„Producem, acum, pentru 50 de milioane de oameni”

0
364

legume 3Nici nu a intrat bine în vigoare Legea supermarketurilor, că acestea din urmă sunt arătate cu degetul de Federaţia Naţională Pro Agro. Mai exact, sunt învinuite că ar factura în avans produsele livrate de firmele autohtone. L.A.P.A.R., prin preşedintele său, Laurenţiu Baciu, ne-a precizat în exclusivitate că, la ora actuală, România produce hrană pentru 50 de milioane de oameni şi că motivul invocat de retaileri, că producătorii români nu pot onora comenzilor lor, este o minciună sfruntată. România este pentru retaileri, în accepţiunea sa, una dintre cele mai profitabile pieţe, acţionând aici mai ceva ca într-o junglă.

Federaţia Naţională Pro Agro, reprezentativă pe sectorul agricultură şi industria alimentară, a susţinut modificările aduse la Legea nr. 321/2009 prin Legea nr. 150/2016. Din sesizările producătorilor şi procesatorilor, operatorii economici a căror cifră de afaceri este mai mare de 2 mil. euro au întreprins, în cursul acestor zile, o acţiune concertată prin care toate taxele prevăzute în contractele comerciale încheiate în baza Legii nr. 321/2009 sunt facturate anticipat pe întreaga perioadă a anului, transmiţându-le producătorilor că, în cazul în care nu sunt acceptate aceste taxe, vor fi reziliate unilateral contractele de furnizare, cu toate că Legea nr. 150/2016 a intrat în vigoare începând cu data de 19.07.2016.

Vor sesiza autorităţile

 „Precizăm că aceste practici neloiale sunt anticoncurenţiale şi au rolul de a crea prejudicii financiare producătorilor şi consumatorilor fără să existe vreun temei juridic expres în baza căruia aceste taxe să poată fi facturate. Interesul legitim al producătorilor români este grav afectat, Federaţia Naţională Pro Agro va sesiza autorităţile competente pentru a se declanşa o verificare a acestor practici ilegale însuşite în continuare de unii operatori economici a căror cifră de afaceri este mai mare de 2 mil. euro. România, ca stat membru al Uniunii Europene, a legiferat prin Legea nr. 150/2016 o reglementare corectă a relaţiilor contractuale care are drept scop eliminarea transferului unor costuri şi riscuri excesive către producătorii din sectorul agroalimentar. Reamintim că Federaţia Naţională Pro Agro şi-a manifestat deschiderea de a construi parteneriate între producători, procesatori şi comercianţi, transmiţând în acest sens adresa nr. 144/29.06.2016 pe care o găsiţi anexată la prezenta, la care nu s-a primit nici un răspuns, până în prezent”, se arată în comunicatul Federaţia Naţională Pro Agro.laurentiu baciu

În apărarea producătorilor autohtoni

Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor şi, de altfel, cel care s-a luptat foarte mult ca Legea supermarketurilor să vadă lumina zilei, apreciază că: „Marile lanţuri alimentare impun facturarea anticipată a taxelor de raft, încălcând astfel Legea supermarketurilor, de curând promulgată. Astfel, îşi bat joc de producătorii români! Situaţia este de netolerat şi vom sesiza ANAF şi Consiliul Concurenţei”.

Se doreşte o colaborare reciproc avantajoasă

Având în vedere recenta adoptare de către Camera Deputaţilor a modificării Legii nr. 321/2009, Federaţia Naţională Pro Agro propune marilor retaileri un parteneriat în vederea aplicării legii. Identificând corect cantităţile şi calităţile de produse necesare activităţilor comerciale specifice marilor reţele, producătorii/procesatorii români vor putea să pună la dispoziţia supermarketurilor, o parte sau chiar integral din marfa solicitată. Având în vedere că produsele aflate sub incidenţa Legii nr. 321/2009 fac parte din categorii foarte diferite, se propun întâlniri pe asociaţii (filiere de produs) şi comercianţi, la nivel de compartimente de achiziţii (buyeri). Pentru transparenţă şi caracter neutru, se cere ca întâlnirile să fie patronate de către M.A.D.R., reprezentanţii ministerului având competenţe în zona de politici şi piaţă. Transparenţa şi legalitatea vor fi asigurate de către reprezentanţii Consiliului Concurenţei, prezenţi la întâlniri.

Întâlnirile tehnice pe produse vor avea ca obiectiv identificarea cererii şi ofertei cantitative de produse agroalimentare româneşti, a parametrilor de calitate solicitaţi/oferiţi şi distribuţia zonală a cererii şi ofertei, fără a se discuta despre preţuri şi alte aspecte incriminate de legislaţia concurenţei. „În acest fel, considerăm că vom putea pune capăt disputelor „politice” şi vom arăta că obiectivul acestei legi îl reprezintă formarea un parteneriat, pe filiere de produse alimentare, între producător, procesator şi comerciant în beneficiul consumatorului!”, se arată în luarea de poziţie a  Federaţiei Naţionale Pro Agro.legume 1

Cât de importantă este agricultura României

Ca să poate folosi sistemul intranet “Agri-Info”, care permite accesul la documentele de lucru ale întâlnirilor interne ale Copa – Cogeca, fiecare ţară membră trebuie să plătească o taxă anuală. Este răspunsul dat cererii de aderare a Federaţiei Naţionale Pro Agro de COPA (Committee of Professional Agricultural Organisations), creată în 1985 şi de COGECA (General Confederation of Agricultural Cooperatives), înfiinţată un an mai târziu.

  „Aşa cum ştiţi, România este inclusă în categoria I datorită suprafeţei totale agricole şi a ponderii populaţiei ocupate în agricultura în populaţia activă. Taxa pentru membru plin în categoria I se ridică la 455.700 euro pentru 2014, incluzând costurile de interpretare. Cifra corespunde unei reduceri de 5% faţă de acelaşi nivel al taxei de membru din 2013”, se precizează într-o înştiinţare trimisă de Copa – Cogea în atenţia Federaţiei Naţionale Pro Agro. Aşadar, din exterior ni se confirmă cât de vitală este agricultura.legume 2

Noi producem acum pentru 50 de milioane de oameni!

«Un lucru este clar. Oamenii ăştia sunt disperaţi, mă refer la supermarketuri. Ei au câştigat „n” miliarde de euro, ca să nu zic mai corect că au evazionat „n” milioane de euro. Este O.K. că ministrul Agriculturii nu e de acord cu ei. Retailerii trebuie să se intereseze dacă au marfă sau nu. Ceauşescu şi-a plătit datoriile la extern din produsele agricole româneşti. Noi, la ora actuală, producem pentru 50 de milioane de oameni. Ei sunt negustori, vor să vină şi să-şi vândă rahaturile lor. De aia sunt deranjaţi. Nici nu vă daţi seam ce oportunităţi li se crează străinilor în România. Ei au venit aici ca în junglă. Nu în ţara tuturor prejudecăţilor. Dar şi în junglă sunt reguli. Nu pot ei vinde cât producem noi. Numai eu personal produceam înainte de a veni ei câte 7-8.000 tone de cartofi. Ştiţi cât am acum? Un hectar. Îl cultiv pentru mine», ne-a declarat în exclusivitate Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.