Continuă discuţiile pe bugetul pentru 2014 în comisiile parlamentare

0
340


Comisiile parlamentare au continuat, ieri, avizarea bugetelor ministerelor pentru anul 2014, premierul Victor Ponta anunţând, anterior, că parlamentarii USL vor rămâne în Bucureşti şi vor lucra la Parlament până când proiectul de buget pentru anul viitor este aprobat final şi promulgat. Comisiile de muncă din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil, ieri, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2014, cu 18 voturi „pentru” şi patru „împotrivă”. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat înainte de avizarea proiectului de lege că bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2014 este de 47,2 miliarde de lei, cu 3,94% mai mare decât în acest an. Potrivit ministrului, acest buget vizează cheltuieli majorate, dar şi o indexare a punctul de pensie cu 3,75%, acesta urmând să ajungă la 790,7 lei. Ministrul Muncii a mai spus că bugetul asigură inclusiv acordarea indicelui de corecţie pentru pensionarii nou intraţi în sistem, dar şi creşterea salariului minim brut pe economie în 2014.

Dezbaterea bugetului propus pentru MAE în anul 2014, programată pentru ieri dimineaţă, a fost amânată însă pentru duminică după-amiază, în condiţiile în care preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei, Laszlo Borbely, aflat la Târgu Mureş, spune că a fost o solicitare a colegilor. Ziariştii sosiţi la ora 10.00 la sala de şedinţă au constatat că aici nu se află nimeni. În cele din urmă, vicepreşedintele Comisiei de politică externă, Natalia Intotero (PSD), a transmis, prin SMS, că, urmare a deciziei preşedinţilor celor două comisii, reuniunea a fost amânată pentru duminică, la ora 17.00.

STS şi SPP primesc mai puţini bani decât în 2013

Comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au avizat favorabil, fără amendamente, cu unanimitate de voturi, proiectele de buget pentru anul 2014 propuse de Guvern pentru SPP, STS, ORNISS şi MApN. În proiectul de buget propus de Guvern se prevede ca bugetul ce va reveni Serviciului de Protecţie şi Pază în anul 2014 să scadă cu 30% faţă de anul 2013, de la peste 188 de milioane de lei la 131 milioane de lei. Bugetul alocat pentru 2014 Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, de aproximativ 248 de milioane de lei, ar urma să fie cu circa 2,5% mai mic faţă decât anul precedent, când serviciul a beneficiat de aproape 255 milioane de lei. În cazul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, se prevede o creştere cu circa 4% a bugetului propus pentru anul 2014 faţă de 2013, de la circa 9,13 milioane de lei la peste 9,5 milioane de lei. În ceea ce priveşte MApN, pentru anul 2014 suma alocată este de 6,8 milioane de lei, faţă de 6,2 milioane de lei în acest an.

Departamentul marilor proiecte şi SGG au bugete mai mari

Bugetul Secretariatului General al Guvernului, al Deparlamentului pentru marile proiecte, precum şi al Departamentului pentru Energie au fost şi ele avizate favorabil ieri în comisiile parlamentare economice şi de industrii, în forma propusă de Guvern. Bugetul Departamentului pentru Energie, din cadrul Ministerului Economiei, este prevăzut pentru anul viitor în cuantum de 322.392.000 de lei, în creştere faţă de acest an. Bugetul Departamentului pentru marile proiecte este în cuantum de 6.270.317.000 de lei, în creştere cu 12,8 % faţă de acest an. În acelaşi timp, a primit votul favorabil bugetul Secretariatului General al Guvernului, de 7.232.455.000 de lei, cu 9,8% mai mult decât în 2013.

Ministerului Transporturilor are 6,465 miliarde lei

Bugetul consolidat al Ministerului Transporturilor pentru 2014 este de 6,465 miliarde lei (aproximativ 1,45 miliarde euro), a anunţat, ieri, ministrul de resort, Ramona Mănescu, în şedinţa comisiilor reunite de economie, industrie, investiţii şi servicii ale celor două camere ale Parlamentului. „O sumă de 6 miliarde de lei sunt bani alocaţi de la bugetul statului şi 4 milioane lei din venituri proprii. Din bugetul total, 2,849 miliarde sunt destinaţi investiţiilor, aproximativ 640 de milioane de euro, adică un procent de 44,6% din bugetul total consolidat al Ministerului Transporturilor”, a spus Mănescu. Ministrul a precizat că pentru investiţiile la calea ferată au fost alocaţi 1,373 miliarde lei. „Această sumă va fi folosită în general pentru reabilitarea pe calea ferată. 89 milioane lei au fost alocaţi pentru staţiile de cale ferată şi 8,5 milioane lei pentru informatizarea gărilor. De asemenea, au fost prevăzute sume pentru reabilitarea podurilor, inclusiv a celor peste Dunăre, cum este cel de pe ruta Bucureşti — Constanţa, podul peste Borcea, care sunt lucrări urgente. Pentru 2014, am alocat 37 de miliarde lei, finanţare din fondul de coeziune şi de la bugetul de stat”, a explicat Ramona Mănescu.