Forumul Studenților Români de Pretutindeni – vocea generației tinere

0
493

Patru mari organizații de tineri – Uniunea Studenților din România, Liga Studenților Români din Străinătate, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România și Asociația Tineretului ONU din România – vor organiza, în perioada 20-24 august, Forumul Studenților Români de Pretutindeni, proiect care urmărește schimbarea reală a politicilor publice din țara noastră.

Evenimentul se va desfășura la Universitatea din București. Proiectul urmărește implicarea activă a tinerilor în dezbateri constructive, deschise, cu o finalitate bine conturată: realizarea a șase acte normative ce vor fi înaintate instituțiilor și ministerelor aferente, cu putere decizională. Astfel, o sută de tineri vor avea ocazia de a dezbate cele mai importante probleme cu care se confruntă societatea noastră și vor propune soluții optime pentru rezolvarea lor. Prin participarea la Forum, ei vor avea la dispoziție o platforma puternică prin care să-și facă vocea auzită și să își prezinte nevoile, dorințele și ideile.

Forumul este structurat în șase comitete, compuse din 15-20 de studenți, cuprinzând următoarele domenii de interes: Educație și Tineret (combaterea abandonului școlar, lipsa și stigmatizarea educației profesionale, programele învechite, supraaglomerarea școlară, infrastructură educațională, digitalizarea educației); Energie și Mediu (soluții prin care România poate să facă tranziția spre o economie circulară, să devină neutră din punct de vedere climatic și să găsească investițiile prin care economia românească să devină una verde); Muncă și Economie (lipsa forței de muncă, sub sau supracalificarea, inegalitatea, lipsa de capital sau lipsa investițiilor); Dezvoltare și Investiții (crearea unui spațiu favorabil digitalizării administrației publice și mediului de afaceri, cadrul legislativ care să reglementeze conceptele tehnologice de ultimă oră – blockchain, semnătura digitală, cartea de identitate digitală); Afaceri Externe (aderarea României la spațiul Schengen, poziționarea față de curentele emergente de dreapta extremistă în Europa, strategia pentru promovarea României prin populația din diaspora și întoarcerea studenților plecați la studii în afară); Sănătate (integrarea absolvenților de studii medicale în sistemul românesc, educația sanitară a populației, meritocrația în administrarea unităților medicale sau de cercetare).

Orice persoană interesată de activitatea Forumul Studenților Români de Pretutindeni poate lua parte la activitățile desfășurate între 20-24 august sub statutul de participant. Pe lângă dezbateri, participanții vor avea acces la consultări cu specialiști din domeniul subiectului ales, workshop-uri pe diferite subiecte, dar și evenimente sociale și de networking. Înscrierile au loc online, pe platforma https://fsrp.ro/inscriere-participanti/, până pe 5 august.