Craiovenii, răsfățați cu conservele bio ale Geaninei Goge

0
1472

Îmbrăcată într-o frumoasă ie populară, pe Geanina Goge am găsit-o în Piața Volantă, care a fost organizată în week-end-ul trecut, în centrul vechi. Avea cea mai bogată tarabă: cele mai frumos asortate murături și cele mai gustoase, după spusele consumatorilor, tocănițe de legume și felurite tipuri de zacuscă. Toate preparate după rețete vechi și cu legume și zarzavaturi bio, culese din grădina de la Desa.

 
Plăcerea de a găti a moștenit-o Geanina Goge de la mama sa. Născută în Moldova,  a adus cu sine, la familia din Oltenia, o mulțime de preparate tradiționale care nu lipseau niciodată de pe masă. Toamna, când grădinile erau pline cu tot felul de legume, începeau și pregătirile pentru cămară. Geanina își amintește cum se culegeau cei mai frumoși ardei și cele mai bune vinete, care se cântăreau cu mare precizie și se pregăteau în bucătărioara părinților săi de la Desa. Nu existau foarte multe condimente pe atunci, dar culorile plăcute ale legumelor și priceperea mamei sale compensau aceste lipsuri. Zacusca și tocana de legume ieșeau întotdeauna deosebit de gustoase.
Preparatele, gătite în bucătăria de la bloc
De doi ani, și Geanina s-a apucat de propriile conserve de legume. A început cu rețetele de zacuscă și tocană de legume, ușor picantă, în stil oltenesc. Le pregătește cu multă migală, în bucătăria sa de la bloc, și nu se deosebesc cu nimic de preparatele pe care le-a gustat și le știe de la mama sa. „Am făcut mai întâi conserve pentru mine. Mama mea, fiind moldoveancă, m-a învățat să pregătesc zacusca moldovenească, care este foarte bună. Dar eu am combinat rețeta moldovenească cu cea oltenească. Este un secret pe care încerc să-l păstrez, dar este greu fiindcă multă lume mă întreabă despre gustul deosebit pe care îl au zacusca și tocana mea de legume”, spune Geanina.
O rețetă de zacuscă oltenească
Totul pleacă de la modul de preparare, acolo s-ar afla secretul pe care, în cele din urmă, Geanina Goge se încumetă să-l dezvăluie. „În Moldova, vinetele pentru zacuscă se pregătesc fierte. Eu am încerc să iau rețeta de acolo, cu tot ce se punea în ea. Am păstrat toate ingredientele, dar le-am combinat cu vinetele coapte, care mie îmi plac mai mult. Și a ieșit o zacustă și mai bună, cu toate legumele acestea coapte, și ardeiul capia, și vinetele”, este părerea gospodinei. Esențial ar fi și modul cum se pregătește ceapa, care, spune tot Geanina, trebuie să fie folosită înăbușită, nu călită. „Este mai bine să nu fie călită pentru că face rău la stomac. Sunt multe persoane în vârstă care vin și cumpără de la mine, dar mai înainte mă întreabă dacă am folosit prăjeală, pentru că starea de sănătate nu le permite să consume așa ceva”.

Legumele folosite trebuie să fie bio
Ca să obții, totuși, o zacuscă foarte bună, cum este cea a Geaninei, mai este nevoie de încă ceva. Poate cel mai important detaliu este faptul că toate legumele trebuie să fie proaspăt culese și să fie bio. Geanina Goge respectă întocmai și acest detaliu. ”Folosesc numai legume de la noi din solarii, legume proaspete și bune. La Desa, noi avem solarii mari, cu culturi după culturi: capia, ardei, vinete, ardei gras. Am început cu 10 ari de solarii și acum avem 40 de ari, ne extindem”, mai spune gospodina. Înainte de a începe preparatul conservelor, face aprovizionarea cu legume proaspete. După ce se asigură că le are pe toate la îndemână, legume culese numai din grădină, se apucă de lucru.
Borcanele, gata aranjate pentru cămară
Zacusca, îndeosebi, este un produs migălos, dar, cu o rețetă bună și legume proaspete, gustul deosebit de bun este garantat. Mai trebuie ca Geanina să se pună pe tocat legumele, să le pună la copt și, apoi, totul la fiert. „La o zacuscă de vinete trebuie să muncesc o zi întreagă, la un ceaun de 100 de borcane. Trebuie să coc vinetele și ardeiul, apoi tocate toate și puse la ceaun. La ceaun, prepararea se face foarte încet, pentru că așa trebuie să se fiarbă, la foc mic, altfel nu ies bune”, susține Geanina. Când preparatul este gata, se pregătesc borcanele pe care tot ea le cumpără, din piață sau de la magazine. Caută borcane deosebite, cu un capac special, pentru că tot produsul, la final, trece printr-un proces de sterilizare, care îi asigură o perioadă lungă de păstrare în cămară.
O tarabă încărcată și cumpărători pe măsură
Duminică, în ultima zi a Pieței Volante, am găsit-o pe Geanina la taraba sa, înconjurată de o mulțime de borcănașe cu zacuscă și tocană. Toate erau inscripționate pentru a se vedea sortimentul, prețul fiind același – 10 lei. „Am zacuscă de vinete cu ciuperci, zacuscă de vinete simplă, tradițională, zacuscă cu fasole, tocană de legume, gogoșari în sos, dulceață de ardei iute, toate produsele pe care pot eu să le fac”, își informa Geanina cumpărătorii care ridicau borcănașele în lumina caldă a toamnei, pentru a le admira culoarea plăcută, roșiatică. Alături, pe aceeași tarabă, erau expuse și multe borcane mai mari cu murături. Le vindea cu 30 de lei și cumpărătorii erau parcă mai interesați de aceste produse decât de vestita zacuscă.

Murăturile asortate, la mare căutare
Murăturile Geaninei erau asortate ca într-un album de gastronomie. Gogoșarii erau umpluți cu boabe verzi de struguri sau cu buchețele albe de conopidă. Gogonelele verzi erau secționate și dădeau bine printre ardeii portocalii și feliile de varză roșie-vineție. În alte borcane, Geanina alternase straturi de legume, începând cu rondele de morcovi și terminând cu felioare subțiri de castraveți. „Cel mai bine se vând murăturile. Chiar m-a uimit și pe mine acest fapt, fiindcă anul trecut am ieșit doar cu zacuscă și tocană. Borcanele acestea mari, cu murături asortate, merg foarte bine, cei care le cumpără sunt foarte mulțumiți. Poate și pentru că le asortez frumos”, admite Geanina, arătându-ne un borcan care pare pictat cu replici din toate legumele.
O specialitate, dulceața de ardei iute
De obicei, pe Geanina o găsești în Piața Orizont, din Craiovița Nouă, dar acum, pentru că mai toate conservele sale și, mai nou, murăturile se vând foarte bine, a mers și în Piața Centrală, la Ziua Recoltei, iar anul trecut la Multifuncțional, tot la un târg cu produse tradiționale. Și-a propus și un alt țel în materie de conserve: să încerce și dulcețurile cu care este convinsă că, de asemenea, nu va da greș. Deocamdată, prepară o dulceață specială, de ardei iute, care se servește la friptură, dar și o minunată dulceață de gutui în care găsești bucățele de nucă și lămâie confiată.