Salon Internațional de Caricatură la Craiova, cu lucrări de Ștefan Popa Popa’s și pagini din „Charlie Hebdo”

0
1116

Peste 130 de lucrări realizate de artiști din peste 15 țări din Europa, America și Asia vor fi prezentate în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Salonului Internațional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină”, care se va deschide mâine, 24 noiembrie, la Craiova. Evenimentul va avea loc la ora 11.00, în Sala „Ștefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei, unde publicul va putea admira și creații ale graficianului craiovean Gabriel Bratu, celebrului caricaturist timișorean Ștefan Popa Popa’s, precum și o selecție de pagini realizate de artiști care au pierit în urma atacului terorist de la începutul acestui an asupra redacției publicației franceze „Charlie Hebdo”, din Paris. Cu același prilej vor fi acordate premiile Salonului, toate purtând numele unor mari maeștri ai caricaturii românești.

Premiile ediției 2015:

  • Marele Premiu „Nicolae Petrescu-Găină” – Mihai Stănescu (București)
  • Premiul „Benedict Gănescu” – Aurelian Iulius Șuță (Târgu Jiu)
  • Premiul „Silvan Ionescu” – Radu Bercea (Gura Humorului)
  • Premiul „Eugen Taru” – Constantin Ciosu (Bacău)
  • Premiul „Francisc Şirato” – Marian Avramescu (Ploiești)
  • Premiul „Nicolae Drăgulescu-Drag” – Sergiu Grapă (Iași)
  • Premiul „Dumitru Negrea-Gan” – Viorel Corodescu (Suceava)

În anul 2005 se reușea, prin eforturile Muzeului de Artă şi ale cunoscuţilor artişti Ştefan Popa Popa’s şi Gabriel Bratu, organizarea la Craiova a primului Salon Naţional de Grafică Satirică. Anul următor devenea Salon Naţional de Caricatură, cu participare internaţională, pentru ca, începând din 2007, să se transforme în Salonul Internaţional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină”.

Salonul poartă numele unui celebru caricaturist craiovean

Salonul a luat numele unuia dintre cei mai importanţi caricaturişti români din secolul al XX-lea, născut la 31 martie 1871, la Craiova, cu studii la actualul Colegiu Naţional „Carol I” din oraşul natal – urmându-le aici lui Theodor Aman şi Eustaţiu Stoenescu – și la Şcoala de Belle Arte de la Bucureşti. Salonul a devenit, apoi, tradiţional, organizându-se an de an la Muzeul de Artă din Craiova şi fiind itinerat la muzeele din Calafat, Slatina și Râmnicu Vâlcea. Din anul 2012 este găzduit de Muzeul Olteniei.

237 de lucrări primite, 132 selectate în concurs

Ca în fiecare an, publicul va putea vedea în cadrul Salonului Internațional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină” lucrările celor mai importanți caricaturiști români contemporani, dar și o serie de caricaturiști străini. În expoziție se regăsesc toate tipurile de caricatură, de la cea politică la cea cu temă socială sau existențială, de la caricatura portret la caricatura de situație.

Potrivit graficianului craiovean Gabriel Bratu, la ediția din acest an au fost primite 237 lucrări, selectate pentru concurs fiind 132. Autori sunt 60 de artiști, majoritatea din România, iar 15 din alte țări: Australia, Brazilia, Cuba, Egipt, Australia, Canada, China, Serbia, Republica Moldova, Iran, Ucraina, Uzbekistan, Kurdistan, Algeria și Uruguai. În afara concursului expun graficianului craiovean Gabriel Bratu și caricaturistul timișorean Ștefan Popa Popa’s. Se alătură pe simeze o selecție de pagini având ca autori artiști care au fost uciși în atacul armat care a avut loc în 7 ianuarie a.c. asupra redacției săptămânalului francez de satiră și umor „Charlie Hebdo”, în care și-au pierdut viața zece jurnaliști și doi polițiști.

Juriul a fost prezidat de Ștefan Popa Popa’s

Cu prilejul deschiderii oficiale a Salonului, de mâine, vor fi acordate și cele șapte premii ale acestei ediții, una cu temă liberă. Juriul a fost prezidat de Ștefan Popa Popa’s și i-a avut ca membri pe graficianul Gabriel Bratu (Craiova), Elvira Romaniuc – directorul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, din orașul Gura Humorului, totodată gazdă a Festivalului International de Caricatură și Literatură Umoristică „Umor… la Gura Humorului”, ajuns la cea de-a XXV-a ediție, și graficianul Ionel Gavrilescu (Timișoara). Premiile constau în diplome și bani.

***

Salonul Internațional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină” este organizat de Consiliul Județean Dolj, Asociația Caricaturiștilor Profesioniști din România, Muzeul Olteniei și Muzeul de Artă din Craiova și va putea fi vizitat de public până la sfârșitul acestui an.