Şova rămâne în arest preventiv până la 1 februarie

0
149

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a prelungit cu 30 de zile mandatul de arestare preventivă pentru Dan Şova, din 3 ianuarie până în 1 februarie 2016, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, decizia putând fi contestată de senator tot la instanţa supremă.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa supremă a admis astfel cererea procurorilor Direcţiei Naţională Anticorupţie (DNA) de prelungire a măsurii arestării preventive pentru Dan Şova. Instanţa a respins ca nefondată cererea lui Dan Şova de înlocuire a arestului preventiv cu arest la domiciliu. “În baza art.234 alin.1 rap. la art.223 alin.2 şi art. 202 alin.1, 3, 4 lit.e Cod procedură penală, dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatului Şova Dan-Coman pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 3 ianuarie 2016 până la data de 1 februarie 2016, inclusiv”, potrivit decizia instanţei.

Dan Şova poate contesta hotărârea tot la instanţa supremă, care va decide definitiv dacă senatorul rămâne în arest pentru încă 30 de zile, dacă va fi plasat în arest la domiciliu sau cercetat sub control judiciar. Senatul a avizat în 3 decembrie cererea DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova, iar în aceeaşi zi senatorul a fost reţinut pentru 24 de ore. În 4 decembrie, instanţa supremă a decis plasarea lui Dan Şova în arest la domiciliu, iar zece zile mai târziu, acesta a fost arestat preventiv pentru 20 de zile, până în 2 ianuarie 2016, în urma admiterii contestaţiei procurorilor.

În noul dosar, senatorul Dan Şova este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură. Este al treilea dosar în care Dan Şova este acuzat de corupţie şi este pentru a treia oară când senatorii au fost chemaţi să se pronunţe cu privire la ridicarea imunităţii parlamentare a acestuia în vederea arestării, ei respingând, în martie şi în iunie, o altă solicitare referitoare la dosarul “Turceni- Rovinari”, în care este judecat alături de fostul premier Victor Ponta.