De la analiza nevoilor din sectorul ceramicii artistice până la identificarea exemplelor de bune practici în acest domeniu

0
208

Cea de-a treia întâlnire de parteneriat organizată în cadrul proiectului CLAY (Sprijin intersectorial pentru IMM-urile inovative și competitive ce activează în domeniul ceramicii artistice) a avut loc în perioada 11-12 septembrie 2019 în Seinäjoki (Finlanda).

Partenerii din Italia, Finlanda, Franța, Portugalia, România și Spania s-au reunit la Seinäjoki pentru cel de-al treilea eveniment de învățare interregională (ILE) al proiectului, cu scopul principal de a discuta analiza nevoilor, realizată de fiecare partener în semestrul 2 (decembrie 2018 – mai 2019). Aceasta a constat într-un sondaj de opinie adresat principalilor actori interesați din sectorul ceramicii, care a vizat înțelegerea nevoilor de inovare din regiunile CLAY.

Proiectul CLAY, de fapt, prin împărtășirea modelelor de bune practici și soluții între partenerii din sectorul ceramicii artistice, va conduce la dezvoltarea de politici și acțiuni concrete de susținere și sporire a competitivității întreprinderilor mici și mijlocii europene din acest domeniu.

Procesul a pornit de la un prim studiu pregătitor asupra punctelor tari și punctelor slabe, oportunităților și amenințărilor din sectorul ceramicii, dezvoltat de fiecare partener și coordonat de liderul proiectului (Regiunea Umbria, Italia). Acest prim pas a fost urmat de chestionarul privind analiza nevoilor adresat actorilor interesați din sectorul ceramicii și va continua cu identificarea exemplelor de bune practici care vor fi utilizate ca sursa de inspirație privind adoptarea de măsuri concrete cu scopul îmbunătățirii politicilor regionale.

În Seinäjoki, partenerii au împărtășit feedback-ul privind analiza nevoilor, iar prioritățile inovării în sectorul ceramicii, conform rezultatelor sondajului, sunt: marketing (43%); inovarea produselor (29%) și inovarea proceselor (28%).

Cele mai bune măsuri pentru stimularea inovării, identificate în același sondaj de către actorii interesați, sunt ajutoarele economice și financiare; programele de instruire; inițiativele intersectoriale și activitățile de networking.