26 de ani de la Revoluţie, 26 de morţi la Craiova

1
873

Cei 26 de ani de la Revoluţia din 1989 au o semnificaţie aparte pentru Craiova. Numărul anilor care s-au scurs de la acele cumplite zile, când s-a luptat pentru câştigarea libertăţii, coincide cu numărul eroilor craioveni care şi-au pierdut viaţa în acel sfârşit de decembrie. Toţi erau tineri şi au murit loviţi în plin de gloanţe în timp ce transportau alţi răniţi, se întorceau acasă de la serviciu sau, pur şi simplu, au decedat în propriul apartament după ce proiectilele au trecut prin fereastră. Numele celor 26 de tineri care au murit la Craiova, s-au făcut auzite, ieri, în Piaţa „A.I.Cuza”, când s-a comemorat Revoluţia română.

”Craiova, oraş martir”, a fost scris pe unul dintre steagurile purtate de revoluţionarii craioveni. Refăcând simbolic drumul pe care l-au parcurs în iarna acelui an, revoluţionarii au pornit, ieri-dimineaţă, de la fabrica de Avioane şi au ajuns pe strada „A.I.Cuza”, unde au fost întâmpinaţi de oficialităţi, militarii Garnizoanei Craiova şi câteva sute de craioveni care au venit să-i comemoreze pe eroii Revoluţiei române. În deschiderea ceremonialului, s-a intonat Imnul Naţional al României şi s-a oficiat o slujbă pentru pomenirea martirilor din Craiova, dar şi din toată ţara. Numele eroilor din Bănie, seceraţi de gloanţe, au fost citite de către preoţi, apoi s-a ţinut un moment de reculegere în memoria lor.

Craiova a mers cu două garnituri de tren la Timişoara

Constantin Păiuş, reprezentantul revoluţionarilor din decembrie 1989, a subliniat faptul că, în acele zile de decembrie, Craiova a fost şi ea în prima linie, de aici plecând câteva garnituri de tren cu manifestanţi către Timişoara. „Românii au ieşit în stradă întâi Taimişoara, iar în 16-17 decembrie ei deja erau un oraş liber. Pe 18 decembrie ne-au trimis pe noi, cei de la Craiova, cu câteva garnituri de tren. Nu ştiam ce trebuie să facem la Timişoara, dar noi, fiind olteni, cu sânge de oltean, am fraternizat cu ei şi ne-am întors acasă. Am spus prietenilor, tuturor cunoşinţelor ce am văzut la Timişoara şi ce trebuie să facem şi noi la Craiova. În 21 decembrie, Revoluţia s-a amplificat la Bucureşti, pe 22 decembrie am ieşit şi noi, a ieşit toată ţara să fie alături de ce se întâmplase la Timişoara şi Bucureşti”.

Revoluţionarii au cerut respect

Cei 26 de ani care s-au scurs de la evenimentele din decembrie au o rezonanţă aparte pentru Craiova prin faptul că această cifră exprimă şi numărul eroilor craioveni care şi-au dat viaţa pentru libertate. „26 de ani au trecut de la Revoluţie şi 26 de morţi avem, domnilor! Sunt 60 de răniţi şi câteva sute de revoluţionari care au reuşit să scape. După 1990, ne-au clasat în participanţi la victoria Revoluţiei, revoluţionari remarcaţi prin fapte deosebite. Acum ne-au mai dat o calitate, la şi mai puţini dintre noi. Ne-au numit determinanţi pentru victoria Revoluţiei. Azi comemorăm cei 26 de morţi ai noştri de la Craiova. Suntem alături de copii lor, familiile şi părinţii lor. Ce rugăminte am la dumneavoastră, la oficialităţi şi demnitari: nu dorim altceva decât respectul faţă de revoluţie şi faţă de noi”, a spus, în Piaţa „A.I.Cuza”, Constantin Păiuş.

„Mă simt mândru că am luptat la Revoluţie”

Victimele care şi-au pierdut viaţa la Revoluţie au fost ucişi de gloanţe în special în cartierul Valea Roşie, în zona blocurilor turn de la Spitalul Militar, imobile care mai păstrează şi azi urmele proiectilelor pe tencuiala faţadelor. „Au trecut 26 de ani de la însângeratul şi gloriosul decembrie 89. Am luptat alături de miile de revoluţionari din Craiova. Aici, în fostul comitet al PCR, ne-am câştigat libertatea. Pentru libertate, fraţii noştri militari, civili din Valea Roşie, din Făcăi şi din alte cartiere şi-au dat sângele şi chiar viaţa. Copiii noştri acum circulă liber în toată Europa. Pe 22 decembrie, Ceauşescu a alarmat toate instituţiile militarizate pentru a stinge flacăra Revoluţiei aprinsă pe 17 decembrie la Timişoara. Mă simt mândru că am luptat în Revoluţie. La revoluţie au participat milioane de români de bună-credinţă. Ceilalţi, câteva zeci de complotişti, reprezintă uşa din dos a Revoluţiei. Astăzi, la 26 de ani de la revoluţie, comemorăm eroii noştri, dar tot azi sărbătorim şi victoria”, a spus Virgil Căldăraru, revoluţionar.

Prefectul de Dolj i-a întâmpinat pe revoluţionari

Prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan, care i-a întâmpinat pe revoluţionari, şi-a exprimat compasiunea şi ataşamentul faţă de familiile eroilor Revoluţiei din decembrie 1989.

„Această zi de 22 decembrie are o semnificaţie aparte pentru poporul nostru. Este ziua în care sărbătorim 26 de ani de când românii şi-au regăsit speranţa şi curajul. 26 de ani de când în România s-a strigat, pentru prima dată, într-un glas, fără nici un fel de teamă, «Libertate!». Începută în Timişoara şi continuată în întreaga ţară, Revoluţia din decembrie 1989 a fost radicală, cu sacrificii umane pentru înlăturarea vechiului regim. La Craiova, a lăsat în urmă zeci de morţi şi răniţi care s-au implicat în câştigarea libertăţii, cu tot entuziasmul tinereţii, pentru că cei mai mulţi dintre ei au fost tineri. Acei tineri au dorit o schimbare, iar schimbarea înseamnă o ţară democratică în care fiecare cetăţean să se simtă liber. Astăzi, la 26 de ani de la Revoluţie, datorită revoluţionarilor, putem afirma cu mândrie că trăim într-o Românie demnă, membră cu drepturi depline a Uniunii Europene şi partener de încredere al NATO, acestea fiind dezideratele celor care, în decembrie 1989, au ieşit în stradă împotriva regimului totalitar comunist. Să-i cinstim, aşadar, pe bravii noştri doljeni care şi-au dat viaţa pentru ca noi să trăim azi ca un popor liber, fără destine îngrădite”, a spus prefectul de Dolj.

Ion Prioteasa: ”Ziua aceasta o închinăm memoriei martirilor”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că ziua de 22 Decembrie 1989 este un reper al unui nou început pentru România.

„De la independenţă la unitate şi apoi la libertate, marile deziderate ale acestui popor şi-au găsit împlinirea prin sacrificii. Ziua aceasta o închinăm memoriei eroilor care, în urmă cu 26 de ani, au plătit preţul suprem pentru a ne reda o ţară demnă şi şansa unui viitor clădit în respect faţă de adevăratele valori democratice. Ceremonia dedicată victoriei Revoluţiei ne oferă prilejul de a exprima deplina noastră stimă şi recunoştinţă pentru dumneavoastră, luptători pentru dreptate şi independenţă faţă de un regim totalitar, cei care aţi dat glas năzuinţei de a avea o Românie curată, o Românie respectată. Aţi deschis parcursul onorant care aşează astăzi România în marea familie europeană, consacrând-o ca o naţiune care îmbrăţişează şi apără drepturile şi libertăţile fundamentale, ca un partener stabil şi credibil pentru toate statele care şi-au asumat principiile democraţiei – un parcurs care confirmă aspiraţiile strigate atunci în stradă”, a afirmat preşedintele Ion Prioteasa.

Primarul Lia Olguţa Vasilescu: ”Să-i respectăm cum se cuvine pe eroi”

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, le-a spus craiovenilor că este o datorie să comemorăm eroii Revoluţiei deoarece aceştia şi-au dat viaţa pentru ca noi să ne putem exprima liber.

„Se împlinesc azi 26 de ani de când mai mulţi eroi şi-au dat viaţa la Craiova, pentru libertate şi o viaţă mai bună. În acele cumplite zile de decembrie, unii dintre dumneavoastră v-aţi pierdut părinţii, alţii copii sau fraţii, alţii au fost răniţi, persecutaţi sau umiliţi de regimul comunist. Acum putem călători liberi. Am obţinut dreptul de a vota fără constrângere şi de a ne exprima fără teamă. România este azi o ţară a Uniunii Europene şi un stat membru NATO,  cu o economie de piaţă funcţională. În memoria celor doborâţi de gloanţe în acele zile, suntem datori să îi respectăm cum se cuvine şi, prin ceea ce facem zi de zi, să dovedim că nu şi-au dat viaţa degeaba. Glorie eternă eroilor Revoluţiei române!”, a fost mesajul edilul-şef al Craiovei.

La troiţa eroilor căzuţi la Revoluţie, s-au depus coroane de flori, ceremonia încheindu-se cu defilarea Gărzii de Onoare.

LAURA MOȚÎRLICHE şi CRISTI PĂTRU 

1 COMENTARIU

  1. In articol observ ca sunt depuse coroanele de flori la monumentul lui A.I.Cuza, oare acesta e si monumentul Eroilor revolutiei din 1989?

Comments are closed.