Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie, la a VIII-a ediţie

0
361

Teatrul de Animaţie „Ţăndărică” organizează, în perioada 22 noiembrie – 1 decembrie, cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Teatrului de Animaţie „Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie”. Desfăşurat sub moto-ul „Construim poduri. Trecem graniţe”, evenimentul are scopul de a aduce în atenţia publicului diferite stiluri ale teatrului de animaţie şi ale teatrului vizual din lume. Pe parcursul celor zece zile vor avea loc spectacole, workshop-uri, conferinţe, lansări de carte, expoziţie de desen şi schiţe scenografice şi numeroase alte surprize.

Iniţiativa festivalului aparţine Teatrului „Ţăndărică” şi porneşte din dorinţa de a le oferi micilor spectatori, şi nu numai, un regal de culoare, de măiestrie şi de voie bună. Evenimentul se bucură de sprijinul Primăriei Bucureşti, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Cultural, ASSITEJ România, UNIMA România, Institutului Cultural Italian, Teatrelor „Nottara” şi „Bulandra”.

Spectacolele de teatru pentru copii şi adulţi vor fi prezentate de trupe de profil din România  (Bucureşti, Galaţi, Arad, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Craiova, Iaşi), dar şi din străinătate (China, Austria, Bulgaria, Danemarca, Italia, Germania, Olanda, Spania). Actorii Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri” din Craiova vor urca pe scena festivalului joi, 29 noiembrie, şi vor prezenta, de la orele 10.00 şi 12.00, „Inimă de piatră”, după W. Hauff, în regia lui Cristian Pepino, căruia îi aparţine şi scenariul, scenografia Cristinei Pepino, pe muzica lui Dan Bălan. Spectacolul a avut premiera anul trecut şi îi scoate la rampă pe Rodica Prisăcaru, Mugur Prisăcaru, Ionica Dobrescu, Oana Stancu, Iulia Cârstea, Daniel Mirea şi Alis Ianoş.

De asemenea, în cadrul festivalului vor avea loc numeroase workshop-uri de pantomimă, de origami, de teatru de umbre, construcţie de păpuşi din baloane şi şosete, lansări de carte, vernisarea unei expoziţii de scenografie, proiecţii cu spectacole de animaţie, conferinţe susţinute de personalităţi remarcabile din România (Cristian Pepino, Victor Ioan Frunză, Mihai Gruia Sandu) sau din străinătate, precum Marek Waszkiel, director al Teatrului de păpuşi din Byalistok, Polonia. Festivalul dedică o secţiune şi spectacolelor studenţeşti.

Juriul este format din critici teatrali şi manageri din domeniului cultural din România şi din străinătate. La ediţia a VIII-a a evenimentului, premiul de excelenţă în arta animaţiei, care din acest an poartă numele „Michaela Tonitza Iordache”, va fi acordat lui Carmen Mărginean, experimentată marionetistă a Teatrului de Marionete din Arad.