Condamnat definitiv pentru că a vrut să-l mituiască pe şeful de Post din Pleniţa

0
376

Bărbatul de 29 de ani, din comuna Pleniţa, condamnat la 1 an de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunii de dare de mită pe 2 noiembrie a.c., a obţinut, miercuri, la Curtea de Apel Craiova, suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 2 ani. În plus, conform deciziei instanţei, va trebui să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. Bărbatul a ajuns în spatele gratiilor la începutul lunii iulie, când a fost prins în flagrant, de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în timp ce îi dădea 200 de euro şpagă şefului Postului de Poliţie Pleniţa ca să-şi recapete permisul de conducere reţinut pentru abateri de la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

mitaReamintim că, fapta pentru care Cornel Mihai, de 29 de ani, din comuna Pleniţa, a ajuns în spatele gratiilor s-a petrecut pe 4 iulie a.c. La momentul respectiv, reprezentanţii Biroului de presă al Poliţiei doljene anunţau că şeful Postului de Poliţie din Pleniţa a refuzat o mită de 200 de euro. Agentul principal de poliţie Bongiu Gheorghe, şeful Postului de Poliţie Pleniţa a informat conducerea Inspectoratului cu privire la faptul că, în aceeaşi zi, Cornel Mihai, de 29 de ani, din Pleniţa, i-a oferit o sumă de bani pentru a-i restitui permisul de conducere pe care i-l reţinuse câteva zile mai devreme, mai exact pe 1 iulie, pentru o abatere la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Bărbatul insista ca poliţistul să ia banii şi să-i restituie documentul, însă agentul l-a refuzat.

Au fost anunţaţi ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi procurorul desemnat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, fiind puse la punct detaliile prinderii în flagrant. Echipa operativă a ajuns în Pleniţa, poliţistul l-a primit pe Cornel Mihai în birou, iar când i-a dat cei 200 de euro, fericit că-şi va recăpăta permisul de conducere, doljeanul a fost „săltat”. A fost adus la Craiova, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru continuarea cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită, iar după ce l-a audiat, procurorul de caz a emis ordonanţă de reţinere pe numele său, pentru 24 de ore, fiind introdus în arestul IPJ Dolj. Pe 5 iulie a fost prezentat Tribunalului Dolj, instanţă care a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă a bărbatului pentru 30 de zile, măsura fiind prelungită ulterior de instanţă până la zi.

A recunoscut totul în faţa instanţei

curtea de apelCercetările în cauză s-au încheiat repede, astfel că, pe 19 iulie a.c. s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Cornel Mihai a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracţiunii de dare de mită. Bărbatul a recunoscut totul în faţa judecătorilor şi a cerut să beneficieze de prevederile legale vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, iar miercuri, 2 noiembrie a.c., instanţa a pronunţat sentinţa. Bărbatul a fost condamnat la 1 an de închisoare cu executare, din care se va scădea perioada petrecută în arest preventiv, fiind menţinut după gratii. Magistraţii i-au confiscat banii de şpagă şi l-au obligat la plata sumei de 600 de lei cheltuieli judiciare.

Nemulţumit de hotărâre, inculpatul a declarat apel, soluţionat miercuri, 21 decembrie a.c. de instanţă. Curtea de Apel Craiova i-a admis apelul şi a dispus suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani, timp în care trebuie să respecte o serie de obligaţii şi să execute 80 de ore de muncă în folosul comunităţii: „Admite apelul declarat in cauza de inculpat, desfiinţează în parte, sub aspectul laturii penale, sentinţa numarul 615/02.11.2016 pronunţată de Tribunalul Dolj şi rejudecând: În baza art. 91 C.pen dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an inchisoare şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani. În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Comunei Plenita pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei. Odată cu pronunţarea hotărârii, bărbatul a fost pus în libertate, întrucât este definitivă.

 Agentul principal de poliţie Bongiu Gheorghe este absolvent al Şcolii de Agenţi de Poliţie “Vasile Lascăr” Câmpina, promoţia 2009, şi este încadrat la I.P.J. Dolj din anul 2013.