UE a mobilizat peste 2,43 miliarde de euro pentru operațiuni de ajutor umanitar

0
457

Cu ocazia celei de-a 15-a comemorări a bombardamentului asupra sediului ONU din Bagdad, Uniunea Europeană aduce omagiu angajamentului lucrătorilor umanitari care își riscă viața pentru a oferi ajutor umanitar în întreaga lume. Respectarea fără echivoc a dreptului internațional, siguranța și securitatea lucrătorilor umanitari și accesul lor nerestricționat la persoanele care au nevoie de ajutor reprezintă o preocupare majoră pentru Uniunea Europeană.

Civilii din zonele de conflict sunt frecvent uciși sau răniți în atacuri cu ținte mai mult sau mai puțin precise. Conflictul a obligat un număr record de persoane să își părăsească locuințele: peste 68,5 milioane de persoane au fost strămutate forțat în întreaga lume, jumătate dintre acestea fiind copii cu vârsta sub 18 ani.

O provocare principală în contextele umanitare actuale

În 2017, UE a mobilizat peste 2,43 miliarde EUR pentru operațiuni de ajutor umanitar în peste 80 de țări din întreaga lume. O parte semnificativă a acestui ajutor a fost dedicată sprijinirii populațiilor afectate de conflict din interiorul Siriei și a refugiaților din țările și regiunile învecinate. De asemenea, UE a continuat să sprijine persoanele strămutate ca urmare a unor conflicte de lungă durată, din Afganistan până în Columbia și în Cornul Africii, răspunzând în același timp la crize emergente, cum ar fi strămutarea populației rohingya.

Creșterea abruptă a numărului de încălcări deliberate ale dreptului internațional umanitar (DIU) și a principiilor umanitare a făcut ca protecția să devină o provocare principală în contextele umanitare actuale. În 2017, peste 10 % din bugetul UE dedicat ajutorului umanitar a fost alocat activităților de protecție umanitară.

Activități de sensibilizare

UE a continuat să promoveze consolidarea protecției și respectarea DIU, inclusiv prin intermediul dialogului, al declarațiilor și al inițiativelor, precum și prin finanțarea formării în materie de DIU dedicate personalului și partenerilor, precum și, în rândul publicului larg, prin diseminarea DIU și prin activități de sensibilizare.

De exemplu, cu sprijinul UE, Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a organizat campania „Health-Care in Danger” Asistența medicală în pericol), care sensibilizează publicul cu privire la impactul grav și pe scară largă al actelor de violență care împiedică furnizarea de asistență medicală, deteriorează sau distrug instalații sau vehicule și rănesc sau ucid lucrători din domeniul medical și pacienți.