Iohannis cere reexaminarea legii privind programele de studii din departamentele universităţilor

0
163

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, ieri, Parlamentului reexaminarea legii prin care departamentele universităţilor puteau deveni entităţi dinstincte care să organizeze programe de studii de licenţă şi master sau doctorat, şeful statului acuzând lipsa criteriilor de control şi performanţă.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea articolului 133 din Legea educaţiei naţionale nr. 1 din 2011. Legea trimisă de preşedintele la reexaminare a fost iniţiată de 11 parlamentari PSD, PNL, UDMR şi ALDE, printre care şi Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu, Marko Bela şi Cristiana Anghel. Actul normativ prevede că departamentele universităţilor vor putea funcţiona ca entităţi distincte, cu sau fără buget de venituri şi cheltuieli, cu statut şi regulament propriu, aprobate prin hotărâre a Senatului universitar. Totodată, actul normativ prevede că în cadrul departamentului se pot organiza şi gestiona programe de studii de licenţă, master sau doctorat în condiţiile de acreditare prevăzute de lege.

În cererea de reexaminare trimisă Parlamentului de către preşedintele Iohannis se menţionează că acest nou statut juridic pe care departamentele îl dobândesc ”se impune a fi însă reanalizat din perspectiva consecinţelor pe care le generează în planul asigurării calităţii actului educaţional, a corelării cu dispoziţiile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a efectelor pe care noua reglementare le-ar putea produce ca urmare a intrării sale în vigoare în cursul anului universitar 2015-2016”. Preşedintele arată, în cererea de reexaminare, că prin legea transmisă la promulgare departamentele universităţilor ar dobândii atribuţii echivalente cu cele ale facultăţilor în ceea ce priveşte gestionarea programelor de studii universitare, fără a fi însă obligate să parcurgă aceeaşi procedură de înfiinţare.