Concert extraordinar de Crăciun la Calafat

0
175

Compoziţii de Strauss, Vivaldi, Mozart şi Brahms, în interpretarea Orchestrei de Cameră a Filarmonicii „Oltenia”

Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Oltenia” revine astăzi la Calafat, spre a susţine un concert extraordinar de Crăciun, cu începere de la ora 18.30, de această dată pe scena Casei de Cultură. Programul cuprinde pagini celebre din patrimonial universal al creaţiei muzicale din perioadele preclasică, clasică şi romantică, de la faimosul Canon în Re major de Johann Pachelbel şi splendida „Iarna” vivaldiană, în interpretarea solistului violonist Gabriel Niţă, la Rondo „Alla Turca” de W.A. Mozart şi Dans ungar nr. 1 de Johannes Brahms.

Sub conducerea muzicală a dirijorului Ivan Iliev, Orchestra de Cameră va prefaţa concertul cu un vals-simbol, dedicat în mod special iubitorilor muzicii din oraşul Calafat, şi anume „Valurile Dunării” de Iosif Ivanovici. Și pentru că în perioada sărbătorilor de iarnă compoziţiile straussiene au devenit deja o tradiţie, publicul din Calafat va mai putea audia „Tic-Tac”, op. 365 (polka schnell); „Rosen aus dem Suden” („Trandafirii Sudului”), op. 388 (vals); „Unter Donner und Blitz” („Tunete şi fulgere”), op. 324 (polka schnell); „Fruhlingsstimmen” („Voci de primăvară”), op. 410 (vals) de Johan Strauss Jr.

„Concertul se va încheia în acordurile festive ale unui marş emblematic atât pentru istoria militară, cât şi pentru tradiţia muzicală austriacă, compus de Johann Strauss-tatăl în 1848 spre a comemora triumful feldmareşalului Joseph Radetzky von Radetz – comandantul trupelor Imperiului Austriac în Bătălia de la Custoza – împotriva Regatului Sardiniei condus de regele Charles Albert”, a precizat Iulia Negrea, şef Birou Imagine în cadrul Filarmonicii „Oltenia”.

Două formaţii instrumentale din cadrul Filarmonicii „Oltenia” – Cvartetul de coarde şi Cvintetul de alămuri – au mai concertat la Calafat, în incinta elegantului Palat „Marincu”, ce adăposteşte Muzeul de Artă şi Etnografie, la sfârşitul lunii trecute.