PNDR 2014-2020 / 75 de proiecte de finanţare, elaborate cu ajutorul Direcţiei pentru Agricultură Dolj

0
420

directia agricolaTermenele foarte scurte, unele chiar de cinci zile, nu au fost un impediment pentru agriculturii doljeni să lupte pentru obţinerea finanţărilor nerambursabile. Prin intermediul specialiştilor de la Direcţia pentru Agricultură Dolj, până ieri, 75 de proiecte axate pe patru submăsuri din cadrul PNDR 2014-2020 au intrat în competiţie, fiind validate. Cu precădere, cei care sunt interesaţi de obţinerea fondurilor europene sunt cei din bazinul legumicol, respectiv din localităţile: Desa, Poiana Mare, Amărăştii de Jos, Teasc şi Dăbuleni. În zona de Nord a Doljului, asociaţii agricole, dar şi fermieri individuali din comunele Murgaşi, Melineşti, Greceşti, Braloştiţa s-au înscris în această competiţie strânsă.

          Una dintre soluţiile pentru a face primul pas în sectorul productiv agricol sau pentru a dezvolta o afacere deja existentă este accesarea fondurilor nerambursabile. La nivelul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Dolj, până la această dată, angajaţii acestei instituţii au asigurat consultanţă şi asistenţă tehnică de specialitate pentru întocmirea documentaţiei în vederea accesării de fonduri europene şi naţionale pentru un număr de 75 de proiecte. Menţionăm că, potenţialii beneficiari se adresează accesărilor măsurilor de sprijin din PNDR 2014-2020.

Sudul judeţului dezvoltă bazinul legumicol

Jorge Marin Ruiz erntet Tomaten, deren Saatgut Nunhems-Forscher mit einer natürlichen Resistenz gegen Tomaten-Viren ausgestattet haben. Bildquelle: Bayer CropScience AG Bild Verwertung: Nutzung mit Quellenvermerk für redaktionelle Beiträge über den Bayerkonzern gestattet. Die kommerzielle Weitergabe an Dritte ist unzulässig. ----------------------------------------------- Jorge Marin Ruiz harvests tomatoes grown from seeds which Nunhems researchers modified to give them a natural resistance to tomato viruses. Photo credit: Bayer CropScience AG Photo use: Photo may be used to accompany reports on Bayer provided the source is mentioned. Resale to third parties is prohibited.

„În pofida termenelor scurte la unele măsuri, fermierii nu au ezitat să înceapă depunerea documentaţiei necesare accesării de fonduri europene. Până la 1 iulie a.c. trebuie îndeplinite 75 de puncte distincte pentru ca o solicitare să meargă în competiţie. La nivelul Doljului sunt patru submăsuri din PNDR 2014-2020, care sunt cele mai accesate. Astfel, avem până acum 2 dosare pe submăsura 4.1. – Investiţii în exploataţii agricole; 2 pe submăsura 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale; 37 dosare pe submăsura 6.1 – Instalare tineri fermierii şi 34 dosare pe submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, ne-a precizat Cristinel Călugăru, din cadrul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Dolj.

          Localităţile cu preponderenţă în activitatea legumicolă au fost cele care au accesat submăsurile 6.1 şi 6.3. Şi aici vorbim de Desa, Poiana Mare, Amărăştii de Jos, Teasc şi Dăbuleni. La polul opus întâlnim localităţile Melineşti, Murgaşi, Greceşti, Braloştiţa ai căror fermieri doresc să investească în cultura mare.

Cursurile de calificare, obligatorii

mazarePotrivit conducerii D.A. Dolj, sumele care vor intra în agricultura doljeană graţie acestor proiecte cu finanţare europeană vor aduce un plus de eficienţă zonelor amintite anterior. Oricum, orice ban investit aici nu poate decât să sporească ulterior nivelul de trai al mai multor persoane.

          Odată accesate aceste submăsuri, cum de altfel s-a întâmplat şi în trecut, solicitanţii sunt obligaţi să urmeze şi cursuri de calificare a producătorilor agricoli în meserii din domeniul agricol. Vorbim de meserii precum: agricultor, apicultor, pescar în ape interioare şi de coastă, legumicultor şi lucrător în creşterea animalelor Absolvenţii primesc certificate de calificare recunoscute de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, dar şi de Ministerul Educaţiei Naţionale şi le dau dreptul să se angajeze în agricultură, să înfiinţeze şi să conducă exploataţii agricole, să beneficieze de subvenţiile acordate de Guvern şi de finanţări prin programe europene de dezvoltare rurală. Mai mult decât atât, cei care doresc să lucreze în state din Uniunea Europeană pot beneficia de recunoaşterea comunitară a acestor diplome, ce oricum sunt solicitate de aproape toţi angajatorii din agricultură.

Campania la orz, aproape de final

grauDin ultimele date centralizate, ieri, la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Dolj, stadiul recoltărilor de vară este încurajator. „Peste două treimi din cultura de orz a fost deja ridicată de pe câmp. Producţia medie obţinută este de 5.608 ha. La orzoaica de toamnă, din cele 2.464 de ha au fost recoltate 313 ha, cu o producţie medie de 4.022 kg/ha. La rapiţa pentru ulei, dintre cele 29.507 ha, doar 40 ha au fost recoltate. Şi aici producţia medie este de 3.000 kg/ha. Recent a început şi recoltatul mazărei boabe, producţia de pe 795 ha fiind, până ieri, ridicată, de pe un total de 8.691 ha. La capitolul terenuri eliberate s-a ajuns la 7.850 ha, dintr-un total de 228.966 ha. Arătura de vară a fost realizată pe o suprafaţă de 250 ha din acelaşi total de 228.996”, ne-a precizat ing. Liliana Săvulea, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Dolj.

Seceta poate afecta porumbul

          Veşti bune dar şi mai puţin bune avem şi de la prognoza agrometeorologică pentru intervalul 23-29 iunie a.c. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în perioada optimă se vor afla la maturitatea în lapte şi ceară (10-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în vestul, sudul şi sud-estul ţării se va semnala maturitatea deplină (10-30%), totodată continuându-se recoltarea la orzul de toamnă. Culturile întârziate fenologic vor parcurge fazele de înflorire (30-100%) şi maturitate în lapte (10-100%). Rapiţa îşi va continua formarea boabelor în silicve şi maturitatea deplină (10-100%), iar izolat, în zonele de câmpie se va declanşa recoltarea. Cultura de floarea-soarelui va parcurge creşterea aparatului foliar şi formarea capitulului (10-100%) în cea mai mare parte a zonelor agricole, iar local în jumătatea de sud a ţării se va semnala începutul înfloririi (10-30%).

          Un semnal de alarmă este tras în cazul culturii de porumb. Aici, mai cu seamă în regiunile unde temperatura maximă din aer se va situa peste limita biologică critică de rezistenţă (32°C) a plantelor, va fi posibilă semnalarea fenomenului de răsucire şi ofilire temporară a frunzelor în orele de amiază, îndeosebi pe terenurile agricole unde se menţin deficite de umiditate în sol. Totodată, deficite de umiditate în sol – secetă pedologică moderată şi local puternică – se vor înregistra în cea mai mare parte a Olteniei.