Mario Oprea: “România ocupă primul loc la analfabetism”

0
354

Încă din decembrie 1999 în luna lui august este marcată Ziua Internaţională a Tinerilor. Deşi ar fi trebuit să fie şi în acest an un motiv pentru a celebra junimea, a devenit, de fapt, un moment deloc plăcut, prin prisma faptului că România are o bilă neagră în ceea ce priveşte alocarea resurselor către educaţie, cercetare, către promovarea şi sprijinirea proiectelor dedicate celor ce în câţiva ani vor prelua funcţii cu importanţă decizională pentru mase.

Mario Oprea

«În România vorbim despre lipsa investiţiilor. Despre investiţii eşuate. Despre rezultate trase de păr şi, în general, despre lipsa iniţiativelor şi a tehnicilor viabile. Incapacitatea factorilor abilităţii în a le gestiona într-un mod productiv nu se reflectă, de exemplu, doar în plan imobiliar, unde pe acest tip de piaţă s-a înregistrat o scădere de 87% a investiţiilor, ci în numeroase alte ramuri ale economiei naţionale. Ziua Internaţională a Tinerilor, declarată de ONU încă din decembrie 1999, ar fi trebuit să fie un motiv de a celebra junimea, dar este de fapt un moment deloc plăcut prin prisma faptului că România are o bilă neagră în ceea ce priveşte alocarea resurselor către educaţie, cercetare, către promovarea şi sprijinirea proiectelor dedicate celor ce în câţiva ani vor prelua funcţii cu importanţă decizională pentru mase. Acestui peisaj sumbru i se adăugă „meniul contaminat” care este servit constant tinerilor prin punerea în relaţie cu non-modele», a opinat senatorul doljean Mario Oprea.

“Şcoala a trimis în societate tineri care au mai puţin de zece cărţi în bibliotecă”

Liberalul învinuieşte sistemul, care nu oferă nici un fel de condiţii tinerilor ce se gândesc la independenţa financiară, ajungând să-şi piardă identitatea, “atentând la domenii de interes ce nu sar mai departe de HI 5, Messenger şi cluburi”, această situaţie fiind generată de mediul familial, mediul socio-economic, dar şi de criza financiară, deopotrivă.

“Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, România ocupă primul loc la analfabetism. Ani la rând, şcoala autohtonă a trimis în societate tineri care abia buchisesc, deşi sunt premianţi, tineri care, potrivit studiului au acasă mai puţin de zece cărţi în bibliotecă. În sânul României creşte un val de tineri care au preocupări bolnave şi pasiuni negative. Companiile din ţară nu sunt preocupate nici pe departe de motivarea tinerilor angajaţi, intervenind astfel stresul, nesiguranţa locului de muncă şi chiar problemele de sănătate. Nu este de mirare că avem de-a face cu generaţia care tinde să-şi piardă identitatea, atentând la domenii de interes ce nu sar mai departe de HI 5, Messenger şi cluburi.

Această situaţie de fapt, care este cauzată în egală măsură de familie, de mediul socio-economic, de criză financiară sau de indispoziţia cadrelor didactice, nu va conduce decât la limitarea urmaşilor noştri, care deja dau dovadă de un angajament scăzut, de instabilitate, de vulnerabilitate emoţională. Totul este amplificat de faptul că, într-un stat în care accentul nu se pune pe educaţie, pe calitatea acesteia, pe îmbunătăţirea metodelor de studiu şi pe accesul tuturor copiilor la sistemul de învăţământ, tinerii pot ajunge să se considere lipsiţi de valoare, dat fiind faptul că niciodată nu vor putea excela în medii cu care nu au posibilitatea de a relaţiona.

Potrivit unui studiu ORDES, 42% dintre respondenţi au afirmat că au încredere scăzută în ei, iar 58% dintre tineri spun că au stimă de sine, doar pentru că au fost acceptaţi de gaşca ori pentru că arată bine», a mai explicat senatorul.