uitat sacrificiul celor din 1989”,  Mihail Genoiu, viceprimar al Craiovei; „Atunci, s-a învins frica şi s-a dat jos un regim. Sacrificiul de atunci nu trebuie uitat, iar pe ruinele comunismului s-a creat România de astăzi şi nu a fost uşor” –  Simona Moise, subprefect al Doljului. Dar, poate, cea mai frumoasă declaraţie a fost a lui  Venus Mirea, un erou ala celor vremuri, rănas pe viaţă ţintuit într-un scaun cu rotile: „Nu a fost prima răzvrătire a românilor – să nu-i uităm pe deţinuţii politic, pe cei care au luptat în munţi, pe aceia care au protestat în Valea Jiului, în 1977, luptătorii de la Braşov din 1987. Noi am  fost singurii care au schimbat scorul şi am întors soarta meciului. Acum, la 27 de ani, îi mulţumesc lui Dumnezeu că mai trăiesc şi îi cer iertare pentru ce s-a întâmplat de Crăciun, în 1989 ”. Mai mult este greu de crezut că se poate spune.