Centenarul Unirii, cântat la Craiova de prestigiosul Cor de Copii şi Tineret Symbol

0
509

Aflat într-un turneu naţional desfăşurat sub genericul „Cântând Centenarul Unirii”, Corul de Copii şi Tineret Symbol ajunge și la Craiova: sâmbătă, 23 iunie 2018, de ora 18.00, va susține un concert pe scena Filarmonicii „Oltenia”, cu intrare liberă pentru public. Duminică,  24 iunie, vocile angelice ale celor 38 de membri ai corului vor răsuna și în Catedrala Mitropolitană din Craiova, unde vor da răspunsurile la Sf. Liturghie. În cei aproape 28 de ani de existență, Corul Symbol, dirijat de diacon-profesor Jean Lupu și de conf. univ. dr. Luminița Guțanu Stoian, a acumulat un palmares impresionant: concerte în întreaga lume, o bogată discografie, dar și peste 15 premii internaționale de mare valoare. La finalul anului 2017, corul a fost selectat dintre zece finaliști, urmând să reprezinte România la secțiunea pentru coruri a Eurovision (Eurovision Choir of the Year).

Seria de concerte ale Corului Symbol în Oltenia a început joi seară, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina, a continuat vineri la Caracal și se încheie sâmbătă seara la Craiova. Programul concertului include o selecție de prelucrări folclorice, vechi cântece patriotice, lucrări religioase, dar și piese din repertoriul universal. Toate au însă un element central: aniversarea Centenarului Marii Uniri, eveniment marcant pentru România, ce nu putea fi trecut cu vederea de Corul Symbol.

În program se regăsesc compoziții de Anton Pann, Ion Popescu Pasarea, Gavriil Musicescu, Ion Vidu, Alexandru Cristea, George Enescu, Ioan Christu Danielescu, Nicolae Lungu, Gheorghe Şoima, Nelu Ionescu, Alexandru Pașcanu, Constantin Arvinte, Irina Odăgescu, Mihai Moldovan, Constantin Drăguşin, Marin Velea, Valentin Gruescu, dar și de Andres Papin și Joseph Strauss. Vocile angelice ale celor 38 de membri ai corului vor fi acompaniate de Magdalena Bulibașa la pian, Andreea Silivestru la chitară și voce, Emanuel Drăgoi la percuție, Alina Solomon (voce). 

«Turneul Național „Cântând Centenarul Unirii” a debutat în primăvară, pe scena Ateneului Român din București. Concerte au avut loc, apoi, în Muntenia, ajungând la sufletul publicului din Târgoviște, Pitești și Râmnicu Vâlcea, urmând ca la începutul toamnei concertul să fie prezentat publicului din Brașov, Sibiu și Alba Iulia. La finalul anului, chiar de Ziua Națională a României, vocile curate și sincere ale copiilor și tinerilor Corului Symbol vor răsuna în inima Europei, în Bruxelles», a precizat directorul corului, Jean Lupu.

Corul Symbol a fost înființat în septembrie 1990, de profesorul Jean Lupu, aducând o notă de unicitate în peisajul muzicii corale românești. Repertoriul său cuprinde lucrări de folclor, muzică bizantină, creații corale ale compozitorilor români și străini, dar și muzică clasică românească și universală şi colinde. A cântat pe scenele Ateneului Român, Sălii Palatului, Radiodifuziunii Române, Operei Naționale, Universității Naționale de Muzică, Palatului Parlamentului, Palatului Cotroceni, Tinerimii Române, Uniunii Compozitorilor, în diferite universități, precum și în numeroase biserici și catedrale din capitală și din țară.

Peste hotare, a participat la festivaluri și concursuri, fiind laureat la Karditsa și Preveza – Grecia, Cantonigros – Spania, Chișinău – Republica Moldova, Noyon – Franța, Bydgoszcz – Polonia, Viena – Austria, Varna – Bulgaria, Ohrid – Macedonia, Venetia – Italia, și a susținut turnee de concerte în Grecia, Franța, Belgia, Republica Moldova, Elveția, Austria, Ungaria, Rusia, Spania, Germania, Norvegia, Lituania, Italia și Bulgaria. Symbol a imprimat la Radiodifuziunea Română peste 100 de lucrări corale și a realizat 18 discuri, dintre care 4 CD-uri însoțite de casete audio și alte 16 CD-uri. Există, de asemenea, o casetă video intitulată „Vocile Îngerilor”.