Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj : „Între autoritățile publice locale și Universitatea din Craiova există o bună colaborare pe diverse paliere”

0
542

reședintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, joi, la deschiderea oficială a Congresului Internațional „Science and Management of Automotive and Transportation Engineering“ (SMAT) 2014, organizat de Universitatea din Craiova, prin Facultatea de Mecanică, sub patronajul Ministerului Educației Naționale și cu suportul forului mondial FISITA (International Federation of Automotive Engineering Societies).

Cu prilejul evenimentului desfășurat în Sala Albastră a Universității din Craiova, Ion Prioteasa, președintele CJ, le-a prezentat participanților din țară și din străinătate județul Dolj și principalele direcții strategice de dezvoltare, subliniind rolul esențial al finanțării din surse comunitare.

„Între autoritățile publice locale și Universitatea din Craiova există legături foarte strânse, există o bună colaborare pe diverse paliere, inclusiv în ceea ce privește accesarea fondurilor europene.

Salut cu plăcere prezența distinselor personalități din lumea academică și a specialiștilor din domeniu, veniți din întreg spațiul comunitar, dar și de la centrele universitare din țară, conturând și mai pregnant dimensiunea europeană a Universității din Craiova, precum și importanța de care se bucură Facultatea de Mecanică.

În economia județului Dolj industria a jucat, în mod tradițional, un rol extrem de important, cu o vastă platformă, ce grupa producția de automobile, de locomotive, de avioane, cu o puternică industrie chimică.

A existat, desigur, un semnificativ regres, care a dus la pierderea unui mare număr de locuri de muncă, dar șansa revirimentului economic se conturează astăzi tot în jurul industriei auto, cu Ford și Pirelli, al industriei feroviare, cu Reloc și Softronic, al industriei locale, care s-a afirmat prin întreprinderi precum Grupul Popeci sau fabrica de avioane, creând posibilități de angajare, și, nu în ultimul rând, al finanțării europene.

De altfel, una dintre preocupările constante ale consiliului județean s-a îndreptat către sprijinirea mediului economic în vederea înființării de locuri de muncă. În acest sens, am creat Parcul Industrial Craiova, unde lucrează acum peste 1.200 de oameni și care este în întregime ocupat de diverse companii, drept pentru care am inițiat deja toate demersurile necesare pentru a-l deschide pe cel de-al doilea, cu o suprafață chiar și mai generoasă, de 24 de hectare.

Accesarea fondurilor comunitare situează județul Dolj pe unul dintre primele locuri la nivel național, dovedind că este o lecție pe care ne-am însușit-o bine cu toții. Universitatea din Craiova merită felicitări pentru modul în care a reușit, pe această cale, să finanțeze dezvoltarea infrastructurii de educație și cercetare. În ceea ce privește CJ Dolj, am atras în judeţ o sumă de ordinul sutelor de milioane de euro, cu care ne-am îndreptat către modernizarea unor drumuri, către rezolvarea unor aspecte de mediu, către punerea în valoare a patrimoniului cultural.

Transporturile eficiente sunt un element important în dezvoltarea economică şi socială a oricărei regiuni, acesta fiind şi motivul pentru care ne-am canalizat energiile către modernizarea Aeroportului Craiova, obiectiv din subordinea CJ Dolj care reprezintă, în prezent, unul dintre principalele proiecte de succes ale consiliului judeţean.

Am pornit din punctul în care înregistram 250 de pasageri anual pentru a ajunge acum la peste 100.000 de călători de la începutul lui 2014. Este un plan de dezvoltare început cu fonduri din bugetul propriu al CJ, dar care are un nou capitol, de data aceasta cu finanțare europeană, printr-un proiect în valoare de aproape 25 de milioane de euro, pentru modernizarea infrastructurii de mișcare.

Aeroportul Craiova s-a consacrat astfel drept un punct forte al județului, alături de podul peste Dunăre, de la Calafat – Vidin, iar faptul că Doljul este străbătut de două coridoare paneuropene reprezintă un atu în plus în continuarea modernizării infrastructurii de transport cu ajutorul fondurilor comunitare“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Congresul Internațional SMAT 2014, care se desfășoară în perioada 23-25 octombrie, reunește la Craiova reprezentanți ai mediului universitar și specialiști reputați din domeniile ingineriei autovehiculelor și transporturilor, atât din România, cât și din afara țării, din state precum Germania, Austria, Bulgaria sau Republica Moldova.