Primăria Craiova investeşte peste 800 de milioane de lei în locurile de joacă

1
419

Autorităţile locale propun consilierilor municipali să voteze un proiect de hotărâre prin care se urmăreşte amenajarea unor noi locuri de joacă în oraş. Investiţia se ridică la peste 800 de milioane de lei, toţi banii venind de la bugetul local. 

Consilierii municipali se întrunesc astăzi într-o şedinţă extraordinară care are pe ordinea de zi, printre alte proiecte, şi propunerea de amenajare de noi locuri de joacă pentru copii. Potrivit raportului, municipalitatea intenţionează să aloce pentru această investiţie nu mai puţin de 820 de milioane de lei, bani care vor fi acordaţi, în totalitate, de la bugetul local. Reprezentanţii Primăriei Craiova menţionează chiar că fondurile nu sunt o problemă, suma respectivă fiind prinsă în bugetul pe acest an chiar cu această destinaţie. Aleşii locali trebuie să stabilească, în plus, cum trebuie să se procedeze în privinţa lucrărilor.

Cel mai bătrân loc de joacă

Autorităţile locale au comandat un studiu de fezabilitate pentru această execuţie, pornindu-se de la un loc de joacă foarte vechi care este situat în cartierul „1Mai”, pe strada „Dr. Ion Augustin”, în zona blocului de locuinţe colective S60. Experţii au ajuns la concluzia că acest spaţiu de joacă are o vechime apreciabilă, de aproape 30 de ani, şi se află într-o stare avansată de degradare, ridicând incertitudini asupra utilizării în continuare a acestuia. Vopsitoriile structurilor metalice sunt degradate, acestea nemaifiind în stare să protejeze împotriva oxidării barelor componente. Unul dintre cele două balansoare este în stare de nefuncţionare, lipsindu-i în totalitate unul dintre scaunele de plastic.

Fundaţiile spaţiilor de joacă sunt şubrede

În acelaşi timp, specialiştii au semnalat o deficienţă importantă în ceea ce priveşte fundaţiile. În urma analizei, proiectanţii au arătat că toate componentele locului de joacă au fost montate la adâncimi inferioare celor de îngheţ prevăzute în zonă. O altă incertitudine planează asupra înglobării şi ancorării elementelor structurale în fundaţiile de beton existente, cât şi asupra stării fizice a acestor fundaţii, care e posibil să nu mai reziste după un număr însemnat de cicluri de îngheţ-dezgheţ. Experţii au semnalat, de asemenea, că partea lemnoasă se află într-o stare de degradare ridicată, fiind necesară înlocuirea în totalitate a acesteia.

Cea mai ieftină soluţie: reparaţii pe ici, pe colo

Specialiştii au venit, prin urmare, cu două variante de lucru. Prima soluţie este cea economică, în care expertul tehnic spune că pot fi păstrate vechile locuri de joacă, dar cu menţiunea că e nevoie de unele investiţii obligatorii. Dacă se va merge pe această variantă minimală, se va avea în vedere revopsirea tuturor elementelor metalice şi, la final, aplicarea unui strat de protecţie împotriva coroziunii. De asemenea, specialiştii recomandă să fie înlocuite şi toate componentele din material lemnos.

Autorităţile preferă modelul ergonomic

În varianta a doua, expertul tehnic propune desfiinţarea locurilor de joacă existente şi transformarea lor în spaţii de joacă moderne, care să corespundă cerinţelor normelor europene actuale. Proiectanţii spun că, în acest caz, obiectele de joacă vor fi ergonomice, cu un aspect plăcut şi într-o cromatică atractivă, „cu o tematică ce va stimula imaginaţia copiilor şi va asigura o dezvoltare fizică armonioasă”. În plus, vor fi mult mai sigure decât cele vechi, elementele componente urmând să fie ancorate în fundaţii de beton, care să asigure stabilitatea echipamentelor.

1 COMENTARIU

  1. parca zicea LOV ca face locuri de joaca din sponsorizari ca ii pune pe sponsori sa le arate modelul facand unul in realitate; spunea ca nu are bani a lasat-o Solomon cu 17 lei , acum la rectificare facu rost de bani pt locuri de joaca(pt campanie la firmele cu dedicatie). La fel si cu panselele a pus si ea altele dar nu sunt portocalii, ci grena si galbene; rusine,rusine.

Comments are closed.