A murit revoluționarul Claudiu Iordache, unul dintre eroii de la Timișoara

1
552

A murit revoluționarul Claudiu Iordache, unul dintre eroii revoltei anticomuniste din Decembrie 1989 de la Timișoara.

Claudiu Iordache a murit la vârsta de 79 de ani. Iordache s-a remarcat, la Timișoara, drept unul dintre inițiatorii Revoluției Române. Iordache a fost membru în Comitetul Revoluționar care s-a înființat în balconul Operei din Timișoara, chiar înainte de prăbușirea comunismului. La acel moment, la București, Ceaușescu era încă la putere, iar Ion Iliescu era încă necunoscut opiniei publice. Iordache a fost unul din cei 11 membri fondatori ai Societății Timișoara. Una dintre revendicările acestei organizații a fost Punctul 8, care cerea retragerea activiștilor comuniști din viața politică a României.

„Claudiu Iordache este cea mai curată conștiință în România de astăzi; o conștiință exemplară, dublată de o luciditate care, dată fiind lumea în care trăim, nu poate fi decât dureroasă. Claudiu Iordache a preferat să rămână singur, dar să stea drept: drept față de el, drept în fața oamenilor, drept în fața lui Dumnezeu!”, declara academicianul Florin Constantiniu.

Claudiu Iordache a absolvit Facultatea de Istorie la Craiova. În anii comunismului, Iordache era în evidența Securității. El a fost anchetat de Securitate între anii 1972 și 1973, potrivit unui dosar existent la CNSAS.

După victoria Revoluției din 1989, ca om politic, Claudiu Iordache a activat în cadrul Frontului Salvării Naționale (FSN). Iordache a fost președintele filialei FSN Timiș și prim – vicepreședinte FSN la nivel național, între anii 1990 – 1991. Claudiu Iordache a fost ales deputat de Timiș în perioada anilor 1990 – 1992, în primul Parlament de după Revoluție. Timp de peste zece ani, Iordache a condus Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989. În anul 2018, într-un mod controversat, Iordache a fost demis, iar conducerea IRRD a fost preluată de Gelu Voican Voiculescu.

1 COMENTARIU

 1. Sarcacul! Dumnezeu sa-l ierte! Daca va ajunge in rai va intelege de ce Iisus Hristos a zis, conform evangheliei dupa Matei(cap.22;17-21):
  ,,Spune-ne noua:Ce Ti se pare? Sa dam dajdie Cezarului sau nu?
  Iar Iisus , cunoscand viclenia lor le-a raspuns:Ce Ma ispiti fatarnicilor?
  Aratati-mi banul de dajdie. Iar ei i-au adus un dinar.
  Iar Iisus le-a zis: al cui e chipul asta si inscripti a de pe el?
  Raspuns-au ei: Ale cezarului.Atunci a zis El: dati Cezarului ce sunt al eCezarului si lui Dumnezeu ce sunt ale lui Dumnezeu”
  Iordache si ,,ailanti” revolutionari au dat un asasinat politic Cezarului iar Romaniei i-a aratat,, dinarul” UE! Cred ca si Dumnezeu ii va arata dreptatea Sa!
  Drum bun care infinit Claudiu!

Comments are closed.