APIA eliberează adeverinţe pentru accesarea de credite

0
254

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) eliberează în această perioadă adeverinţe pentru beneficiarii Schemei de plată unică pe suprafaţă – Campania 2012, care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente de la Băncile care au încheiat Convenţii cu Agenţia.

Până la această dată, APIA a încheiat Convenţii cu BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Comercială Romană S.A, Banca Transilvania, Banca UniCredit Ţiriac Bank S.A., Banca Carpatica, Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop, OTP Bank Romania S.A., Banca Comercială Intesa Sanpaolo Romania S.A., Bancpost S.A., iar responsabilii din cadrul Agenţiei spun că în perioada următoare, APIA va încheia convenţii şi cu alte bănci comerciale.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii garantează creditele acordate de bănci fermierilor, în cadrul acestui tip de convenţie.

Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, centrul judeţean/local APIA unde acesta a depus cererea în Campania SAPS 2012 va elibera o adeverinţă prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru Schema unică de plată pe suprafaţă (SAPS) pentru anul 2012 şi că au fost efectuate controalele şi verificările administrative asupra cererii de plată a beneficiarului, conform reglementărilor în vigoare.

Nu pot beneficia de această adeverinţă fermierii selectaţi la controlul pe teren – clasic sau prin teledetecţie. De asemenea, în adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată în cadrul schemei SAPS şi faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

 

Valoarea creditului poate fi de până la 90% din suma cuvenită din SAPS, astfel:

  • Pentru creditele acordate de banca creditoare până la data de 29 septembrie 2012 inclusiv – la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană în ziua anterioară datei solicitării creditului;
  • Pentru creditele acordate de banca creditoare începând cu data de 30 septembrie 2012 inclusiv – la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană din data de 30 septembrie 2012.

Cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană poate fi descărcat de la adresa http://www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/index.en.html

APIA a încheiat astfel de convenţii şi pentru campanile SAPS 2007 – 2011.