Patrula de Reciclare revine la şcoală!

0
67

Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec a dat startul înscrierilor în noua ediţie a programului naţional de educaţie de mediu “Patrula de Reciclare”. Campania continuă pentru al treilea an în judeţul Dolj, astfel, grădiniţele, şcolile şi liceele din judeţ au prilejul să îşi continue seria performanţelor de până acum.

Dascălii din învăţământul pre-universitar din toată ţara se pot înscrie deja online în ediţia 2014-2015 a Patrulei de Reciclare, programul naţional de educaţie de mediu, accesând site-ul www.patruladereciclare.ro. Înscriindu-şi unităţile de învăţământ în program, fiecare profesor coordonator al Patrulei devine membru al echipei naţionale de tineri ecologişti ce militează pentru consolidarea obiceiului colectării selective a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) în România. Numai în ultimul sezon, peste 1.000 de profesori şi 18.500 de preşcolari, elevi şi liceeni au informat sute de mii de români despre importanţa colectării deşeurilor electrice şi au contribuit la colectarea selectivă a peste 360.000 kg de aparate electrice vechi sau stricate. “Aceste cifre reprezintă o reuşită extraordinară în educaţia de mediu în România, cu efecte tangibile la nivelul întregii societăţi. Profesorii coordonatori implicaţi de la începutul programului au adus şcolilor lor peste 200 de premii, până acum, şi-au dotat unităţile de învăţământ cu un sistem de colectare a deşeurilor electrice şi cu materiale educative speciale, au oferit elevilor lor prilejul de a învăţa lucruri noi despre mediul înconjurător, dar, mai ales, au dus educaţia în afara şcolii, în comunitate. În această perioadă au loc şi premierile naţionale, în judeţele Bihor, Covasna, Sibiu şi Vâlcea, acolo unde Patrulele de Reciclare au reuşit să determine colectarea a cel puţin 50 g DEEE/locuitor, la ediţia precedentă, cu ajutorul Suporterilor. Sărbătorirea succesului lor este cel mai convingător argument în favoarea participării la acest program”, declară Alexandra Arnăutu, coordonatorul programului.

“Îi mobilizăm pe toţi cei din jur”

Profesorii care au evaluat ediţia 2013-2014 au declarat participarea în Patrula de Reciclare drept o experienţă pozitivă şi doresc să revină în program. “Copiii învaţă de la noi, noi învăţăm de la ei, ne completăm şi astfel iese ceva frumos. Toţi elevii se agită, întreabă în jurul lor, pe colegii şi profesorii de la alte clase. Noi, profesorii, la rândul nostru, am alertat vecinii, rudele, pe toată lumea. Ne simţim un adevărat motor – îi mobilizăm pe toţi cei din jur” spune Daniela Alecu, profesor coordonator al Patrulei Centrului de Zi Giuleşti din Bucureşti la ediţia 2013-2014. Sute de educatori, învăţători şi profesori au oportunitatea să producă o schimbare benefică atât în unităţile lor de învăţământ cât şi în comunităţile lor, înscriindu-se în noua ediţie a programului între 18 septembrie şi 15 octombrie 2014. La finalul ediţiei, în 2015, peste 100 de premii îşi aşteaptă câştigătorii. De la lansarea programului Patrula de Reciclare, în anul 2011, au participat peste 60.000 de elevi şi peste 1.500 de cadre didactice, reprezentând tot atâtea unităţi de învăţământ (grădiniţe, şcoli, licee). Ei au contribuit la colectarea a peste 600.000 kg de DEEE în România!

Patrula de Reciclare este programul naţional de educaţie de mediu desfăşurat de Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec cu avizul Ministerului Educaţiei Naţionale şi cu sprijinul Inspectoratelor Şcolare locale. Patrula de Reciclare reuneşte, la fiecare ediţie, sute de profesori şi mii de elevi care încurajează comportamentul responsabil faţă de mediu în rândul comunităţilor lor, promovând colectarea selectivă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE). Agenţii şi profesorii lor coordonatori promovează neobosiţi importanţa colectării selective a DEEE în comunităţile lor prin activităţi de informare şi proiecte creative.