Screennig-ul pentru cancerul de col uterin debutează în zece judeţe

0
352

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat, ieri, că programul de screening pentru cancerul de col uterin va debuta pe data de 1 septembrie a.c. Pentru început acesta se va derula în zece judeţe, între care nu se regăseşte, deocamdată, şi Doljul. Programul Ministerului Sănătăţii este gratuit şi se va desfăşura anual, pe o perioadă de 5 ani.

De analize gratuite pot beneficia toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Programul debutează în zece judeţe ale ţării: în Arad, Bihor, Caraş-Severin, Bistriţa, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj şi Timiş. De testarea gratuită ar urma să beneficieze, numai anul acesta, peste 200.000 de femei care sunt eligibile. În 5 ani, autorităţile sanitare plănuiesc să includă în program aproximativ 6 milioane de femei.

Programul de testare gratuită a femeilor va fi coordonat de nouă unităţi regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucureşti şi „Prof. dr. I. Chiricuţă” din Cluj-Napoca, Institutul Regional Oncologic Iaşi, Spitalul Clinic de  Urgenţă „Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Prof. dr. Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş.

Ce paşi trebuie să urmeze pacientele

Pentru a intra în program pacientele trebuie să urmeze câţiva paşi. În primul rând, trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program.

Medicul de familie va informa pacienta, îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare, apoi rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.