Ultima supraviețuitoare a masacrului de la Tusla (SUA) a decedat la vârsta de 103 ani

0
375

Washington Post scrie că Olivia Hooker avea doar 6 ani, în mai 1921, când albii au atacat cartierul negrilor din Greenwood, Oklahoma. În cele 48 de ore de foc, se spune că ar fi fost uciși 300 de negri, unii fiind arși de vii, iar foarte multe familii și-au văzut casele distruse.  Într-un interviu acordat în iunie, Hooker povestea că tatăl său avea un magazin chiar în centrul comercial al orașului, chiar acolo unde atacul a fost cel mai violent. Mama sa a ascuns-o pe ea și pe frații săi sub masa de stejar, iar de acolo au putut să privească tot răul și distrugerile care se petreceau în casa lor. „Noi puteam să vedem de acolo tot ceea ce ei făceau. Au luat toate obiectele de valoare pe care le aveam în casă, apoi au spart ce nu au mai putut să ia. Mama mea avea înregistrările cu Caruso, la care ținea foarte mult, iar ei le-au distrus. Au turnat benzină pe patul bunicii, dar nu au apucat să îi dea foc pentru că încă mai erau albi în casă”. Cea mai dureroasă amintire a fetiței de 6 ani a fost incendierea hainelor păpușii sale. „Aveam o păpușă etnică, cea mai frumoasă păpușă etnică care putea fi văzută, iar bunica mea îi spălase hăinuțele și le pusese la uscat, pe frânghie. Primul lucru pe care l-au făcut când au intrat în curtea noastră a fost să le dea foc. M-a durut foarte mult acest gest”. Toată familia Hooker a supraviețuit masacrului, dar s-a mutat din Tusla după incidente.

Olivia Hooker s-a întors însă în oraș pentru a studia. În timpul celui De-Al Doilea Război Mondial, a vrut să se înroleze în trupele militare americane, a scris o scrisoare, dar i s-a răspuns că nu poate fi acceptată din cauza unor complicații. „Niciodată nu mi-au spus care au fost aceste complicații”, a mărturisit Olivia Hooker. În 1945, se înscrie totuși  în Garda de Coastă americană, devenind prima femeie afro-americană care ajunge aici. Îndeplinește atribuții administrative și activează doar un an, până în 1946, când organismul militar se desființează.

Ofițer de clasa a II-a, Olivia Hook se decide să își completeze studiile și se înscrie la doctorat în psihologie, doctorat pe care îl obține în 1961, la Universitatea din Rochester. Începând din 1997, dr. Olivia Hooker a activat în comisia care a investigat masacrul de la Tusla, considerat cel mai sângeros și violent atac rasial care a avut loc vreodată pe continentul nord american. În 2015, în cadrul unei ceremonii speciale, președintele Barack Obama a decorat-o pe dr. Olivia Hooker, pe care numit-o „ o neobosită voce pentru justiție și egalitate”.