O nouă performanţă a Colegiului Naţional Carol I: Premianţi la Concursul Internaţional pe teme spaţiale, Odysseus II 2017

0
712

O nouă performanţă în domeniul Astronomiei.  Judeţul Dolj a participat cu o echipă inimoasă şi s-a întors acasă un premiu special. Echipa „AstrobotiK” de la Colegiul Naţional „Carol I”, formată din elevele Nistorică Timea şi Ștefănescu-Vâlvoi Daria-Iulia de la clasa a IX-a E, coordonator prof. Octavian Georgescu, calificată la Internaţionala regională ”Odysseus II Liberec Regional” a concursului internaţional pentru tineret „Odysseus II”,  a obţinut un premiu special ”Best practice” pentru proiectul său ”Rediscover”.

concurs2Etapa internaţională regională din Cehia, la Liberec şi Praga a fost una din cele 9 organizate la nivel european şi a reunit, între 14 şi 20 iunie 2017,  14 echipe din Cehia , Slovacia si Romania  la categoria „Pioneers” plus 8 echipe de studenţi la categoria ”Explorers”. Echipele au fost jurizate de experţi în domeniul ştiinţelor spaţiale din Cehia, Slovacia şi România iar concurenţa a fost acerbă. Premiile I de la categoria ”Pionieri” si I şi II de la categoria ”Exploratori”  s-au calificat la etapa finală ce se va desfăşura la Toulose, Franţa între 3 si 7 iulie 2017. Ne bucurăm să observăm că doi dintre finalişti sunt din Romania, AstroVianu din Bucuresti şi studentul Daniel Movilă din Iaşi.

„Un lucru important a fost participarea la activităţile practice”

        Profesorul Octavian Georgescu, coordonatul elevelor de la Carol I, a vorbit despre performanţă şi a subliniat faptul că echipa a performat într-un domeniu în care se observă o creştere semnificativă a interesului acordat in ţară şi în lume. „Sunt încântat atât de modul în care elevele noastre Nistorică şi Ștefănescu s-au implicat în realizarea proiectului încă din faza de idee cât şi de modul în care au realizat prezentarea muncii lor. Premiul special primit ilustrează efortul depus pentru realizarea practică a machetei/ machetelor şi explicarea corectă a importanţei sale, ţinând cont că, în esenţă, proiectul ”Rediscover” are o componentă majoritar teoretică. Elevele au putut observa şi prezentările colegilor lor din alte ţări şi au primit feedback de la un juriu format de profesori doctori specialişti în diferite domenii conexe disciplinelor legate de spaţiul cosmic.  Un lucru important a fost participarea la activităţile practice organizate de experţii muzeului, activităţi experimentale inedite pentru copii şi ca atare foarte apreciate, la fel ca şi vizitarea observatorului ionosferic de la Pruhonice şi a aceeleratorului nuclear Microtron din Praga. Echipa noastră a primit ca premiu, excursia şi vizitele în Liberec şi Praga, cu o cazare de excepţie şi, de ce nu, oportunitatea de a participa la un concurs de nivel internaţional…”, a subliniat prof. Octavian Georgescu-

„Nu cred că aş fi ajuns aici dacă domnul profesor Georgescu nu era profesorul nostru de fizică”

        concurs1Şi pentru elevele Colegiului Carol I a fost o experienţă extrem de interesantă. De exemplu, Timea Nistorică, a spus că pentru ea a fost o experienţă care a schimbat-o, dar a şi motivat-o să-şi ducă mai departe visul. „Din păcate s-a terminat! A fost una din experienţele care te schimbă şi te motivează. Ceea ce am învăţat în aceste zile cred că valorează mai mult decât orice premiu. Am vizitat oraşele Liberec şi Praga iar punctul cel mai important a fost vizitarea centrului ştiinţific iQLANDIA. Dacă ajungeţi vreodată în zonă, nu rataţi locul! Este magic! Aproape toate experimentele pot fi încercate de copii şi am fost plăcut impresionată. Cehia, oameni noi, mentalităţi diferite! Acest concurs m-a schimbat, mi-a dat încredere şi m-a făcut să vreau mai mult de la mine. Nu cred că aş fi ajuns aici dacă domnul profesor Georgescu nu era profesorul nostru de fizică, căruia îi datorăm o bună parte din succesul nostru”, a spus eleva, profund emoţionată, în urma experienţei trăite în Cehia.

„Competiţia mi-a pus în valoare creativitatea”

         concursŞi cea de-a doua elevă, Daria Iulia Ștefănescu-Vâlvoi consideră că acest concurs i-a pus în valoare creativitatea, dar şi încrederea în sine. „Experienţa pe care o dobândeşti după un asemenea concurs se bazează pe încrederea în sine, creativitate şi o minte mult mai deschisă atât în comunicarea cu oamenii din jur cât şi spre descoperirea unor informaţii folositoare pe viitor prin prezentarea unor proiecte gândite de tinerii ”pionieri” şi ”exploratori”. Mi-au plăcut condiţiile de cazare şi mai ales centrul ştiinţific în care s-au desfăşurat probele de concurs. Un alt lucru interesant au fost experimentele şi camerele dedicate cu jocuri interactive pe care le descopeream. Vizita oraşelor Liberec şi Praga precum şi timpul petrecut cu domnul profesor Georgescu şi membrii juriului au fost un plus, dar ceea ce nu voi uita sunt oamenii pe care i-am întâlnit, profesori, organizatori sau concurenţi,  oameni deschişi la minte, experţi în subiecte care mă atrag. Juriul compus din oameni pasionaţi de ceea ce fac, a fost unul serios şi atent la orice detaliu. Pot să spun că în timpul prezentării m-au încurajat zâmbetele a doi dintre ei. La sfârşit am avut de răspuns şi la trei întrebări pentru a lămuri idea principală a proiectului nostru şi ceea ce am vrut să îmbunătăţim şi să atingem în călătoria solitară a unui astronaut…”, a precizat eleva Colegiului Naţional Carol I.