Reguli stricte pentru îngrijirea cailor de la Hipodrom

0
1272
Cei 17 căluţi care sunt cazaţi în Hipodromul din Parcul „Nicolae Romanescu” vor fi îngrijiţi de angajaţii RAADPFL Craiova conform unor sarcini precise. Hrănirea animalelor, tratamentul şi îngrijirea boxelor sunt detaliate într-un caiet de sarcini pe care autorităţile îl propun pentru a fi votat de consilierii municipali.
Hipodromul din Parcul „Nicolae Romanescu” se află acum în administrarea RAADPFL Craiova, fiind preluat, în 2018, de la Ministerul Tineretului şi Sportului, în speţă de la Clubul Sportiv Municipal care aparţine  acestui minister. Acolo sunt cazaţi 17 cai, dintre care cinci sunt ai Primăriei Craiova – caii Esenţa, Feldioara, Graţiela, Jovial şi Maraton. Restul de 12 cai sunt deţinuţi de proprietari. Cinci dintre aceştia au optat pentru o pensiune completă a cailor, adică să li se asigure şi hrană, plătind câte 650 de lei pe lună. Trei proprietari – care deţin între unu şi trei cai – au ales ca animalele să beneficieze de pensiune parţială, hrana cailor fiind asigurată de către proprietari.
Pensiunea completă costă 650 de lei, lunar
Pe ordinea de zi a şedinţei CLM Craiova de joi, autorităţile locale vin cu un proiect de hotărâre în care se precizează, explicit, care sunt serviciile de care beneficiază caii cazaţi acolo şi la cât se ridică toate costurile lor de întreţinere. Prin urmare, în cele 11 boxe, dintre care cinci cu uşi metalice, pot fi cazaţi caii în pensiune completă sau în pensiune parţială. Pensiunea completă presupune cazarea şi îngrijirea zilnică a calului, hrănirea lui cu ovăz – boabe, orz – boabe, lucernă, fân, grăunţe, apă, sare, fructe/legume – opţional. Boxa interioară şi padocul exterior sunt curăţate. În perioada de vară sau când temperaturile permit, calul trebuie să fie şi spălat. De asemenea, este scos la plimbare maxim 15 minute pe zi, atunci când condiţiile meteo permit şi doar în prezenţa proprietarului. Beneficiază şi de toate tratamentele veterinare şi dezinsecţia boxei. 
Pensiunea parţială exclude hrana animalelor
Cei care optează să-şi ţină caii în pensiune parţială sunt, de regulă, proprietarii care deţin mai mulţi cai. Pensiunea parţială nu include consultaţiile veterinare, tratamentele şi deparazitările. În anumite cazuri, când proprietarul calului interzice, angajaţii Hipodromului nu asigură nici ţesălarea sau perierea. În al treilea rând, cailor nu le este asigurată hrana zilnică, în acest caz proprietarul fiind obligat să hrănească animalele. Hrana este depozitată în spaţiile destinate, dar se precizează că se va face în limita locurilor existente, astfel ca proprietarii vor aduce cantităţi doar cât permit spaţiile, operatorul nefiind obligat să construiască alte spaţii.
Cum trebuie să fie îngrijit un căluţ
Autorităţile detaliază şi modul cum trebuie să fie îngrijit un cal. Aşternutul din boxă trebuie să fie menţinut curat, dejecţiile şi bălegile fiind ridicate ori de câte ori este nevoie. Caii se adapă din găleţi proprii, chiar şi dacă boxele au sistem automat de adăpare. Ţesălarea şi perierea cailor este şi ea obligatorie, dar trebuie să se facă cu instrumente care nu le provoacă răni. Proprietarii îşi pot aduce setul propriu de perii pentru acest lucru. Vara, când temperaturile permit, se recomandă ca animalul să fie spălat după fiecare antrenament, folosindu-se şampon special, burete şi apă, care trebuie să fie la o temperatură potrivită, de 27 grade Celsius. Iarna, caii sunt frecaţi cu paie pentru a se reduce transpiraţia şi înfăşuraţi cu pături, după fiecare antrenament. 
Porţii fixe de furaje, sare şi apă
În ceea ce priveşte hrana, raţia zilnică a unui căluţ se compune din furaje şi seminţe, ba chiar şi fructe. Cantitatea se calculează în funcţie de efortul pe care în face calul. Dacă ester vorba de un cal de competiţie, acesta trebuie hrănit zilnic cu 7 kilograme de lucernă uscată, 4,5 kilograme de fân natural, 5 kilograme de ovăz sau orz, o jumătate de kilogram de boabe de porumb, şprot de floarea-soarelui – o jumătate de kilogram, sare – 0,3 kilograme şi 30-40 de litri de apă. Proprietarii cailor pot opta să scoată sau să diminueze din raţia zilnică anumite produse, dar nu se poate renunţa la furaje şi boabe. Cantităţile zilnice se împart în porţii ce se vor administra conform programului de hrănire, ţinându-se cont de organismul cabalinelor.
Antrenamentele şi plimbările, supravegheate de un antrenor
La Hipodrom se pot face antrenamente pentru competiţii, dar şi plimbări de agrement. Autorităţile au stabilit că astfel de curse cu caii se vor face numai în prezenţa unui antrenor, cu care baza hipică va încheia un contract de servicii. În timpul antrenamentului, antrenorul este direct răspunzător atât pentru comportamentul calului, cât şi pentru eventualele accidente apărute la caii care aparţin municipiului Craiova şi la cei ai unor persoane private. În ceea ce-i priveşte pe copii, caietul de sarcini prevede că este obligatoriu că părinţii sau aparţinătorii cursanţilor să prezinte „o declaraţie prin care înţeleg riscul la care îşi expun copii şi nu vor avea nici o pretenţie de la operator la apariţia unor eventuale accidente”. Cursanţii care sunt legitimaţi la Clubul Sportiv Municipal, care nu deţin un cal, vor primi şi ei unul dintre cei care se află în administrarea RAADPFL Craiova.