La Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” din județul Vâlcea începe, astăzi, a III-a ediție a workshop-ului „Istoria în miniatură”, organizat împreună cu GRISCU – Grupul de Istorie Culturală din cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor” al Academiei Române, din Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Vâlcea. Evenimentul are un invitat special – Zeno Mladin, din Ontario (Canada) – și zece participanți, artiști din București, Focșani, Sibiu și doi craioveni: istoricul Nicolae Mihai și Bogdan Păpușe, economist, ambii pasionați de pictarea figurinelor cu subiect istoric. Workshop-ul se desfășoară în perioada 23-26 august și cuprinde mai multe ateliere și tehnici speciale de lucru.
Aduși împreună de interesul constant faţă de această artă în miniatură sunt, la această ediție a workshop-ului „Istoria în miniatură”, Dan Andrița, George Dobre, Cristian Florescu, Lucian Grădilă, Valentin Maier și Ana Maria Rădoi (Bucureşti), Nicolae Mihai și Bogdan Păpușe (Craiova), Valentin Purice (Focşani) și Ileana Sădean (Sibiu).
Invitat special, via Skype, este Zeno Mladin, un foarte talentat artist de origine română, de profesie inginer, în vârstă de 61 de ani, care mărturisește că a prins microbul când a ajuns în Canada – astăzi fiind stabilit în Ontario – și că pictarea figurinelor cu subiect istoric a devenit pentru el „un stil de viaţă”. Lucrările sale obțin anual importante premii internaționale la saloanele și expozițiile de profil. Workshop-ul păstrează deschiderea internațională și în sensul asigurării parteneriatului cu firmele străine producătoare ale unor miniaturi istorice: anul acesta, italienii de la Lab-54 sunt invitați speciali, cu un bust sculptat de Riccardo Cerilli.
„Miza proiectului nostru constă în reunirea unor artişti figurinişti din toată ţara şi realizarea unui atelier intensiv, având la bază o figurină comună pentru toți participanții, pe care sunt testate diferite tehnici, procedee de pictură, uzare, aranjare într-un cadru, care stau la baza realizării unei miniaturi istorice, figurine, bust, diorame istorice cu figurine la diferite scări (de la 28 mm la 200 mm)”, explică unul dintre participanții craioveni, istoricul Nicolae Mihai. Astfel, workshop-ul oferă ocazia discutării proiectelor individuale sau colective, prezentate public și în cadrul unei mici expoziții, găzduite pe durata atelierului, precum și testării diferitelor materiale (vopsele, pigmenți, soluții de întreținere, realizare a unor suprafețe speciale, cu apă, noroi, praf, vegetație, baze de lemn etc.), necesare în acest proces. Materialele sunt puse la dispoziție de sponsori generoși, o parte din România.
«Pentru mine istoria are nebănuite şi fascinante chipuri pe care îmi place să le descopăr, nu doar în praful arhivelor, dar şi în rândul miniaturilor. În acest spaţiu privilegiat, o formă de „ikebana istorică”, am totala libertate, de a decupa şi „modela” un subiect istoric într-un cadru temporal suspendat. Un exerciţiu de permanentă ucenicie, răbdare, deschidere, bucurie de a da naştere unui ceva aparte, în care cultura istorică se întâlneşte cu ochiul estetic», mai spune Nicolae Mihai (42 de ani), cercetător la Institutului de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor”. Celălalt craiovean participant la workshop-ul „Istoria în miniatură” este ec. Bogdan Păpușe (37 de ani), care practică modelismul ca hobby din 2011. „Pasionat de poveşti şi miniaturi, am reuşit să găsesc în pictarea figurinelor şi crearea de vignete şi diorame o modalitate de exprimare artistică, care mă ajută să transpun, într-o formă palpabilă, fragmente din imaginaţia mea”, spune acesta.
„Istoria în miniatură” este primul proiect de acest gen din ţară, organizatorii sperând să se consolideze cu fiecare întâlnire anuală. În măsura posibilităţilor, pentru anii viitori, aceștia îşi doresc să extindă proiectul, pentru a avea invitaţi de la cluburi internaţionale de profil.