Reţeta electronică prinde viteză în Dolj

0
289

În doar o lună numărul medicilor care au trecut de la reţeta în format clasic, pe hârtie, la cea electronică s-a dublat în judeţul Dolj. Deşi la un moment dat părea o cauză pierdută, introducerea prescripţiei în format electronic a intrat în ritmul pe care şi-l doreau încă de la început autorităţile sanitare. Oficial, reţeta electronică a intrat în vigoare începând cu data de 2 iulie a.c., iar până la începutul anului viitor, atunci când prescripţia medicală pe hârtie va deveni istorie, sistemul trebuie să fie pus la punct.

Conform datelor oferite de Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, luna trecută au fost prescrise 632 de reţete electronice de un număr de 66 medici din judeţul Dolj. În ceea ce priveşte farmaciile, din cele 264 de unităţi existente pe raza judeţului Dolj care se află în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, un număr de 61 sunt înscrise pe site-ul CAS Dolj – www.casdj.ro – ca fiind dotate corespunzător cu aplicaţie actualizată, conectare online, scaner 2D, imprimantă laser/jet cerneală, şi pot elibera medicamente de pe reţete electronice, iar 36 farmacii au eliberat un număr de 295 reţete electronice.

Luna aceasta, în schimb, până pe 22 august, în judeţul Dolj au fost prescrise 4.407 reţete electronice de un număr de 123 medici şi au fost eliberate 2.449 de reţete electronice de 91 de farmacii.

Reţeta electronică trebuie implementată până la începutul lui 2013

Chiar dacă numărul reţetelor electronice eliberate de medici este în creştere, rămâne valabilă perioada de acomodare până la sfârşitul anului, timp în care prescrierea „clasică”, pe hârtie autocopiantă, va coexista cu cea pur electronică, varianta „Online”. Mai exact, dacă medicul-prescriptor este „Online”, atunci va prescrie electronic, iar dacă, dintr-un motiv sau altul, în acel moment nu are conexiune de Internet, nu are curent electric în cabinet sau face prescrierea la domiciliul pacientului, atunci va folosi formularul „clasic”, autocopiant, în trei exemplare, respectând normele în vigoare. „Dacă în perioada următoare se vor mai constata unele probleme în procesul de integrare a reţetei electronice, Casa de Asigurări de Sănătate Dolj va sesiza Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în legătură cu situaţiile apărute şi avem convingerea că acestea vor fi soluţionate în cel mai scurt timp”, a declarat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.

Pentru a obţine mai multe informaţii, furnizorii de servicii medicale au posibilitatea să acceseze site-ul CAS Dolj, www.casdj.ro, care va fi actualizat zilnic, se pot adresa la numărul de telefon 0784.27.34.25 sau pot transmite la adresa de e-mail reteta_electronica@casdj.ro orice nelămurire, urmând să primească un răspuns din partea reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.

Nelămuriri din partea furnizorilor de servicii medicale

Deocamdată, principalele nelămuriri ale furnizorilor au fost legate de procurarea programului, a seriilor de reţete, de adresa de e-mail la care se pot trimite întrebări, dar şi de modul în care trebuie acţionat în momentul în care nu este curent electric. În ceea ce priveşte procurarea programului, dacă furnizorii de servicii utilizează aplicaţia Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) pusă la dispoziţie de CNAS, atunci aceştia trebuie să actualizeze aplicaţia, dar dacă furnizorii de servicii utilizează o aplicaţie a unui alt furnizor de soft, atunci acesta trebuie să le pună la dispoziţie actualizarea aplicaţiei conform contractului între părţi.

Referitor la procurarea seriilor de reţete, reprezentanţii CAS Dolj spun că sistemul SIUI permite generarea şi alocarea către medicii prescriptori a două categorii de serii de reţete: Online şi Offline. Aceste serii se pot importa din aplicaţia desktop, din meniul administrare serii documente tipizate. Prima categorie de serii de reţete este utilizată dacă medicul prescriptor are semnătură electronică în cazul prescrierii asistate de calculator Online sau Offline a reţetelor. A doua categorie de serii de reţete este utilizată pentru prescrierea reţetelor Offline – în vizitele la domiciliu – de medici. În acest caz, medicul va pre-tipări macheta reţetei din aplicaţia de raportare, completând de mână restul detaliilor.