În limita fondului de salarii existent – Guvernul Ponta vrea să deblocheze angajările în sistemul bugetar

0
296

Pas cu pas, Guvernul Ponta se ţine de promisiunile făcute. A reîntregit în primă fază salariile bugetarilor cu 8% şi a anunţat că a informat deja FMI despre intenţia de a introduce achitarea TVA la momentul încasării facturii, pentru firmele cu cifra de afaceri de maximum 500.000 euro, cu condiţia ca plăţile să se facă prin bancă. „Este o măsură pe care mediul de afaceri a cerut-o de foarte mult timp, o măsură care va influenţa direct activitatea a 92% din firmele active, reprezintă un oxigen pentru economie, prin facilitarea fluxurilor de lichidităţi pentru IMM-uri”, a declarat Victor Ponta în momentul anunţului. Următoarea măsură pe care Victor Ponta doreşte să o ia este aceea de a debloca angajările în sistemul bugetar.  

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, că va propune delegaţiei FMI posibilitatea angajării de personal în sistemul bugetar, în limita fondului de salarii existent: „Propunerea noastră este să flexibilizăm regula de 1 la 7, în sensul în care în actualul fond de salarii, nu dând bani în plus, dar în actualul fond, să puteţi face angajări. (…). Deci nu vă pot spune, că v-aş minţi, că vă dau bani în plus pentru salarii, că nu avem de unde. Dar important este ca în fondul actual de salarii să nu aveţi postul blocat. (…) Fie că e vorba de primărie sau spitale. La spitale e o catastrofă, au bani la Ambulanţă la spital şi nu pot angaja pe nimeni.

„FMI nu a impus niciodată măsuri”

Premierul a explicat, într-o conferinţă de presă, că este vorba de o problemă foarte gravă, care pune în pericol chiar derularea unor proiecte sau desfăşurarea activităţii normale din spitale. „Evident că vom discuta cu cei de la FMI, fără să afectăm în nici un fel actualul fond de salarii, fără să-l creştem, pentru că nu se poate în acest moment, vom discuta această problemă foarte gravă. A faptului că să pui regula 1 la 7 în toate situaţiile poţi să te trezeşti că pierzi bani, pierzi proiecte importante, aplicând prea rigid o asemenea regulă”, a afirmat Victor Ponta. Victor Ponta a mai spus că oficialii de la FMI sau de la Uniunea Europeană nu s-au opus niciodată unor măsuri bune şi logice: «Important este să le prezinţi, să le arăţi care este influenţa şi ceea ce ei au cerut totdeauna a fost să respectăm cifra de deficit bugetar, gradul de îndatorare şi cifrele mari care arată stabilitatea şi credibilitatea României. (…) Nu, FMI nu a impus niciodată măsuri şi eu ca premier vă voi spune întotdeauna ce poate face Guvernul României, nu vă voi spune „uite, era foarte bine, dar nu mă lasă FMI”. Asta făcea Guvernul Boc şi l-am criticat pentru asta».