Un proiect care pune în valoare Universitatea din Craiova: „O şansă pentru dezvoltare”

0
502

universitate (2)Universitatea din Craiova, în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Economice D.A. Tesenov şi Regional Development Foundation, au organizat ieri, conferinţa de lansare a proiectului transfrontalier A chance for development” – „O şansă pentru dezvoltare”. Proiectul vizează creşterea capacităţii de angajare prin dezvoltarea abilităţilor profesionale şi asigurarea unei mai bune comunicări între angajatori şi persoanele care caută un loc de muncă în judeţele Dolj, Vidin şi VelikoTarnovo.  Prioritatea sa este includerea pe piaţa muncii a studenţilor şi a absolvenţilor de învăţământ superior din regiunea de implementare a proiectului

universitateÎn cadrul acestui proiect se vor desfăşura o serie de activităţi cum ar fi : formarea profesională a grupului ţintă în domeniile: optică şi optometrie, radioterapie, poluare şi protecţia mediului, acustică şi audiometrie, limba engleză, limba română, informatică, competenţe antreprenoriale, formator, PR şi asistent de comunicare, manager de proiect, sisteme informatice geografice; crearea unui centru româno-bulgar pentru carieră şi recrutare; organizarea de întâlniri tematice între angajatori şi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi nu în ultimul rând, vizite de lucru ale studenţilor şi profesorilor la potenţiali angajatori din Bulgaria şi România. Cuvântul de deschidere l-a avut prof.univ.dr Nicolae Panea, dând citire discursului rectorului Universităţii din Craiova, prof.univ.dr Cezar Spânu, care din motive obiective nu a putut fi prezent la acest eveniment. După acest moment, prorectorul Universităţii a explicat importanţa înfiinţării unui centru româno-bulgar pentru carieră şi recrutare. „Domnul rector a dorit să participe la această conferinţă şi s-a pregătit în acest fel cu un discurs, care apreciează pe de o parte, calitatea profesorilor noştri şi în special al celor implicaţi în acest proiect şi în acelaşi timp subliniază o continuitate a interesului Universităţii din Craiova pentru aceste proiecte transfrontaliere, proiecte care îşi imaginează această zonă într-o cu totul altă pespectivă, o perspectivă a dezvoltării, care ţine seama de toate provocările realităţilor celor două zone – Oltenia, respectiv, zona din nord-vestul Bulgariei…”, a subliniat prof.univ.dr Nicolae Panea, prorectorul Universităţii din Craiova.

12 cursuri de formare, un site web al proiectului şi un târg de job-uri

universitate (1)Prezentarea generală a proiectului a fost realizată de către lect.univ.dr Mihaela Tinca Udriştoiu, care a enumerat rezultatele aşteptate de la acest proiect. Un număr de 14 iniţiative, din care 12 cursuri de formare, un site web al proiectului şi un târg de job-uri. Echipa de implementare mizează pe 400 de participanţi asistaţi în căutarea unui loc de muncă şi 300 de participanţi la cursurile de formare profesională. Vor fi 6 vizite de studii.  Despre importanţa cursurilor de formare profesională ne-a vorbit lect.univ.dr Silviu Săraru, iar conf.univ.dr Liviu Ciora a prezentat grupul ţintă şi a expus o serie de informaţii despre acesta. „Grupul ţintă va avea o serie de beneficii. Îmbunătăţirea competenţelor profesionale prin participarea la cursuri de formare profesională post-universitare în domeniile : optică şi optometrie, radioterapie, poluare şi protecţia mediului, acustică şi audiometrie, limba engleză, limba română, informatică, competenţe antreprenoriale, formator PR şi asistent de comunicare, manager de proiect, sisteme informatice geografice…”, a precizat conf.univ.dr Liviu Ciora. Un alt beneficiu ar fi legat de cunoaşterea posibilităţilor de angajare în regiunile de implementare ale proiectului prin participarea la vizitele de studii şi la târgul de job-uri. Şi nu în ultimul rând, creşterea veniturilor prin ocuparea unor locuri de muncă mai bine plătite, după frecventarea cursurilor din cadrul proiectului.