Brexit: Theresa May, dispusă să ofere statut reglementat cetăţenilor UE din Marea Britanie

0
344

ukLa un an de referendumul la care majoritatea cetăţenilor din Marea Britanie au votat în favoarea ieşirii ţării lor din UE, premierul britanic Theresa May le-a prezentat liderilor europeni, la Consiliul European, propunerile sale privind respectarea drepturilor cetăţenilor europeni care locuiesc în Regatul Unit.

Marea Britanie nu va obliga niciun cetăţean al UE să părăsească teritoriul său după data efectivă a Brexit-ului, a dat asigurări Theresa May în cadrul primei zi a Consiliului European de vară, notează Agerpres care citează AFP.

Mai exact, Theresa May a transmis la reuniunea Consiliului European de joi, de la Bruxelles, că toţi cetăţenii din state UE aflaţi în Marea Britanie de cinci ani vor primi “statut UE reglementat”, potrivit BBC.

Propunerile premierului britanic influenţează direct 3.2 milioane de cetăţeni UE care trăiesc acum în Regat. The Guardian nota zilele trecute că guvernul britanic va începe un proces de înregistrare a aproximativ trei milioane de cetăţeni UE rezidenţi în Marea Britanie, ca un prim pas către reglementarea statutului lor legal post-Brexit.

 “Este un bun început. Bineînţeles, rămân încă multe, multe alte chestiuni“, a reacţionat cancelarul german după ce Theresa May a prezentat planurile sale legate de acest dosar foarte sensibil în faţa celor 27 de parteneri reuniţi în summit la Bruxelles. Discuţiile Theresei May cu partenerii europeni au avut loc în contextul în care liderii UE-27 s-au reunit şi în formatul articolului 50 pentru a evalua ultimele evoluţii de la începerea negocierilor cu Marea Britanie şi pentru a stabili, printre altele, procedura de relocare a agenţiilor europene aflate în prezent în Marea Britanie.

Discuţiile între lideri şi propunerile premierului britanic au avut loc după ce Comisia Europeană şi Marea Britanie au convenit luni, la Bruxelles, priorităţile şi calendarul tratativelor pentru Brexit.

În tratativele privind Brexit, UE vizează o abordare etapizată a negocierilor începând cu asigurarea unui maximum de claritate şi de securitate juridică posibil pentru cetăţeni europeni şi stabilirea cadrului prin care Marea Britanie se poate retrage din UE în conformitate cu angajamentele asumate în calitate de stat membru, inclusiv cele financiare. Totodată, printre priorităţile în negociere se regăseşte şi situaţia frontierelor dintre Irlanda şi Irlanda de Nord şi importanţa respectării angajamentelor stipulate în Acordul Good Friday.

Pe de altă parte, Marea Britanie îşi doreşte clarificarea cât mai rapidă şi a viitorului relaţiei dintre Londra şi Uniunea Europeană. Liniile de negociere ale UE cu Marea Britanie au fost adoptate după summitul special din 29 aprilie al Consiliului European în format 27.